Bededagsdebat

Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen raser over forløbet af bededagsdebatten:

– Det har været nogle forfærdelige dage, fortæller biskop Thomas Reinholdt Rasmussen fra Aalborg Stift på sin Facebookside.

– Metoden, hvorved bededagsdebatten foregår, aflyser enhver form for dansk tradition for inddragende demokrati og samtale. Traditioner, jeg er opdraget i og som jeg troede var grundfæstede i vores samfund, smuldrer nu for øjnene af os. Det handler for nuværende ikke om bededag, men om metoden.  Han mener ikke, regeringen repekterer, at helligdage ikke er statens, men folkekirkens.

– Når staten egenhændigt afskaffer en helligdag, så tilrettelægger staten folkekirkens forkyndelse (og husk, der står “folkekirke” i Grundloven. Det er det perspektiv, vi arbejder under), siger biskoppen. Han mener, det er klart, at nogle stemmer i debatten ser sig om efter en anden synode-lignende styring af folkekirken. Han vil ikke bruge ”denne forfærdelige situation til at indsætte et anden kirkeligt styre”.

– Det kan blive langt værre og havde ikke gjort nogen forskel i den nuværende situation. Jeg vil hellere kæmpe for at genoprette Grundlovens forhold, så vi vender tilbage til det forhold, hvor kirke og stat holder hinanden i skak. Han ønsker ikke, at staten skal blande sig i forkyndelsen og i åndelige forhold, og kirken kun kan tale ordet.

Drop fridagen for højtlønnede

– Det er absurd, at Folkekirkens folk inklusive præsterne er begyndt at diskutere hvilken helligdag, vi bedst kan undvære, mener sognepræst i Tilst-Kasted Pastorat Lars Lindgrav Sørensen på Facebook.

– Rationalet skulle være: “Hvis Jesus ikke var særligt aktiv en given helligdag, eller hvis det danske folk ikke går ret meget i kirke på den pågældende dag alligevel, så kan den sløjfes.”

– Det er et enormt brud på traditionen og den historiske bevidsthed, at solkongerne på Slotsholmen vil afskaffe en helligdag.
Tidligere generalsekretær for det innovative Kirkefondet Kaj Bollmann har fået en genial idé:

– Afskaf Bededag som fridag for alle, der tjener over en million om året. Lad alle andre beholde den. Rengøringsmedhjælperen og mureren og sosuhjælperen har i høj grad brug for den fridag. De højtlønnede bestemmer alligevel selv, hvornår de holder fri. Og tag gerne 2.pinsedag væk for de højtlønnede også som officiel fridag. Så har vi i kirken Bededag som en særlig helligdag for dem, der ikke tjener så meget, skriver han på Facebook.


Artiklen fortsætter efter annoncen: