Frygter menneskehandel med ukrainske flygtninge

Flere mennesker end nogensinde før risikerer af blive ofre for menneskehandel på grund af pandemien og krigen i Ukraine, frygter NGO’en A21.

I København gik 160 personer i en næsten 200 meter lang kæde gennem de Københavnske gader og delte 2.500 flyers ud med statistik over menneskehandel. Foto: A21

Den 15. oktober blev der gennemført en Walk for Freedom i 350 byer i 47 lande. Også i København foregik den tavse protestmarch, skriver Philip Hyldgaard fra A21 Global i en pressemeddelelse.

– Dette var det 8. år, A21 var vært for Walk For Freedom, en årlig begivenhed omkring EU’s Anti Slavery Day hvert år, for at øge bevidstheden om menneskehandel. Vi går i stilhed, i en lige linje, og vi går med et budskab om, at menneskehandel eksisterer, og at vi vil være med til at stoppe det. I år kunne man deltage i en Walk For Freedom i 350 byer, i 47 lande, inklusive her i København.

Lang menneskekæde

En lang menneskekæde snoede sig gennem København. Foto: A21

– 160 personer tilmeldte sig arrangementet, som dannede en næsten 200 meter lang kæde af mennesker, der gik gennem de københavnske gader og delte 2.500 flyers ud med statistik over menneskehandel, tegn på menneskehandel og en hotline, så folk kan gøre noget. Før vi gik, gennemgik vi en times træning om emnet: Hvad er menneskehandel? Hvor stort er problemet? Hvad sker der i Danmark? Hvad kan jeg gøre ved det?

Handling nytter

– Vi havde blandt andet to studerende til at fortælle om, hvordan de var blevet gjort opmærksomme og handlede. En delte sin historie om, hvordan hun blev gjort opmærksom på tegnene på menneskehandel på en Walk For Freedom. Det fik hende til at tænke på en kvinde i sin kirke, som hun var bekymret for. Frimodigt ringede hun til hende og spurgte hende om hvert af disse tegn, og kvinden sagde ja til hvert eneste af dem! Hun viste sig at være et offer for huslig trældom, misbrug, var ofte indespærret, fik tilbageholdt mad og var offer for vold. Efter dette telefonopkald ringede denne Walk For Freedom-deltager til politiet og lavede en politirapport! fortæller Philip Hyldgaard.

På grund af pandemi, klimaændringer og væbnet konflikt oplyste FN for nylig, at antallet af mennesker, som lever i moderne slaveri, anslås at være øget med 10 millioner siden sidste måling i 2016. Det totale antal menes nu at være omkring 50 millioner.

– Med flere års pandemi bag os og igangværende krig i Ukraine er flere mennesker end nogen sinde i risiko for at blive ofre for menneskehandel, siger Livia Hazer, der er fungerende leder i A21 Norge. Foto: KPK

– Med flere års pandemi bag os og igangværende krig i Ukraine er flere mennesker end nogen sinde i risikozonen for at blive ofre for menneskehandel, skrev Livia Hazer, fungerende daglig leder i A21 Norge, ifølge KPK i en pressemeddelelse før marchen.

A21/Walk for Freedom

• A21 er en global humanitær organisation, der arbejder for at mennesker, som lever i slaveri, overalt skal blive reddet ud af dette og leve liv i frihed.

• Organisationen arbejder aktivt på 19 forskellige kontorer i 14 lande med det mål at bekæmpe slaveriet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:• Strategien er at nå sårbare mennesker, redde ofre for menneskehandel og rehabilitere de overlevende til at kunne leve selvstændigt.

• Hvert år arrangerer A21 marchen Walk for Freedom i 350 byer i 47 lande verden over på én og samme dag.