Hollandske bønder på knæ: ’Herre, frels vores land!’

Organisationen Presence.nl arrangerer lovsangsgudstjenester forskellige steder i Holland. Her på en gård, hvor de lokale knælede på marken.

Den hollandske regerings planer for nedbringning af kvælstofudledningen med 70 procent har ført til voldsomme protester både i land og by. Nu bringer situationen også bønderne på knæ for Gud.

Der var hverken ulovlige protester eller blokering af supermarkeder og hovedveje, da ngo’en Presence samlede folk til lovsang. I stedet var aftenen fyldt med tilbedelse, da en stor gruppe landmænd den 28. september knælede og overgav deres bekymringer til Gud i bøn for landet.

Mens de knælede på marken, bad landmændene bønnen fra 2 Krøn. 7, 14: ”…hvis mit folk da ydmyger sig i bøn, søger mig og vender sig fra deres onde handlinger, da vil jeg høre deres bøn i Himlen, tilgive deres synder og genoprette deres land”.

Lovsang i land og by

Stichting Presence’s samling på landet var åbenbart lige det, de bekymrede landmænd havde brug for. Regeringens radikale miljøkrav har sommeren igennem fået titusinder af landmænd til at protestere med store traktorer og landbrugsmaskiner på vejene. Samtidig har både landmænd og byboere protesteret ved at flage med bannere, der støtter landmændene – eller omvendte flag, hvor den blå stribe sættes øverst i det trefarvede flag. Men den 29. september lå en stor gruppe landmænd på knæ i bøn for deres land.

Grundlægger af Presence, Wim Hoddenbagh, arrangerede et stort stævne midt i Haag den 10. juli.

Der blev også holdt et Presence-arrangement den 10. juli på græsbanen Malieveld ved Haag, hvor der kunne samles 2000 personer, selv om de skulle holde corona-afstand. Forinden havde lederen Wim Hoddenbagh det, han beskriver som et billede fra Gud: ”Mens vi bad, så jeg et billede, hvor Malieveld var fyldt med mennesker. Jeg havde en stærk fornemmelse af, at billedet var fra Gud,” fortalte han få dage før arrangementet.

Wim Hoddenbagh fik de nødvendige tilladelser fra borgmesteren til det store arrangement.

– Vi længes efter at se kristne, som står mere offentligt frem. Tilladelsen til arrangementet faldt ind under retten til at demonstrere, og byrådet omtalte arrangementet som ”evangelisering”, og det var dejligt at høre det omtalt sådan, siger han.

’Far, helbred vores land’

Koret fra Presence med Gilbert Thera ved keyboardet ledede lovsangen for landmændene den 28. september, hvor de bad ”Far, frels vores land”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Med bønnen om helbredelse for landet lagde bønderne deres frustrationer, protester, smerte og vanskeligheder over til Gud, skriver Cvancaag.nl. Presence Ministries organiserer hver uge livestreamet lovsang fra udendørs arrangementer i land og by.