Tysk politi efterforsker Abbas efter Holocaust-udtalelse

Mahmoud Abbas’ udtalelse om at Israel begår Holocausts vækker international fordømmelse.

Mahmoud Abbas deltog på et pressemøde sammen med den tyske kansler, da han fremkom med sin uhyrlige udtalelse. Olaf Scholz har senere fordømt udtalelsen som en bagatellisering af Holocaust, hvilket er en forbrydelse ifølge tysk lovgivning. (Foto: WAFA)

– Israel har begået 50 Holocausts mod palæstinenserne i 50 år, påstod de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas Mahmoud under et pressemøde i Tyskland den 16. august.

Udtalelserne fra PA’s præsident har vakt international fordømmelse, og tysk politi har over for avisen Bild bekræftet, at Abbas efterforskes for opfordring til had. Bagatellisering af Holocaust er en forbrydelse jf. tysk lovgivning.

At der er blevet indledt en efterforskning betyder dog ikke, at det vil munde ud i en fuld efterforskning, skriver Med Israel for Fred (MIFF), som den 20. august bragte nedenstående opfølgning:

”Politiet i Berlin har har indledt efterforskning af de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas, efter han under fælles pressemøde med Tysklands kansler Olaf Scholz udløste en del løftede øjenbryn, da han anklagede Israel for at “begå 50 Holocausts mod det palæstinensiske folk”, skriver Times of Israel.

Kansler Scholz blev efterfølgende udsat for hård kritik fra flere sider for ikke at reagere hurtigt nok og ikke sige fra med det samme over for Abbas.

Afviser og fordømmer Abbas’ bemærkninger

Kansler Scholz tog initiativ til at tale med Israels premierminister Yair Lapid telefonisk om hændelsen.

Under telefonsamtalen sagde kansler Scholz, at “han afviser og fordømmer PA-præsident Abbas’ bemærkninger, og at det var vigtigt for ham at afklare det både personligt med premierministeren og offentligt,” ifølge officiel erklæring.

Uanset hvad efterforskningen vil munde ud i, kan Abbas ikke påtales eller straffes. Det skyldes, at han som PA’s præsident er beskyttet af immunitet som officiel repræsentant på officielt besøg – også selvom Tyskland ikke anerkender PA som en selvstændig stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:TimesofIsrael.com skriver, at Berlins politi nu efterforsker Abbas på grund af holocaust-udtalelsen.

Beklagede ikke München-massakren

Under det fælles pressemøde i Berlin stillede en journalist Abbas et spørgsmål i forbindelse med 50. års mindedagen for München-massakren, der kostede 11 israelere og en tysk politimand livet (5. september 1972).

Massakren blev begået af den palæstinensiske terrorgruppe Sorte September (Black September), som tog israelske atleter som gidsler i OL-landsbyen 5. september 1972. Terrorgruppen var på daværende tidspunkt tilknyttet Abbas’ Fatah-parti (Fatah kontrollerer PA og får bistand af Danmark, Sverige EU, Norge, USA og andre lande).

Spurgt om han ville beklage Munchen massakren overfor Israel og Tyskland, anklagede Abbas i stedet Israel for at have udsat palæstinenserne for 50 Holocausts i 50 år og massakrer siden 1947:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis du vil dykke ned i fortiden, er det fint med mig. Israel begik 50 massakrer i 50 palæstinensiske landsbyer. 50 massakrer, 50 nedslagtninger, 50 Holocausts.

Intern tysk kritik

Efter hård intern kritik i Tyskland reagerede kansler Scholz: – For os tyskere er enhver relativering af Holocaust uacceptabel og noget, vi ikke kan tolerere. Abbas’ udtalelse kaster en mørk skygge over Tysklands forhold til det palæstinensiske selvstyre.

Som nævnt ringede kansler Scholz også til premierminister Lapid for at fordømme Abbas’ udtalelse. Efter de kraftige reaktioner har Abbas siden hævdet, at han blev misforstået, men det lader ikke til, at det har fået kritikken til at forstumme. Tyske politikere siger, at Abbas ikke længere vil være velkommen i Tyskland “i lang tid”.