Kuf-vognen forsøder soldaternes træning

KFUM’s Soldatermission har nu en varebil til brug i øvelsesterrænet.

Det er lykkedes soldaterhjemmet i Haderslev at samle penge ind til indkøb af en varebil, som kan køre ud til soldaterne i øvelsesterrænet. I soldatermunde hedder den ”Kuf-vognen”, fordi det er KFUM’s Soldaterhjemmets bil.

Danmarks bedste

”Vi har den bedste ”Kuf-vogn” i hele Danmark,” fortæller soldaterhjemsleder Anne Dorthe Bøjgård Nielsen fra Haderslev.
Siden 2012 har hun kørt rundt i sin lille private bil med forfriskninger til de hårdtarbejdende soldater ude i øvelsesområderne. Men nu er der blevet plads til noget større og bedre.

Danmarks flotteste

– Vi har købt en tidligere VVS Ford Transit, og så har jeg været på roadtrip rundt til de andre soldaterhjem for at få de bedste ideer og erfaringer med fra mine kollegers biler, fortæller Anne Dorthe.

– Hvilken grill, vi skulle have, hvordan hylderne skulle sættes op, og hvad en god arbejdshøjde ville være.

– En frivillig ved navn Preben Møller har indrettet vores Ford med grill, reoler og beklædning, så vi nu har Danmarks flotteste KUF-bil i Haderslev, siger den stolte soldaterhjemsleder.

Poul Nissen fra Nr. Rangstrup Y´s Mens Club har selv været ansat på et soldaterhjem, og han overrakte Anne Dorthe og KFUM’s Soldaterhjem i Haderslev 40.000 kr. til hjemmets bil.

Soldaternes bil

Soldaterhjemmet har altid haft et tæt samarbejde med kasernen. Nu har soldaterne virkelig taget ejerskabet over deres egen Kuf-vogn. Fx har de været med til at samle flaskepant ind til bilen.

– Vi har haft et indsamlingsbarometer på soldaterhjemmet, så de kunne følge med i, hvor langt vi er kommet. Nu er der indsamlet over 200.000kr. Det er SÅ flot, fortæller Anne Dorthe Bøjgaard Nielsen.

Der har også været mange private gaver, og sidste års uddeling gav en check fra Nr. Rangstrup Y´s Mens Club ved Toftlund på hele 40.000 kr. Poul Nissen fra Nr. Rangstrup Y´s Mens Club har selv været ansat på et soldaterhjem. Han overrakte Anne Dorthe og KFUM’s Soldaterhjem i Haderslev 40.000 kr. til hjemmets bil.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Indvielse på kasernen

– Bilen er også blevet indviet på kasernen, hvor vi også fik klistermærker fra de forskellige delinger, fortæller Anne Dorthe. Hun fremhæver, at soldaterne føler, at det er deres ”egen bil”, fordi de har været med til at skaffe penge til den.

Soldaterhjemslederen fremhæver også de mange private gaver og giver som eksempel Ellen Margrethe Andersen på 83, der gav blomsterne fra hendes mands begravelse til Kufvognen – de gav 15.000 kr. Hun og hendes mand har været medlemmer af KFUM’s Soldatermission og altså soldatervenner i 60 år.

Kuf-bil vækker glæde

Det er altid med kort varsel, Anne Dorte bliver sendt ud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Soldaterne bliver så glade, når jeg kommer ud med Kuf-bilen. Det giver dem et lækkert afbræk i hverdagen, og de kan få noget varmt at spise i stedet for en kedelig madpakke, fortæller Anne Dorthe Bøjgård Nielsen og afslører, at soldater spiser godt med kage i felten.

– Det, der gør soldater glade, er en varm Cocio på en kold vinterdag, eller en is på en varm sommerdag – det kan man ikke have med i madpakken. Bare i sidste uge kom soldaterne løbende og fortalte, at de havde talt om, hvornår Kuf-mor kom. De havde levet af feltrationer en hel uge, og jeg kom helt uanmeldt. Den aften var de heldige at få gratis kage, der blev givet af fritidsudvalget, smiler soldaterhjemslederen. ”Det er bare fantastisk at have en vogn, hvor vi kan have tingene i”.

Så er der kage og andet godt til soldaterne.

Kører med oplevelser

Anne Dorthe startede med at køre Kuf-bil i 2012, så hun er efterhånden meget erfaren. Men det er første gang, bilen er så perfekt. Hun startede med at køre Peugeot, men da hun kom til Haderslev i 2020, kørte hun rundt i en lille Polo, hvilket var en stor udfordring, især med pladsen. Så den nye Kuf-bil er modtaget med begejstring:

– Jeg glæder mig til at køre ud og få mange gode oplevelser med soldaterne, for nu er der nye muligheder. Jeg er taknemlig for, at folk støtter vores arbejde. Det er rigtig stort, slutter hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen: