Konfirmander skaber Allehelgens græskar

Konfirmanderne lægger her deres udhulede Allehelgens-græskar rundt omkring Skt Nicolaj Kirke i Aabenraa.

Som et modspil til den grufulde Halloween-fejring, foreslog sognepræst Jørgen Jørgensen i Nicolai Kirke, Aabenraa sine konfirmander et alternativ.

– Vi tog udgangspunkt i Halloween og underviste i stedet konfirmanderne om den kristne version: Allehelgen. Vi snakkede om håbet, opstandelsen og evigt liv. Vi har også snakket om forskellige symboler, og hvad de kunne betyde. Nogle af de symboler, som vi har snakket om, er kors, stjerne, engle og hjerter og deres betydning for os som kristne, fortæller Jørgen Jørgensen.

Konfirmanderne gik til opgaven med begejstring.

Allehelgens græskar

– Bagefter gav vi dem hver især eller to og to sammen et græskar og en kniv med advarsel om, at de ikke skulle skære i hinanden. Så brugte de deres fantasi til at udskære græskarrene, så de kunne bruges til at bære lys. De gik op i det og gravede ned med fingre og knive, og det var vældig spændende at opleve. Da de var færdige, fik de lys, som de kunne sætte ind i græskar – på samme måde, som lyset fra korset skinner i vores hjerter. Alle græskar blev sat ud rundt omkring kirken. Og der stod de så en uges tid, så længe de kunne holde sig. Folk som gik forbi kirken, kunne se og nyde synes af de oplyste græskar. Det var som et kristent budskab til de forbipasserende før Allehelgen. Efter at vi var færdige, sluttede vi med at gå ind i kirken og sang nogle sange, sagde trosbekendelsen, bad en bøn og takkede for en spændende tid sammen, fortæller Jørgen Jørgensen. Mens præsten tog sig af undervisningen, tog kirkens kultur- og børnemedarbejder, Hanne Bostrøm Pedersen, sig af det praktiske.

– Først lærte vi om nadveren, og så blev der lavet Allehelgens græskar. Vi lærte lidt om symboler også. I øvrigt var det dejligt at se, at konfirmanderne gik til opgaven med begejstring.