Forsker: ’Pinsekirken vokser, andre britiske kirker vil uddø!

– Hvis kirkens smittetal er under 1 betyder det, at kirker er på vej til at uddø, forklarer Dr John Hayward med en terminologi, folk kender fra pandemien.

– Storbritanniens anglikanske og katolske kirker samt metodistkirken er uddøende, hvorimod pinsekirken og to andre kirker vokser, fastslår en kristen matematiker ifølge Premier.

– Anglikanernes, katolikkernes og metodisternes kirker risikerer at uddø inden for de næste 40 år, fordi de ikke ”smitter” nok, forklarer Dr John Hayward, der er gæstelærer på University of South Wales.

Dr. Hayward har anvendt en teknik for smittetryk eller ”reproduktionstallet, R”, som blev anvendt under pandemien, til at vurdere 13 kirkers fremtid i forhold til vækst eller tilbagegang.

Analysen viser, at Den Anglikanske Kirke og Den Katolske Kirke har et R-tal på 0,9 (alt under tallet 1 betyder mangel på smitte eller gendannelse). Det betyder reelt, at kirkegængernes antal reduceres, fordi der ikke kommer nye medlemmer til kirken. Hvis udviklingen fortsætter med denne hastighed, vil de to gamle kirker ikke have flere medlemmer tilbage i år 2062.

Metodistkirken ligger endnu lavere med et smittetal på 0,85, så denne kirke risikerer at uddø allerede midt i 2040’rne.

Smittetal er god beskrivelse af kirkevækst

I et interview med Premier forklarer Dr Hayward, hvorfor han anvender R-raten til at vurdere kirkevækst:

”Det er en god måde, fordi kirker ofte vokser gennem personlig kontakt mellem nogen, der hører til i kirken og folk uden for kirken. En person i kirken kan invitere en anden til gudstjeneste, eller, endnu bedre, fortælle nogen om Jesus Kristus. I kirken kan folk så høre en prædiken og blive kristne, så troen spredes gennem mundens ord på samme måde som en sygdom spredes gennem kontakt mellem mennesker,” forklarer forskeren.

Tre kirker har smittetal over 1

Kun 3 af de 13 kirker har en R-rate over 1. Det gælder Elim Pentecostal, New Frontiers og FIEC (Fellowship of Evangelical Churches), der typisk er mere tværkulturelle, udadvendte og mindre formelle end de traditionelle kirker og dermed tiltrækker mange nye medlemmer fra andre lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen: