En genial skaber

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

I torsdags var jeg på virksomhedsbesøg på Danæg, som kun ligger en kilometer fra Udfordringen. Det er en af Danmarks største ægcentraler, som pakker op til 1.500.000 æg om dagen fra ca. 2 millioner høner!

Jeg skulle skrive en artikel til den lokalavis, som Udfordringen udgiver for at tjene ind på gyngerne, hvad vi sætter til på karusellerne, som man siger. Og jeg blev imponeret! – Ikke blot over virksomhedens høje kvalitet, men over den geniale, guddommelige kraft, som har skabt ægget og hønen.

Høns findes overalt i verden, og har man dem, har man altid noget mad – selv i de fattigste egne. Da vi boede i Afrika, var det ofte småt med mad på de lokale spisesteder. Men en velsmagende omelet med løg kunne man altid få. Og i gamle dage havde de altid høns selv på de mindste husmandssteder eller i baghaven hos landarbejderne. For hønsene kunne levere æg, blot ved at gå og hakke i jorden eller ved at spise madrester.

I dag er Dansk Andels Ægeksports 50.000 landmænd svundet ind til Danægs kun 36 kæmpemæssige hønsefarme. Men de leverer fortsat æg fra 2 mio. høner.

Alt det, kroppen har brug for

Men det, jeg blev mest imponeret over, var som nævnt, hvor genialt et æg er skabt af den gode Gud. Et hønseæg indeholder alle de stoffer, som er nødvendige for at udvikle en kylling. Æg er derfor fyldt med alt det, som vores krop skal bruge, bortset fra C-vitamin. Samtidig indeholder et æg 11 gram fedt pr. 100 gram, hvoraf 57 % er sunde umættede fedtsyrer.

Hvis man forsøger at holde styr på blodsukkeret og undgå for mange kulhydrater i kosten, er æg også perfekte. Protein og fedt udgør nemlig de energigivende næringsstoffer i æg. Æg er også en nem måde at få vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og aminosyrer i dine daglige måltider. Indholdet af jod og selen i æg ligger på samme niveau, som indholdet i fisk.

Æg er en god kilde til D-vitamin, som vi ellers kun får i fede fisk og sollys. Æg er derfor gode om vinteren. Hvis vi spiser bare ét æg om dagen, vil vi få ca. 21% af den anbefalede daglige mængde D-vitamin. Æg har også et højt indhold af B12-vitamin, som bidrager til en normal nervefunktion og dannelse af blodceller. Samt andre vitaminer, som f.eks. A-vitamin, B2-vitamin og E-vitamin og mineraler som jern, zink og selen.

Genial indpakning

Æggeskallen er et mirakel i sig selv. Den er hård nok til, at ægget ikke let går i stykker, men ”indpakningen” kan let åbnes med et knæk. Og i et befrugtet æg kan kyllingen alligevel få luft gennem skallen og prikke hul, når den vil ud. I husholdninger betyder skallen, at ægget sagtens kan holde sig længe udover de kun 28 dage, som fødevaremyndighederne har bestemt, at holdbarheden er i Danmark. For når æg eksporteres til fx Grønland eller de fjerne lande, regner man med 3 måneders holdbarhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi er også det eneste EU-land, hvor æg skal ligge på køl i butikkerne. Det er blot en ekstra sikkerhed. I resten af verden ligger æg frit fremme i butikkerne. I Afrika stables æg i boderne langs vejen i den varme sol. Og det tager de ikke skade af. Det er en nem madpakke. Og langt bedre end de kunstige madvarer med tilsætningsstoffer.

Luk øjnene op!

En ung mand sagde for nylig til mig, at han havde brug for et bevis på, at Gud er til. Luk øjnene op! Kig på naturen, mand! Se, hvor genialt alt er skabt! Se det geniale intelligente design, som findes overalt! Se al denne skønhed og genialitet – og spørg dig selv: Er det mon tilfældigt?

”Alt har han skabt, så det har sin tid og tjener hans plan. Men skønt han har lagt evigheden i vores hjerter, fatter vi dog ikke hans plan og virke fra begyndelsen til enden.” (Prædikerens bog 3,11) Det gælder blot om at åbne øjnene. Så kan du se en kærlig Gud i alt det skabte.


Artiklen fortsætter efter annoncen: