Sjælesorgsinstituttet Modum Bad mister al statsstøtte

Institutleder Marianne Rodriguez Nygaard frygter, at ophold på sjælesorgsinstituttet fremover bliver for dyrt for dem, der har mest brug for det. Foto: Unni Tobiassen Lie/Modum Bad

Institutt for Sjelesorg ved Modum Bad i Oslo får ikke længere del i statstilskud og mister dermed 1,6 millioner kroner. Det kan få alvorlige konsekvenser både for instituttet, personalet og brugerne, frygter lederen.

– Der var ikke noget i de projektmidler, man kunne søge, som lagde vægt på noget eksistentielt eller åndeligt, der minder om de omsorgs-tilbud, vi har, siger leder for Institutt for Sjelesorg, Marianne Rodriguez Nygaard til Kristelig Pressekontor. Det eneste, instituttet kunne søge støtte til, var projektet ”Mobilisering mot ensomhet” – men her fik de afslag.

– I svarbrevet står det, at der kom 183 ansøgninger, og af disse fik kun 22 et tilskud, siger Rodriguez Nygaard ifølge kpk. Den norske regering har skåret 40,6 millioner i øremærkede midler til NGO’er, som arbejder med psykisk helse, rusmidler og vold.

Vil nu mangle støtte til subsidier

Institutt for Sjelesorg er tilknyttet den økumeniske stiftelse Modum Bad. Instituttet tilbyder flere kurser i sjælesorg samt masteruddannelse for de videnskabelige ”høyskoler” MF og VID. Her udgiver man også Tidsskrift for sjelesorg, som er Nordens eneste skandinavisksprogede fagtidsskrift for sjælesorg. Institutt for Sjelesorg tilbyder også hvert år 20 uger med rekreationsophold, som kan benyttes af enkeltpersoner og ægtepar.

Men disse ophold vil nu blive dyrere for brugerne, mener Marianne Rodriguez Nygaard. Hun frygter også, at tabet af statsstøtte kan føre til reducering af både staben og antallet af tilbud ved Institutt for Sjelesorg.