Ærke-kommunist mødte Jesus på bar

Af Jenis av Rana. Færøsk læge og politiker. Fhv. udenrigs-, undervisnings- og kulturminister for Færøerne.

Cafe Natur i Torshavn er en blanding af Bar, Pub og Café. Den er placeret meget centralt i den gamle del af Færøernes hovedstad.

Min ven, Daniel, var kommunist af den ægte, gamle klasse. Så politisk rød som overhovedet muligt og overbevist om, at kommunismen havde svar på alle verdens spørgsmål, ja, den var faktisk selve svaret.

Sammen med sine venner rejste Daniel til datidens kommunistiske Mekka, Albanien. Rejsen var arrangeret af dansk- albansk venskabsforening, målet var at opleve idealsamfundet og måske et skjult ønske om at møde lederen, Enver Hoxha, himself.

Rejsen blev en skuffelse for nogle, men for den fuldt overgivne Daniel blev den en bekræftelse på kommunismens fortræffeligheder. Styrket i troen kom han hjem til Færøerne igen, og i de næste år engagerede han sig ihærdigt i diverse marxistisk- leninistiske bevægelser.

I takt med kommunismens fald begyndte Daniel dog at tvivle på sit politiske ståsted. Dette var samtidigt med, at hans alkoholmisbrug voksede, og det var i forbindelse med en voldsom druktur, at han en aften søgte ind på Cafe Natur. Der satte han sig alene ved et bord, mens ensomheden voksede i takt med promillen.

Pludselig blev hans opmærksomhed fanget af nogle unge mennesker, som sad ved et andet bord. De tre var færinger, den fjerde helt tydeligt af anden nationalitet. Deres glæde ligefrem fyldte rummet, og de drak ikke spiritus, kun sodavand.

Efter en tid besluttede Daniel, tydelig irriteret, at undersøge årsagen til deres glæde. Resolut kontaktede han dem og spurgte ind til sagen. Venlige og imødekommende svarede de på hans mange spørgsmål, og de fortalte ivrigt om livet sammen med Jesus, mens Daniel blev mere og mere ædru.

Der på Cafe Natur mødte Daniel Jesus – og hans liv blev forandret for bestandigt. Endnu i dag, 20 år efter oplevelsen, fortæller han begejstret om sit første møde med Jesus, og om hvordan den mystificerede Enver Hoxha blev byttet om med den levende Jesus Kristus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg møder Daniel næsten hver uge, og jeg bliver automatisk glad, når jeg oplever hans smittende smil. Forleden fortalte han således, at han har inviteret Sebastian og dennes familie til Færøerne. Sebastian var den fremmede blandt de unge, en franskmand, som besøgte sine kristne venner på Færøerne.

Hvor var det godt, at Jesus den aften var på Cafe Natur sammen med sine venner. Godt for Daniel, godt for de 5 børn, som han sidenhen er blevet velsignet med, godt for de unge kristne, som fik deres livs oplevelse, og godt for os, som er blevet velsignede af at kende Daniel.

PS: Noget af det mest fantastiske med Jesus er, at han er ikke bundet af sted eller omstændigheder. Ønsker vi at opleve Ham, er han altid klar, på cafe, i kirke, skole eller på arbejde – præcis der, hvor vi befinder os med vores behov.


Artiklen fortsætter efter annoncen: