Ukraine Camp i Hjallerup

Der lød både undervisning og lovsang på ukrainsk under Ukraine Camp på Indre Missions Bibelcamping i Hjallerup.

Hjallerup Bibelcamping, som foregik den 23.-30. juli 2022, blev i år udvidet med en Ukraine Camp med 125 deltagere. Initiativtager og campleder var Jonas Holdensen, der er uddannet jurist og grundlægger af organisationen HURT Danmark.

Kontakt siden 2005

Om baggrunden for det nye initiativ på Hjallerup Bibelcamping fortæller Jonas: ”Jeg studerede i Ungarn i foråret 2005. Dér blev en medstuderende og jeg inviteret til Ukraine, hvor vi besøgte en frikirke i Chernihiv og også deltog i en kristen konference nær Kyiv.

Da krigen brød ud 24. februar 2022, havde jeg stadig venner i og omkring Ukraine, som blev påvirket dybt af krigen. Det blev i starten af marts til et projekt ”HURT Denmark” (Help Ukrainian Refugees To Denmark) – og flere end 260 ukrainere er siden blevet hjulpet til Danmark gennem projektet.”

Møde med børnekirkeleder startede idéen

”I slutningen af marts hjalp jeg blandt andet en mor (Luba), en bedstemor, en dreng og deres veninde til Danmark. Jeg blev hurtigt efter hendes ankomst til Danmark klar over, at Luba i sin fritid havde arbejdet med kristne sommerlejre i Ukraine – og også var børnekirkeleder i Kyiv.

Mange danskere har i løbet af ugen fortalt,
hvordan det rørte dem at høre ukrainsk lovsang fra Ukraine Campen

Hun gav udtryk for, at hun virkelig ville komme til at savne sine ukrainske sommerlejre. Og hun ville rigtig gerne lede et børneprogram. Det lå derfor ”lige til højrebenet” at lave en Ukraine Camp i Danmark – og samle ukrainere i det kristne fælleskab.

Initiativtager til Ukraine Camp, Jonas Holdensen

Ukraine Camp tog form

”Da jeg delte idéen med mange af de tilkomne ukrainere, kom der for alvor gang i planlægningen. Rigtig mange ville være med – og det stod hurtigt klart, at vi kunne blive mange,” fortæller Jonas.

”Ukraine Camp” blev hurtigt koblet på Hjallerup Bibelcamping, hvor der både var opbakning og støtte til projektet. Og til trods for, at Ukraine Camp først blev annonceret cirka en måned inden selve afholdelsen, lykkedes det alligevel at få campen op at stå.

Undervisning og lovsang på ukrainsk

Jonas Holdensen med et Ukraine-kort, som flere af de ukrainske børn har skrevet deres navne ind på.

Den store udfordring var at lave et program, der var sprogligt relevant for ukrainerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg vil anslå, at maksimalt 20 % af ukrainerne kan forstå engelsk godt nok til at modtage undervisning på engelsk. Tolkning til ukrainsk og russisk var også meget svær at skaffe. Heldigvis var mit kirkenetværk i Østeuropa meget effektivt. Ugen inden campen lykkedes det at få 2 bibelundervisere, der taler flydende ukrainsk, ind. Og der kom også 2 lovsangsledere ind! Og det var et hit!” fortæller Jonas.

Præsten, David Markey, der har lavet kirke 10 år i Sibirien underviste mandag til onsdag – og missionæren Taras Kyshchun underviste torsdag og fredag. Han havde også sin kone, Tasha, og tre børn med. Tasha ledte lovsangen sammen med en veninde ved navn Margo Satenko. ”Det var helt fantastisk at kunne give et godt rum for ukrainsk bibelundervisning og lovsang. Mange danskere har i løbet af ugen fortalt, hvordan det rørte dem at høre ukrainsk lovsang fra Ukraine Campen,” siger Jonas.

Børneprogrammer for tre aldersgrupper

Luba formåede mere end de fleste. Om formiddagen kl. 10 blev både danske og ukrainske børn samlet ind af Hjallerup Bibelcampings maskot, æslet Hjalte. Efter sang og morgengymnastik til det danske børneprogram, fulgte Hjalte de ukrainske børn hen til det ukrainske børneprogram. Her var der programmer for tre aldersgrupper med både aktiviteter og bibelfortælling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Luba gav den virkelig gas! I løbet af 1,5 time, holdt hun bibelundervisning for hver enkelt aldersgruppe af børn på skift! Hatten af for Luba! Det var så vigtigt, at børnene skulle modtage bibelundervisning, at hun gav den maksimalt gas!”

Luba gav den virkelig gas! I løbet af 1,5 time,
holdt hun bibelundervisning for hver enkelt
aldersgruppe af børn på skift! Hatten af for Luba!

Pizzariaet, hvor ukrainerne lavede 500 pizzaer til danskerne, blev et naturligt samlingspunkt.

Pizzeria blev naturligt samlingspunkt

”Vi ville gerne give lidt tilbage til resten af Hjallerup Bibelcamping som tak for, at vi måtte lave Ukraine Camp. Derfor opstod idéen om at lave et rigtigt pizzeria. Vi fik hentet en stor pizzaovn i et nedlukket pizzeria. Og så var vi ellers igang.” Over 500 pizzaer blev lavet til danskerne – og faktisk tilbød flere danskere at hjælpe i pizzeriaet. Det blev et naturligt samlingspunkt.

De følte sig hjemme

Selvom vejret både mandag og tirsdag mildest talt var meget dårligt (med skybrudslignende tilstande og meget kraftig vind), så blev Ukraine Camp en meget stor succes. ”Mange fortalte, hvordan de følte sig hjemme på campen. Det var virkelig et sted, hvor der var bro mellem Danmark og Ukraine – og hvor alle følte sig hjemme. Det er dét, som et kristent fællesskab kan.

Jeg husker selv, hvordan jeg i 2005 følte mig 100 % hjemme på en kristen konference nær Kyiv. Det samme er sket igen i 2022 – bare i Danmark for ukrainerne. Det er jo helt fantastisk! Gud gør den slags!” slutter en begejstret Jonas Holdensen. Foruden de 125 ukrainere deltog 1450 personer på dette års bibelcamping i Hjallerup.


Artiklen fortsætter efter annoncen: