Ny bog om, hvad Johannes mente med sit mærkelige brev

Bibellærer Leif Rasmussen tager livtag med et af de sværeste breve i Ny Testamente.

”Med kærlig hilsen fra Johannes” hedder bogen. Den er på 102 sider og koster 98 kr. på Hosianna.dk (Klik på billedet for at bestille den)

– Johannes fremstiller sandheden i den absolutte form. Han argumenterer ikke, han præsenterer sandheden for os. Det er den måde at skrive på, der ofte gør det vanskeligt at følge og forstå ham, siger Leif Rasmussen.

Han har netop udgivet en ny bog, som gennemgår 1. Johannes Brev. Og det er ikke altid så nemt at forstå. Fx når Johannes bare skriver ”en kristen kan ikke synde”. Nå, er jeg så ikke kristen…? tænker man måske.

– Paulus bygger sine tankerækker logisk op trin for trin; men Johannes fører os umiddelbart til målet uden nogen forberedelse. Brevet lader sig ikke underkaste nogen forstandsmæssig analyse. Det kan kun forstås ved Ånden, og det må læses i den Ånd, det er skrevet i, mener Leif Rasmussen.

Han har på sine ældre dage som pensionist delt ud af sin indsigt og viden som bibelskolelærer på Apostolsk Højskole i Kolding (som nu har skiftet navn til Acts). Men selv om Johannes’ brev kan være svært at forstå, så har budskabet meget at sige, netop til os i en tid som vores.

Leif Rasmussen skrev sin første bog ”Brev til menigheden i Danmark” i 2015, Nu er der i alt udkommet 8 bøger fra den pensionerede bibelskolelærer.

– Af forskellige årsager, føler kristne sig berettiget til at forlade de menighedsfællesskaber, de har været en del af i mange år, og det er en tendens, som breder sig mere og mere; men i Johannes’ første brev bliver vi opfordret til at standse op og prøve os selv efter i forhold til kærlighedsbuddet. Johannes vil have os til at indse, at ”broderkærlighed” i Skriftens lys ikke kun er en følelsessag, men en befaling, der er givet til os af Jesus Kristus selv. Svigter vi kærlighed til hinanden, så svigter vi det grundlæggende i kristenlivet og står selv i fare for at miste det tætte fællesskab med Kristus, advarer Leif.

Johannes var måske den discipel, som var tættest knyttet til Jesus. Derfor er han værd at lytte til. Johannes stod i en kamp med gnostiske filosoffer, som fordrejede det kristne budskab. Og Johannes går ikke af vejen for at kalde dem for djævelens børn. For enten vandrer man i lyset, og ellers bliver man formørket. Også idag er der en gnostisk bølge inden for kirken. Så bogen er meget relevant.