’Æselmission’ bringer rent drikkevand til isolerede masaier

MAF flyver for organisationen Red Tribe, der skaffer drikkevand, levebrød, sundhed og skolegang til gavn for 12.000 masaier i Kenya.

For to år siden var Mission Aviation Fellowship (MAF) med til at anlægge en landingsbane i det kenyanske bjergområde Loita tæt ved Tanzanias grænse. Den blev etableret for at gøre det nemmere for organisationen Red Tribe at skabe gode leveforhold for 12.000 masaier i området. Red Tribe havde kun 40.000 shillings til projektet – ca. 3.000 kroner – men MAF spædede til, så der nu er en landingsbane, der sparer tid og kræfter for organisationen.

Det tager kun 35 minutter at flyve fra Nairobi til Loita, men turen ville tage over otte timer i bil. Ligesom den barmhjertige samaritaner nok ikke havde kunnet hjælpe den sårede mand i grøften uden transport med sit trofaste æsel, ville mange organisationers arbejde være langt vanskeligere at gennemføre uden en samarbejdspartner som MAF.

Det, man kunne kalde ”æselmission”, har de senere år båret stor frugt i det isolerede masailand.

Rent drikkevand øger sundheden

Tre vandprojekter er det blevet til, hvor vand fra kilder i jorden eller fra bjergene kanaliseres til vandposter, som forsyner befolkningen med rent drikkevand og reducerer vandbårne sygdomme som diarre og kolera. Det kunne med det samme mærkes i Red Tribes sundhedsklinik, hvor der før kom mange patienter med infektioner og ondt i maven.

Vandkvaliteten i floden, som befolkningen hentede vand fra, viste sig at være meget usund. Men efter at vandposter blev etableret, er der ingen patienter med den slags problemer fra området.

Sundhedsklinik redder menneskeliv

Til sundhedsklinikken kommer folk typisk med luftvejsproblemer, hvilket skyldes, at de laver mad indendørs med brænde uden at der er ordentlig udluftning i husene. Der kommer 15-20 patienter hver dag. På klinikken kan de få indsprøjtninger, medicin, vaccinationer og vejledning i graviditet og fødsel. De fattigste og mest udsatte kvinder fra området deltager i en socialøkonomisk virksomhed, hvor de laver smykker af perler.

Fattige kvinder tjener lidt penge ved at lave perlesmykker.

15 kvinder er i øjeblikket i fuld gang fem dage om ugen. Perlesmykkerne bliver solgt på internettet og på events i England. Det betyder meget for kvindernes frigørelse, at de har et arbejde og kan tjene penge selv. Når manden oplever, at hustruen fx køber medicin til familiens syge husdyr for egne penge, lærer han at værdsætte hende – og det styrker deres forhold, fortæller Pelua Siloma, der leder Red Tribe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han er også primus motor i driften af Masai Academy, en skole for 271 masaibørn fra børnehaveklasse til 6. klasse. Skolen er lige kåret som den bedste skole i distriktet af de kenyanske myndigheder.