ELN præsenterer 8 nye adventssange

Evangelisk Luthersk Netværks nye adventssange er velegnede til fællessang i menighederne.

”Værs’go! 8 nye sange – lige til at synge,” skriver Evangelisk Luthersk Netværk om udgivelsen af en ”sangpakke” med otte nye advents- og julesange.

Sangene er skrevet af Jón Poulsen, Frederik Berggren Smidt, Jens Lomborg og Roar Steffensen. Melodierne er skrevet af Peter Sander Andersen, Christian Engmark, Benjamin Hougaard og Jón Poulsen. Tre af sangene er skrevet til kendte melodier.

ELN har med disse adventssange ønsket at kombinere skøn poesi med sangbare melodier og et gedigent bibelsk budskab. På ELN’s hjemmeside finder man både tekst, noder og en indspilning med sang, klaver og tekst.

”Det er med stor glæde og forventning, at vi udsender sangpakken. Vi håber, at de bliver taget godt imod, og at de kan blive sunget ind i menighederne og blive en del af det naturlige repertoire,” fortæller præst og tidl. missionær Roar Steffensen, som står bag initiativet sammen med Jens Lomborg, præst i Skjern Bykirke og formand for ELN.

Vi synger det, vi tror – og omvendt

Initiativtagerne nævner tre gode grunde til, at der ikke har været langt fra ide til handling:

”For det første, så vil vi rigtig gerne være med til at fremme fællessangen i menighederne. For det andet er det vigtigt, at vi får sunget noget god, luthersk teologi. Hjemme hos os siger vi, at ’vi synger det, vi tror. Og vi tror det, vi synger’. Lovsang og fællessang er faktisk meget formativt for, hvad vi tror. Og for det tredje, så fik vi ideen, fordi en del skriver nye sange og salmer, og hvis ikke lige der kommer en ny sangbog, så kan det være svært at få dem delt. Hvis ikke sangene når længere end til skuffen, så tærer det på motivationen til at skrive,” siger Roar Steffensen.

Præst i Skjern Bykirke Jens Lomborg har blandt andet skrevet teksten til ’Vor verden er skøn’, som er salmen til denne Anden Søndag i Advent.

Flere pakker på vej

Roar Steffensen og Jens Lomborg har kontaktet en del sangskriver-kollegaer, som har sendt et udvalg af sange. I første omgang er det blevet til en advents- og julepakke, men det er tanken, at der skal udgives flere pakker. Indspilningerne er lavet i Skjern Bykirke, hvor Lea Rugager Kristensen synger, og Merete Steffensen akkompagnerer.

Adventssangene følger kirkeåret

Sangen ’Det første lys i vores krans’ af Roar Steffensen kan bruges ved tænding af lysene i adventskransen de fire søndage i Advent. Sangen ’Hosianna, Davids Søn’ (Tekst: Roar Steffensen. Mel: Christian Engmark) passer til 1. søndag i advent samt Palmesøndag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:’Vor verden er skøn’ med tekst af Jens Lomborg og melodi af Peter Sander Andersen passer til 2. søndag i advent. Også ’Løft blikket, se han kommer’ med tekst og melodi af Jón Poulsen passer til denne adventssøndag – samt sidste søndag i kirkeåret . Julesangen ’Fryd dig, syndige jord’ har tekst og melodi af Jón Poulsen.

’Den mørke vinters tunge dyne’ har tekst af Roar Steffensen og melodi af Benjamin Hougaard. Sangen ’En stjernenat, et drengebarn’ har tekst af Jens Lomborg. Den har ingen noder, men kan synges på Leonard Cohens ’Halleluja’. Sangen ’Bliv stille’ med tekst af Frederik Berggren Smidt har melodien Passion/Melodi Malone.