Ærkebiskop beklager Church of Englands bånd til slavehandelen

Ærkebiskop Justin Welby udtrykker dyb sorg over sin kirkes ”skammelige fortid”.

En milliardfond skal kompensere for Church of Englands rolle i den transatlantiske slavehandel. Pengene skal de kommende år hjælpe lokalsamfund, der har lidt skade på grund af slavehandelen, som kirken betegner som både ”forkert og skammeligt”.

Det skriver Dagen.no.

Ærkebiskop Justin Welby har ifølge BBC kaldt sin kirkes rolle i slavehandlen ”en kilde til skam” på baggrund af en foreløbig rapport om sagen. Kirken havde i 1700-tallet en investeringsfond, ”Queen Anne’s Bounty”, som i 1777 investerede 406.942 britiske pund i aktieselskabet South Sea Company. Beløbet ville i vore dage svare til over 6 milliarder danske kroner.

Aktieselskabet afsluttede sin rolle i slavehandelen i 1739, men fortsatte med at eksistere til 1853, skriver The Guardian ifølge Dagen.no.

Transporterede 34.000 mennesker

Rapporten anslår, at South Sea Company transporterede 34.000 slaver over en 30-årig periode under ”overfyldte, uhygiejniske, utrygge og inhumane” forhold. Nu vil Church of England så afsætte 100 millioner britiske pund til kompensation i form af projekter for lokalsamfund, som tidligere har lidt skade på grund af slavehandlen. Gareth Mostyn, som leder den nuværende investeringsfond, Church Commisioners, har i BBC Radio beklaget kirkens fortid i slavehandelen.

”Der er ingen tvivl om, at dem, som lavede investeringen, godt vidste, at South Sea Company var involveret i slavehandlen. Det er en kilde til dyb skam for os, og vi undskylder for det,” sagde Gareth Mostyn.
Der vil ikke blive udbetalt erstatning til de individuelle skadelidte i forbindelse med slaveriet, men ønsket fra kirkens side er forsoning og fornyelse.

– Det er nu på tide at adressere vores skammelige fortid, udtaler Justin Welby ifølge BBC.