Bededag afskaffes fra 2024

Rapport fra Folketinget: Flere ugers tovtrækkeri er nu slut. Bededag er strøget af helligdagskortet. Kirkerne overvejer fremtiden.

– Regeringen optræder som folkekirkens ærkebiskop, sagde biskop Peter Birch

95 stemmer for og 68 stemmer imod. Årets Bededag bliver den sidste. Nu skal kirken overveje, hvordan man holder fast i fokus på bøn og hvile i fremtiden.

Efter en langvarig debat tirsdag afskaffede et flertal i folketinget, bestående af regeringen samt De Radikale, bededag ved en afstemning i Folketingssalen. Oppositionspartierne tordnede mod beslutningen i et sidste desperat forsøg på at mane til besindighed.

– Jeres navne skal lyse i danmarkshistorien for det svigt, det er at gribe ind i de danske traditioner og kultur, sagde en vred Morten Messerschmidt.

Beslutningen var taget

Efter en næsten fire timer lang debat i Folketingssalen var der ingen, der skiftede mening. Ingen ministre eller ordførere fra regeringspartierne blandede sig i debatten fra Folketingets talerstol for at forsvare beslutningen. Selvom Danmarksdemokraterne i sidste øjeblik gav deres støtte lykkedes det ikke Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet og Dansk Folkeparti at fremprovokere en folkeafstemning, da det kræver 60 mandater i Folketinget.

Da afstemningen var slut, gik landets statsminister på talerstolen og gentog argumenterne om, at pga. ”den sikkerhedspolitiske situation, vi står i, … får vi brug for at bruge flere penge på forsvaret”.

– Der er kommet en regering i Danmark nu, som vælger at hæve ambitionsniveauet, så vi kan passe endnu bedre på Danmark, sagde Mette Frederiksen.

Reducer det hellige til jura

– Regeringen optræder som folkekirkens ærkebiskop, sagde biskop Peter Birch ved høringen 22. februar i Beskæftigelsesudvalget om lovforslag om konsekvenser ved afskaffelsen af Store Bededag som helligdag.

– Forholdet mellem stat og kirke er under forandring, sagde han og understregede det demokratiske underskud i den aktuelle nyfortolkning af, hvad en kongelig resolution er, når regeringen reducerer hele processen til jura.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kontroversielt

Det er første gang i 253 år en helligdag afskaffes. I 1770 afskaffede Struensee halvdelen af alle helligdage med sin store helligdagsreform. Siden har der i nyere dansk tid kke været tradition for at blande sig i løn- og arbejdsvilkår fra politisk side, og netop derfor vækker afskaffelsen af Store Bededag opsigt, siger Lektor, Institut for Politik og Samfund Laust Høgedahl til DR.

– Det er lovstof, uanset hvordan man vender og drejer det. Men fordi løn- og arbejdsvilkår ikke normalt er noget, vi lovgiver om, så kan man godt sige, at det er både opsigtsvækkende og kontroversielt. Danmark har fortsat en delt førsteplads med Tyskland og Malta i antallet af helligdage med 10 helligdage, når bededag afskaffes.