Tre kvinders kamp under Anden Verdenskrig i Holland

’Skyggejagt’ er en historisk roman af Lynn Austin, som foregår i Holland under Anden Verdenskrig. I fortællingen følger vi tre kvinder og deres kamp for at tage de rette valg og stole på Gud gennem krigens trængsler.

Miriam, en ung jødisk pige, flygter sammen med sin far fra jødeforfølgelsen i Tyskland, til det neutrale Holland. Men snart indhenter rædslerne dem på ny, da nazisterne invaderer Holland. Lena driver sammen med sin mand et landbrug og er tynget af savn og bekymring for sin ældste datter Ans, der ikke er tilfreds med livet på landet.

Ans er flyttet til storbyen Leiden for at skabe sig et nyt og spændende liv. Snart flettes de tre kvinders skæbne sammen, og som besættelsesmagten strammer grebet om landet, stilles de overfor svære valg, som gælder liv og død, ikke kun for dem selv, men også deres nærmeste.

Har man læst Lynn Austins ’Kongekrønikerne’ ved man, at hun ikke står tilbage for at beskrive barske historiske realiteter, men ’Skyggejagt’ er, trods krigens historiske grusomheder, fortalt nænsomt. Det bliver aldrig rigtig grimt, så også sensitive sjæle kan læse med. Som altid forstår forfatteren at beskrive karakterernes bevæggrunde, dilemmaer og valg, så de bliver relevante for læseren.

Det danske publikum vil sikkert have berørt emnet Anden Verdenskrig adskillige gange i skoletiden, samt set adskillige film om krigen. Men hvor meget ved vi egentligt om de fem mørke år i Holland? For min del blev det berigende at få indblik i, hvordan hollænderne bl.a. måtte igennem ildkampe, sønderbombning af Rotterdam, deportering til tvangsarbejde og regulær sult, før de sammen med resten af Europa kunne fejre krigens endegyldige afslutning.

Lynn Austin: Skyggejagt
432 sider. 299,95 kr. Lohse