Stærke kristne i Afghanistan holder ud trods forfølgelser

– Nogle kristne vil ikke flygte. De er stadig aktive i husmenigheder i Afghanistan, fastslår Voice of the Martyrs. Arkivfoto.

Gennembankning og tortur af kristne blev rutine, da Taliban overtog Afghanistan for et år siden. Men husmenighederne vokser fortsat, fastslår Voice of the Martyrs.

I organisationens årlige Global Prayer Guide hedder det, at regeringen har været ”meget fjendtlig” mod kristne, som stadig oftere oplever voldelige angreb fra ekstremistiske grupper efter Talibans magtovertagelse i august 2021.

Hemmelige husmenigheder vokser

“Selv om grupper af kristne er flygtet til andre lande for at kunne udøve deres tro i frihed, er der alligevel afghanske husmenigheder, som bliver ved med at vokse,” hedder det i bede-vejledningen. Det tilføjes, at der hvert år dræbes et mindre antal kristne i Afghanistan, uden at offentligheden får kendskab til det. Til The Christian Post siger studievært Todd Nettleton fra VOM Radio:

Radiovært Todd Nettleton fra VOM Radio

“I har måske hørt, at alle kristne flygtede fra Afghanistan for et år siden efter Kabuls fald, eller at de var blevet dræbt eller skjulte sig for at kunne flygte over grænsen. Men det er simpelthen ikke sandt. Modige Kristus-troende har bevidst valgt at blive i landet – vel vidende, at det er med livet som indsats – for at tjene deres landsmænd og fortsætte med at dele evangeliet,” sagde Nettleton.

Organisationerne The Afghan House Church Network og International Christian Concern fra USA anslår, at der er mellem 10.000 og 12.000 kristne konvertitter i landet, som har deltaget i hemmelige gudstjenester over de sidste to årtier.

Befolkningstallet i Afghanistan er på omkring 39 millioner, hvoraf det store flertal er muslimer (heraf 90% sunnier og 10% shiamuslimer).

De afghanske kristne kan da heller ikke mødes åbenlyst, fastslår VOM: ”De mødes i hjemmene eller andre mindre steder, og evangelisering er forbudt. Kristne og dem, der søger troen, er meget hemmelighedsfulde omkring det, især efter arrestationerne blev øget i det seneste årti. Gennembankning, tortur og kidnapninger er rutine for kristne i Afghanistan.”

Paul Robinson er CEO i Release International.

Forværring i 2022

“I 2022 er der en meget reel fare for øget voldelig forfølgelse i Afghanistan,” fastslog Paul Robinson, der er CEO i Release International.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Vore partnere fortæller os, at kristne, som ikke kan følge islam udadtil og fx. bede i moskeerne, eller sige trosbekendelsen shahada, vil skille sig mere ud. Det øger deres sårbarhed overfor forfølgelse og presset imod dem for at rette ind,” tilføjede Paul Robinson.

Flere menneskeretsgrupper har meddelt, at Taliban efter magtovertagelse gik fra dør til dør for at finde kristne konvertitter. Der er også meldinger om henrettelser, kristne som forsvinder, ødelæggelse af kristnes mødesteder, trusler mm.

VOM betegner Afghanistan som et “restricted” land, dvs. at regeringen sanktionerer omstændigheder eller love, som fører til arrestation, fængsling, drab eller fratagelse af rettigheder for kristne. ”Restricted” kan også indebære, at kristne hindres i at modtage bibler og anden kristen litteratur, og at kristne kan forfølges af familien, lokalsamfundet og/eller ekstremistgrupper på grund af deres vidnesbyrd, skriver CP.


Artiklen fortsætter efter annoncen: