Nigeria: 70 kristne dræbt i én landsby

Den 19. februar 2018 blev 110 piger, heriblandt den 14-årige Leah Sharibu, bortført af ISWAP fra deres skole i Yobe State, Nigeria. En af pigerne døde, de øvrige blev løsladt, men Leah holdes stadig fanget, angiveligt fordi hun ikke vil afsværge sin tro på Jesus.

Fulani-hyrder dræbte i sidste uge over 70 kristne i en landsby i det centrale Nigeria. Embedsmænd har udtalt, at den manglende beskyttelse fra regeringens side betyder, at borgerne bare må forsvare sig selv, skriver Morning Star News.

En politikommissær fra Benue State mener, at angrebet var en hævnaktion, fordi fem fulanihyrder angiveligt var blevet dræbt ved tre forskellige episoder den 18. oktober. Dagen efter angreb hyrderne landsbyen Gbeji i Ukum County, Benue state.

“På bare to dage er over 70 kristne blevet dræbt af fulani militser i Gbeji-området, vores lokale distrikt,” udtalte Terumbur Kartyo, som er formand for Ukum Local Government Council i Benue. Kartyo tilføjede, at de radikaliserede hyrder i sidste uge skød og sårede over 100 kristne i Guma Local Government Area, og at tusinder er blevet fordrevet fra landsbyerne Udei og Yelewata.

11 kristne unge savnes

Blandt 11 high school-elever, som blev kidnappet af islamister i det nordvestlige Nigeria i juni 2021, er der fem kristne piger, oplyser en menneskerettighedsaktivist. Terrorister fra Islamic State West Africa Province (ISWAP) bortførte den 17. juni 2021 70 elever fra Federal Government Girls College, Birnin Yauri, i Kebbi state. Efter forhandlinger med Nigerias regering blev 59 af eleverne – fortrinsvis muslimer – senere løsladt.

Om de kristne pigers skæbne siger Hauwa Mustapha Babura: ”Disse piger har været hos deres bortførere i et år og fire måneder. De er blevet mishandlet, tortureret og voldtaget. Hvad har de gjort for at fortjene denne traumatiske oplevelse?”

Babura, som selv er muslim, offentliggjorde udtalelsen i forbindelse med en markering af 11. oktober, som er FN’s ”Internationale Pigedag”. Samtidig identificerede hun de forsvundne piger som: Elizabeth Ogechi Nwafor, Esther Sunday, Rebecca James, Neempere Daniel og Bilha Musa.

Hun opfordrede samtidig regeringen til at sørge for, at alle de kidnappede elever bliver løsladt.