Rekordstort behov for julehjælp fra nordjyske kirker

I 2020 og 2021 foregik uddelingen af julekurve i Aalborg som drive-in arrangement på Aalborg Citykirkes parkeringsplads. I år afholdes julearrangement indendørs.

Økonomisk trængte nordjyder har i løbet af november kunnet ansøge om en julekurv og julegaver via www.julekurv.nu – og det har rekordmange benyttet sig af. Uddelingen er i år også udvidet med 200 julekurve, øremærket ukrainere.

Inflation, energikrise og krigen i Ukraine har betydet forventning om flere ansøgere, og det er også den virkelighed, der har vist sig. Over 1500 ansøgninger er tikket ind fra hele Nordjylland på hjemmesiden www.julekurv.nu, der drives af Aalborg Citykirke.

Julehygge i tre kirker

I samarbejde med partnerkirkerne Frederikshavn Kirkecenter, Projekt: KIRKE fra Hjørring og Mariagerfjord Frikirke uddeles 1100 julekurve samt julegaver i weekenden 17. og 18. december.

”Vores ønske er at give en kærlig håndsrækning til hele Nordjylland – ikke kun Aalborg. At uddelingen også er forankret i lokale kirker i Frederikshavn, Hjørring og Mariager betyder, at vi bedre kan give modtagerne af julehjælpen mulighed for fællesskab, julehygge og en relation til en kirke tæt på deres bopæl,” siger Dan S. Jacobi, der er ledende præst i Aalborg Citykirke.

”Julekurvene” er IKEA-poser fyldt med mad og julegodter. Hver julekurv vejer ca. 20 kg.

Samtidig fortæller Dan S. Jacobi, at man i Aalborg Citykirke glæder sig utroligt meget til at kunne invitere modtagerne ind til et hyggeligt julearrangement ifm. afhentning af julekurv og gaver. De sidste to år er uddelingen foregået som drive-in på kirkens parkeringsplads pga. Covid-19 restriktioner. En af de frivillige bag projektet, Gurli Joensen, beklager, at man må skuffe flere ansøgere.

“Vi er kede af at måtte afvise nogle ansøgere, men med et projekt, som primært er drevet af frivillige, og som dækkes af indsamlede midler samt fondsmidler, så har vi desværre begrænsede ressourcer. Vi glæder os over de mange, som vi har mulighed for at give en håndsrækning, og vi håber, at de afviste ansøgere har fundet hjælp ad andre veje.”

Fest og kurve til ukrainere

Der er modtaget rigtig mange ansøgninger fra fordrevne ukrainere, som nu er bosat i Aalborg og omegn. Udover de 1100 julekurve, uddeles der 200 ekstra julekurve til denne målgruppe ved en særlig julefest 20. december.

Dette initiativ blev taget, da Aalborg Citykirke i efteråret i samarbejde med Blå Kors etablerede ”Familienetværk for ukrainere” og begyndte at tilbyde ukrainsk tolkning på gudstjenester. Kirken er derfor kommet i kontakt med rigtig mange ukrainske familier, og nu ønsker man at give dem en opmuntring i den traumatiske situation, som de befinder sig i.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Uddeling for 900.000 kr.

I alt uddeles 1300 julekurve samt 1700 julegaver til børn og teenagere. Hver julekurv er egentlig ikke en kurv, men en godt fyldt IKEA-pose, der vejer omkring 20 kg og indeholder madvarer til et traditionelt dansk julebord, samt julegodter.

Finansieringen kommer gennem indsamlinger i kirkerne, fondsmidler samt donationer fra privatpersoner og erhvervsdrivende.

Nogle undrer sig måske over, at kirkerne ikke vælger at uddele gavekort til de mange ansøgere, så det ikke er nødvendigt med fysisk fremmøde. Årsagen hertil er sponsorgaver og gavmilde indkøbsaftaler, der gør det muligt at uddele mad og gaver til en langt højere værdi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Faktisk har julekurve og gaver en samlet værdi af 900.000 kr., men Aalborg Citykirke og partnerkirkerne skal ’kun’ indsamle 300.000 kr. for at finansiere dette. Det giver mulighed for at forsøde juletiden for langt flere familier, end hvis der skulle udbetales gavekort,” fortæller Gurli Joensen, der leder kirkens Mercy Ministry-team.

Ansøgere, som af forskellige årsager ikke har mulighed for at afhente julekurven selv, kan igen i år få bragt julekurven direkte ud til deres bopæl af frivillige.

Tilbage i 2012 modtog de første nordjyske familier julehjælp gennem www.julekurv.nu. Dengang blev der uddelt 100 kurve, og siden er antallet steget år for år. Siden 2012 er dette tal vokset støt, så der i år uddeles 1300 gennem www.julekurv.nu.