Kristne i Vietnam oplever stigende forfølgelse

Fordrivelser og udelukkelse fra lægehjælp er noget af det, Vietnams kristne udsættes for.

Open Doors skriver: ”Historiske kristne trosretninger som den romersk-katolske oplever en vis frihed, selvom de kan risikere at komme i fængsel, hvis de bliver politisk aktive. Kristne, der taler åbenlyst om deres tro, kan risikere at blive arresteret, og kristne mødes ofte med mistro,” hedder det i Open Doors’ verdensrangliste 2022.Billedet viser en katolsk katedral i Ho Chi Ming-byen.

I provincen Nghe An i det centrale Vietnam konkurrerer embedsmændene med hinanden om at skabe flest ”kristen-frie” zoner, skriver Morning Star News.

Embedsmændene handler ”uden samvittighed og medmenneskelighed”, som om de befinder sig i et land uden religionsfrihed, udtaler kristne ledere ifølge MSN.

Overgreb kaldes ”interne familieanliggender”

Myndighederne har lagt stort pres på animistiske familiemedlemmer for at få dem til at fordrive kristne fra deres hjem, udstøde dem fra familien, deres levebrød og samfundet uden andet end det tøj, de har på.

Nogle kristne er blevet tvunget væk fra deres ægtefælle, deres børn, hjem og marker, og endda frataget deres vielsesringe, hvis de fastholder deres tro. Efterfølgende har embedsmændene vasket deres hænder og udtalt, at disse overgreb var ”interne familieanliggender”, skriver nyhedsmediet.

Den eneste mulighed, kristne har for at få en fair behandling, er ved at afsværge deres tro og vende tilbage til forfædrenes animisme. Men de fleste holder fast ved den kristne tro, for mange ved af egen erfaring, at de er blevet sat fri fra dæmonisk undertrykkelse.

Familier splittes

Ofrene for undertrykkelsen er oftest hele kristne familier, som fordrives fra deres hjem. Men i juli oplevede en mor at blive skilt fra sine to sønner. Den 33-årige Lau Y Pa kan ikke længere få kontakt med sine to teenagesønner. Da Morning Star News opsøgte hende den 10. juli, havde hun netop hørt, at en anden ny kristen i familien havde lidt samme skæbne.

Denne type forfølgelse er foregået i årevis, især i Nghe An Province, og det rammer især medlemmer af Good News Mission Church (VNGNMC), som endnu ikke er officielt registreret. Men det går også ud over medlemmer af den officielt registrerede Evangelical Church of Vietnam-North (ECVN-N).

VNGNMC-kirken hjælper sine medlemmer gennem sit netværk af menigheder, så de forfulgte finder husly hos kristne i provinshovedstaden Vinh, i Saigon eller Hanoi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Begge kirkerne oplyser, at de værste kristenforfølgelser finder sted i Ky Son District og især i kommunerne Huoi Tu og Na Ngoi.
To udvidede familier på hhv. 13 og 19 medlemmer fra landsbyer i Na Ngoi er regelmæssigt blevet undertrykt siden april, hvor de officielt blev optaget som medlemmer af ECVN-N.

Myndigheder bruger gangster-metoder

Grupper at lokale topembedsmænd og politibetjente på op mod tyve personer er kommet gentagne gange, somme tider midt om natten, for at intimidere og true de nye kristne til at vende tilbage til åndedyrkelsen. Når de kristne afviser, kan det betyde et farvel til deres husdyr, afgrøder, marker, redskaber og maskiner, ransagning af hjemmet og afbrydelse af elektricitet.

Nogle har enda oplevet, at de ikke måtte oplade deres mobiltelefoner hos naboerne. I de værste tilfælde er naboerne blevet presset til at fratage de kristne alle deres ejendele og køre dem ud af lokalområdet. Det er gennem de seneste år ofte sket for borgere fra etniske minoriteter i det nordlige Vietnam.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge MSN har begge kirkerne klaget over behandlingen af deres medlemmer, men de har ikke fået svar fra myndighederne, ligesom de heller ikke får tilladelse til at besøge de forfulgte.

Barn uden fødselsattest

VNGNMC-kirken fortæller om den kristne mor Vu Ba Sua, der oplevede, at myndighederne nægtede at registrere fødslen af hendes baby, som nu er over to måneder gammel. Uden registrering er barnet udelukket fra sociale ydelser, og Sua blev afvist, da hun bragte barnet til et hospital på grund af en lungeinfektion.

Tidligere har kirkelederne prøvet af løse deres problemer med myndighederne i al stilhed.
Men nu, hvor klager over undertrykkelse forbliver ubesvarede i månedsvis,
har kirkerne valgt at stå frem og bede det internationale samfund om hjælp.

Ifølge hospitalet har ingen kristne i Ky Son District ret til nogen form for hjælp fra regeringen. Og fordi Sua og hendes mand afviser at fornægte deres tro, har myndighederne beslaglagt de husdyr, som regeringen tidligere havde givet dem.

Revolutionens vugge

Nghe An er den tidligere leder Ho Chi Minh’s fødested, og provincen fremhæves som den kommunistiske revolutions vugge. Derfor konkurrerer embedsmændene her om den ære at kunne kalde netop deres område ”en kristen-fri zone”. Tidligere har kirkelederne prøvet af løse deres problemer med myndighederne i al stilhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men nu, hvor klager over undertrykkelse forbliver ubesvarede i månedsvis, har kirkerne valgt at stå frem og bede det internationale samfund om hjælp. De kristne har nemlig indset, at forfølgelserne ikke kun skyldes enkelte fjendtligt indstillede lokale embedsmænd. Det har nemlig vist sig, at alle vietnamesiske myndigheder i området nu afviser at sikre de kristne retfærdighed.

Kirkelederne bønfalder nu det internationale samfund om at hjælpe de forfulgte kristne i Vietnam, skriver Morning star NEWS.

De mest sårbare

Open Doors har i sin seneste verdensrangliste Vietnam på en 19. plads blandt de 50 lande, hvor kristne forfølges mest. Men der er forskel på, hvor udsatte de forskellige kristne og kirkeretninger er: ”Den mest intense forfølgelse går ud over ikke-traditionelle protestanter og konvertitter fra oprindelige religioner, især i de fjerne områder i det centrale og nordlige Vietnam,” hedder det i rapporten.