Trods præstemangel afvises ansøgere fra MF og DBI på kandidatstudiet

Kun 153 personer blev optaget på teologistudiet i København og Aarhus i år.

På denne graf fra MF’s hjemmeside viser de røde søjler viser MF’s udgifter til stipendier, mens de grønne søjler viser indtægterne ved sponsorløbene i perioden 2010-2022.

Trods præstemangel er antallet af optagne på universiteternes teologistudier det laveste i 10 år. Alligevel oplever bachelorer fra Menighedsfakultetet og Dansk Bibel-Institut, at de ikke har direkte adgang til kandidatuddannelsen på lige fod med BA’ere fra universiteterne.

To bachelorer fra Menighedsfakultet fortalte den 30. juli i Kristeligt Dagblad om deres frustrationer over ikke at kunne komme ind på kandidatuddannelsen på Aarhus Universitet.

Må gentage BA-del

Hvert år i august holder Menighedsfakultetet i Aarhus et sponsorløb for at kunne finansiere stipendier til sine studerende, som ikke modtager SU. I år foregik sponsorløbet på en meget varm 15. august på Aarhus Cyklebane og på Ceres Parks atletikstadion, hvor ansatte, studerende og andre løb og cyklede penge ind til MF. Foto: Menighedsfakultetet

Selv om de er kvalificerede, bliver ikke alle MF’s bachelorer umiddelbart optaget på kandidatuddannelsen. En af dem er den 28-årige Ole Kjærgaard Madsen, som valgte at søge ind på universitets BA-uddannelse i håbet om at få et godt tilbud mht. meritoverførsel. Hvis det lykkes, håber han at kunne starte på kandidatuddannelsen om et år – med henblik på at blive folkekirkepræst.

Også 27-årige Peter Højlund blev afvist og har søgt ind på Aarhus Universitets bacheloruddannelse. Han kalder situationen med præstemangel og afviste BA’ere ”et skørt misforhold”, men må nu bare vente på en individuel vurdering af sin uddannelse. Til Kristeligt Dagblad udtalte dekanen på Aarhus Universitet, Johnny Laursen, i samme artikel, at universitetets egne bachelorer har et retskrav på en kandidatuddannelse, hvorimod det samme ikke gælder de studerende fra Menighedsfakultetet.

Han tilføjede, at han var i dialog med MF om problemstillingen. Nu ved semesterstart er der endnu ikke fundet en løsning.

– Vi har de oplagte præste-kandidater, påpeger fakultetsleder ved MF og daglig leder af FIUC-Aarhus, Thomas Bjerg Mikkelsen.

BA’ere er gratis omgang

Hverken Menighedsfakultetet i Aarhus eller Dansk Bibel-Institut i København modtager statsstøtte, så BA’erne har ikke kostet samfundet noget, påpeger leder af Menighedsfakultetet Thomas Bjerg Mikkelsen i samme artikel.

”Vi bruger 10 millioner kroner om året på at uddanne bachelorstuderende helt gratis for samfundet,” siger han og nævner en anden frustration: ”Og så opretter man tillægsuddannelser for at uddanne ikke-teologer til at være præster, når vi har de oplagte kandidater her hos os. Det virker skørt,” udtalte MF’s leder til Kristeligt Dagblad.

Menighedsfakultet indsamler penge til de studerendes stipendier bl.a. via årlige sponsorløb. ”MF’s sponsorløb har siden 2010 bidraget væsentligt til at finansiere stipendier til vore studerende, der ikke modtager SU. De sidste syv år har sponsorløbene genereret over 400.000 kr. årligt til stipendiepuljen. Den foreløbige rekord blev sat i 2021 med 518.000 kr.,” skriver MF på hjemmesiden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kendt problematik

På Dansk Bibel-Institut i København har man til det kommende studieår optaget 10 studenter på bachelor i teologi og mission, foruden 11 nye studenter på enkeltfag og fire på netstudier.

– Vi kender til samme problematik som i Aarhus, siger Henrik Nymann Eriksen, der er ny rektor på Dansk Bibel-Institut på Amager.

”Vi kender til problematikken i Aarhus. Vi har indtil nu løst det ved, at vores bachelorer søger merit på KU for deres uddannelse fra Fjellhaug. De optages på KU på bachelorstudiet og skal supplere med enkelte fag på KU, således at de også får en bachelor fra KU. Dermed har de automatisk ret til at gå videre på kandidatuddannelsen,” forklarer rektor Henrik Nymann Eriksen. Han forklarer yderligere om studiemulighederne:

”Bachelor i teologi og mission er et 3-4-årigt fuldtidsstudium. Enkeltfag er enkelte fag, som man kommer og følger på DBI. Netstudier er fag tilrettelagt for online studier, og det er betalingsfag. Nærværstudier er gratis.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: