Forsoning efter 300 års konflikt i Sydafrika

Kristne kvinder har taget initiativ til en ’Pilgrimage of Grace’, hvor medlemmer af den hvide Dutch Reformed Church bad den lokale Moravian Church om tilgivelse for undertrykkelsen under apartheid.

– Forsoning i post-apartheid Sydafrika har mange ansigter. Et af dem er Pilgrimage of Grace, som er inspireret af trofaste bønnekvinder som Anneke Rabe og Hanneli Rupert-Koechelenberg og organiseret af South African Christian Leadership Initiative (SACLI).

Det skriver Johannes Reimer fra World Evangelical Alliance, der som europæer var inviteret med til den gribende forsoning mellem de to ældste kirker i Sydafrika på et retrætecenter i Franschhoek.

60.000 blev fordrevet

– Vore rejse startede i Moravian Hill Church i District Six i Cape Town. Her boede engang de oprindelige Khoi-folk, som af apartheidregimet blev fordrevet fra byen. Regimet jævnede Khoi-folkets huse og virksomheder med jorden, ligesom de lukkede deres kirker. Over 60.000 af indbyggerne blev fordrevet af det hvide regime i 1970’erne.

Først efter afslutningen på apartheid blev den historiske kirkebygning fra 1886 givet tilbage. Den står nu som et vidnesbyrd om Khoi-folkets og andre sydafrikanske stammers skæbne og deres kamp for frihed og menneskelig værdighed, skriver Johannes Reimer.

South African Christian Leadership Initiative opfordrer til 54 dages bøn for Afrika fra den 26/9 – 18/11 2022.

60 pilgrimme til forsoning

Gudstjenesten samlede 60 pilgrimme fra forskellige kristne kirker og organisationer i Sydafrika, og de udenlandske gæster overværede forsoningen mellem landets to ældste kirker. Gennem 300 år har den hvide DRC og den farvede Moravian Church været i konflikt med hinanden.

Efter gudstjenesten i Moravian Church gik deltagerne gennem byen – under bøn og bekendelse af de europæiske besættelsesmagters synder – indtil de kom til DRC’s historiske Grote Kerk. Her hørte deltagerne flere rørende personlige beretninger om forsoning mellem hvide og sorte.

’Fredsdue’ med i kirken

– Da vicepræsidenten i Moravian Church of Western Cape, pastor Martin Abrahams, begyndte at tale om det historiske problem, fløj en due ind i kirken og satte sig over prædikestolen. Idet præsten opfordrede menigheden til bøn og støtte for forsoningsarbejdet, fløj duen hen over forsamlingen i kirken. Det var en fantastisk illustration, fortæller Johannes Reimer.