90-årig verdensevangelist var aktiv til det sidste

Dr. Charles Stanley var seniorpræst i First Baptist Church Atlanta og forfatter til over 70 bøger. Han kom til at præge folk verden over med sin enkle, bibelfunderede forkyndelse gennem In Touch Ministries.

– Jeg vil gerne fortsætte med at forkynde evangeliet, så længe Gud vil lade mig gøre det.

Det udtalte Dr. Charles Stanley, da han i 2020, efter næsten 50 års tjeneste, stoppede som seniorpastor i megakirken First Baptist Church Atlanta, Georgia. Han fortsatte dog sit verdensomspændende missionsarbejde gennem In Touch Ministries. Dr. Charles Stanley døde den 18. april, 90 år gammel.

Nr. 3. efter Billy Graham

De mange tusinde medlemmer af megakirken i Atlanta (FBA) kunne søndag efter søndag høre Charles Stanley forkynde evangeliet. Samtidig ville han med mange bibelcitater forklare, hvad troen betyder for fx. økonomi, børneopdragelse og personlige og følelsesmæssige kriser. Som underviser var Charles Stanley kendt for sine slagord og ”Livs-principper”, bl.a. ”Et menneske vil høste, hvad det sår, mere end det sår, og senere end det sår”.

Undervisningen fra FBA bliver hørt i mere end 196 lande verden over. Derfor blev Charles Stanley for nogle år tilbage beskrevet som nummer tre på listen over de mest indflydelsesrige prædikanter efter Billy Graham og Charles Swindoll. Fra 2020 fortsatte Dr. Stanley som pastor emeritus arbejdet i In Touch Ministries (ITM).

– Mit mål er stadig det samme, som det altid har været: At formidle evangeliets sandhed til så mange mennesker som muligt, så hurtigt som muligt ved Helligåndens kraft til Guds ære, udtalte Charles Stanley i 2020.

Skrev over 70 bøger

First Baptist Atlanta udsendte fra 1973 programmet “The Chapel Hour” med prædikener på både radio og TV. Stanley fortæller, at han som ung præst blev beskyldt for kun at tale om, hvordan mennesker bliver frelst, om Jesu genkomst, og hvordan man bliver fyldt med Helligånden. ”Jeg lo bare og tænkte: ”Fint! Gud, jeg håber, at det er sandt!”

Ligesom evangelisten Billy Graham forstod Charles Stanley allerede i 70’erne at udnytte radio og tv til at sprede evangeliet. I 1977 grundlagde han In Touch Ministries, som nu har udsendelser fra over 200 radiostationer og 130 tv-stationer / medienetværk. Udsendelserne bliver oversat til 127 sprog. I årenes løb har Dr. Stanley også skrevet over 70 bøger, hvoraf flere er bestsellere.

En svær barndom

Charles Frazier Stanley blev født i 1932 i Dry Fork, Virginia. Knap et år senere døde hans far. Da Charles var 10 år gammel, giftede hans mor sig igen, men desværre var stedfaderen en voldelig alkoholiker. Alligevel fik hans mor ham til at gå i kirke søndag efter søndag, og det gav ham et frirum.

Som 12-årig tog Charles Stanley – under et møde i en pinsekirke – imod Jesus som sin frelser. To år senere oplevede han et kald til tjeneste for evangeliet, og han fik stor støtte fra sin bedstefar, der selv var præst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ordineret, gift og skilt

Charles Stanley blev først ordineret til tjeneste i Moffett Memorial Baptist Church i Danville, Virginia. I 1958 blev han gift med Anna Margaret Johnson. Parret fik to børn, men blev skilt i 2000. Da havde Stanley været præst i megakirken FBA i 30 år, og menigheden valgte dengang at beholde ham som præst under forudsætning af, at han ikke giftede sig igen.

I 1984 blev Stanley for første gang President of the Southern Baptist Convention. I 1988 kom han med i den kristne amerikanske medieverdens (National Religious Broadcaster’s) Hall of Fame. Charles Standley efterlader børnene Andy og Becky, der begge er forkyndere.

Inspirerende citater

Christian Headlines citerer en række af de inspirerende citater, som Charles Stanley var kendt for, fx:


Artiklen fortsætter efter annoncen:1. “Bedstefar sagde til mig: ‘Charles, hvis Gud siger, at du skal løbe med hovedet først gennem en mur, skal du bevæge dig hen til muren. Når du ankommer, vil Gud lave et hul i den.’” (Fra bogen Courageous Faith)

2. “Her midt i vores komplekse og hektiske liv er intet vigtigere eller mere presserende eller gavnligt end det at høre, hvad Gud har at sige.”
(How to Listen to God)

3. “En af de største hindringer for udbredelsen af evangeliet er kristne, som handler på én måde i kirken og på en anden måde alle andre steder. Vores liv for Gud burde gennemsyre alle livets områder.” (“Christians in the Workplace”)

4. “Adlyd Gud og overlad alle konsevenserne til ham.” (Et af Charles Stanleys hyppigst citerede livs-principper)


Artiklen fortsætter efter annoncen: