Jytte Holm blev snydt af ’slangen’ og fik angst og depression i 14 år

- Jeg troede ikke, at det kunne ske for en kristen, siger hun.

– Jeg var ligesom en stiv, lille lerkrukke. Men Gud ville lave mig om til en anden krukke, end den jeg var.

Sådan fortæller Jytte Holm om den store krise, hun har været igennem. Og hun sammenligner med de bibelske personer:

– Hvis ikke Job havde mistet alt, så havde han ikke lært Gud at kende, og så havde han ikke fået den dobbelte velsignelse. Både Ole og jeg har haft oplevelser som Job. Ole mistede i sine unge dage sin første hustru til kræft. Og kort efter kom den gård, han havde overtaget, på tvangsauktion. Så stod han alene med tre små børn og en stor gæld. Selv har jeg oplevet en krise på 14 år. Først var der tre et halvt år med nedbrydning. Så var jeg syv år i ”graven”. Og så opbyggede Gud mig de næste tre et halvt år. Men i sommeren 2022 var mine prøvelser forbi. Jeg stod op af ”graven” som et fuldstændig nyt menneske.

En genert pige

– Jeg var en stille og genert pige, som gerne ville holde mig i baggrunden bagved Ole. Men i 2007 skete der noget, der fik stor betydning. Vi fik en ny nabo ude på landet, hvor vi bor til leje på en gammel herregård.
Ved siden af ligger der et lille hus, hvor der har boet forskellige lejere; de første, der flyttede ind, var narkomaner, og den sidste, der boede der, var en morder. I 2007 flyttede en ny nabo ind i det lille hus. Han kom med New Age baggrund. Jeg følte, at jeg skulle fortælle ham om Jesus. Han var genert og frygtsom. Og han havde søgt efter ”gud” de mest underlige steder. Jeg følte, at jeg havde fået en god ven, for jeg ville også gerne opleve mere med Gud. Jeg havde været en meget ivrig og intens kristen i 26 år. Jeg havde fx været formand for Aglow i Herning. Jeg havde læst en masse kristne bøger, og jeg troede derfor, at jeg var en moden kristen. Men det var jeg slet ikke. Jeg havde det hele heroppe i hovedet, men jeg manglede at opleve det på den måde, som Ole talte om, når han sagde: ”Vores identitet skal være i Kristus”. Og jeg havde svært ved at tro, at jeg var elsket af Gud.

Ville frelse naboen

– Jeg havde en ide om, at min nabo, som var musiker, skulle blive kristen og synge lovsange. Min nabo talte om at opleve Kundalini-slangen. Det er jo det, man længes efter, når man dyrker yoga og meditation. Man ønsker at blive åndeligt oplyst. Man tror, man får åbnet sine åndelige sanser, og at man så kan alle ting. Jeg søgte også efter et mere intimt forhold til Gud, men absolut ikke Kundalini, for jeg vidste, det var meget okkult; jeg kendte flere, der havde fået deres hjerne og deres liv ødelagt af det, så jeg advarede stærkt naboen imod at søge dette. Jeg fortalte min nabo om Jesus, og han fortalte om det, han troede på. Og selv om det var mig, der snakkede mest, så blev jeg påvirket af de usynlige åndsmagter, der lå bagved. Jeg troede ikke, det kunne ske.

Jeg fortalte min nabo om Jesus, og han fortalte om det, han troede på. Og selv om det var mig, der snakkede mest, så blev jeg påvirket af de usynlige åndsmagter, der lå bagved. Jeg troede ikke, det kunne ske.

Oplevede ’energier’

– Nu begyndte jeg at få en række drømme og åndelige oplevelser. Og det var jeg bare glad for, for jeg ville jo gerne opleve mere – med Jesus. Jeg følte, at der var nogen energier, der gik op i mine fødder og længere op. En morgen mærkede jeg, at denne energi pulserede i hele min krop. Wauw, tænkte jeg. For jeg troede, at det var Helligånden. Og jeg takkede Jesus. Men så blev der helt stille i kroppen, og så var der ligesom en stemme, der sagde ”Kundalini – det er dét, du har oplevet.” Nej, skreg jeg. Det vil jeg ikke have noget med at gøre! Jeg blev så rædselsslagen, og hele mit liv faldt sammen som et korthus. Bagefter begyndte jeg at identificere det, jeg havde taget ind. Min kristendom var blevet blandet sammen med New Age energier. Jeg troede ikke, det kunne ske for en kristen. Jeg var jo meget bevidst om, at jeg var imod New Age. Jeg havde sagt til naboen, at han bare skulle komme med sine bøger, så skulle jeg nok sige, om det var okkult, eller det var kristent. Men jeg så ikke, at det kom snigende ind i form af energier. Der står i Bibelen, at Guds rige ikke består i Ord, men i Kraft. Men det samme gør Satans rige. Det er usynligt. Når jeg tænkte tilbage, kunne jeg godt huske, at da Ole og jeg havde sølvbryllup et halvt år før, snusede jeg til nogle blomster, og det var ligesom jeg blev suget ned i blomsterne af en stærk energi. Efter jeg havde oplevet Kundalini, kom der mærkelige energier i mine hænder, og der skete flere underlige ting.

Udbrændt i asken

– Det begyndte altsammen Askeonsdag 2008. Kundalini-oplevelsen fik mig helt ned i asken, jeg blev brændt helt af. Og ca. 40 dage frem kunne jeg ikke sove om natten, fordi jeg fik så mange drømme og åbenbaringer. Og det var blandet og forvirrende. Jeg blev fuldstændig nedbrudt. Så jeg gik til læge og fik konstateret stress og depression. Jeg kom i en identitetskrise. Jeg havde været så sikker på, at jeg var kristen, og jeg var så glad for alt det, jeg havde oplevet. Men hvem var jeg nu? De næste tre et halvt år var jeg i en afsøgnings-fase, hvor jeg også meldte mig ud af menigheden, fordi jeg følte, jeg var udenfor de rammer. Jeg kom i kontakt med en mand, som var kendt som kristen, men var gået videre. Og nu blandede han det fuldstændig sammen med new age-tanker. Han var bare begejstret over det, jeg havde oplevet. Men jeg ville tilbage til kristendommen. Jeg meldte mig ind i menigheden igen, men jeg havde så svært ved at tro. Og de næste syv år var jeg i ”graven”. Alt var ødelagt.

Jeg blev fuldstændig nedbrudt. Så jeg gik til læge og fik konstateret stress og depression. Jeg kom i en identitetskrise. Jeg havde været så sikker på, at jeg var kristen, og jeg var så glad for alt det, jeg havde oplevet. Men hvem var jeg nu?

Sloges med Gud

– Men i 2018 fik jeg pludselig et syn af, at jeg kæmpede med Gud. Det var som en brydekamp, og nu lå jeg på gulvet, og Gud sad ovenpå mig og ventede på, at jeg skulle give op. Men jeg hamrede knytnæverne ned i gulvet og råbte ”Jeg vil ikke!” Er det da ikke Gud, der har forladt mig? Er det mig, der ikke vil give op? tænkte jeg. Jeg var syv år før kommet på førtidspension, fordi jeg ingenting kunne mere, men havde en stræben efter at få det så godt, at jeg kunne få et job igen, for jeg havde min identitet i at være til nytte – om det så kun var at sætte to varer op på en hylde hos købmanden. Nu opgav jeg også det, for min tolkning af synet var, at Gud ville, jeg skulle stoppe med at kæmpe. Og endelig fik kroppen den ro, som jeg havde fået med førtidspensionen, men som jeg havde nægtet at tage imod. Allerede en måned efter, at jeg havde givet slip, begyndte det at lysne. Jeg tror, at min Jakobskamp handlede om, at jeg ikke ville give slip på min identitet. Jeg snakkede nu med en kristen terapeut, for jeg havde så mange traumer fra det okkulte, jeg havde oplevet. Jeg havde lukket fuldstændig ned for drømme på grund af alt det forfærdelige, jeg havde oplevet. Men nu bad jeg Gud om igen at få en drøm. Og Gud viste mig et pindsvin, så jeg kunne se, at jeg var fyldt med pigge og meget tilbagetrukken. Men pindsvinet rejste sig i drømmen på bagbenene og så tillidsfuldt på mig. Jeg forstod, at jeg nu skulle ud af mit hi, for nu skulle jeg vokse igen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I 2019 læste jeg i Udfordringen, at der skulle være en Plus-Oase-lejr. I mange år havde jeg ikke kunnet holde ud at høre på det høje lydniveau på den store oase-lejr. Men på Plus-Oase skulle der kun være 100-200 med. Så jeg tænkte, at jeg måske kunne holde til et enkelt møde. På et af de første møder talte Gordon Tobiassen fra Ordet & Israel i Norge om, hvordan profetierne fra Gamle Testamente var gået i opfyldelse. Og pludselig fik jeg min tro tilbage. Jeg tænkte: Det, der kan ikke ske, hvis det ikke er Gud! Guds ord er sandt! Kristendommen er sand! Der kom en kraft og ramte mig i panden og i brystet. Der kom en kæmpe gudsfrygt. Jeg forstod, at Guds sandhed ligger ovenover det, vi kan tænke os til.

Og pludselig fik jeg min tro tilbage. Jeg tænkte: Det, der kan ikke ske, hvis det ikke er Gud! Guds ord er sandt! Kristendommen er sand! Der kom en kraft og ramte mig i panden og i brystet. Der kom en kæmpe gudsfrygt. Jeg forstod, at Guds sandhed ligger ovenover det, vi kan tænke os til.

Hjernen blev helbredt

– Bagefter fandt jeg ud af, at min hjerne samtidig var blevet helbredt. Og en aften efter forbønnen sagde en kvinde til mig: ”Hvor er du smuk!” På vej ud til campingvognen kom en mand hen imod os. Han sagde: ”Jeg plejer ikke at sige den slags. Men jeg tror, jeg skal fortælle jer, at lige siden I kom ind i salen, så har der været et lys over jer. I stråler!” Næste dag var der en mand, der sagde: ”Du er bare så smuk! Der er et eller andet ved dig.”
Normalt var jeg bange for mænd, der kom for tæt på. Men da der nu var tre ”vidner”, der havde sagt det, forstod jeg, at Guds herlighed var kommet over mig. Gud havde givet mig ”skønhed i stedet for aske”. Mit liv vendte 180 grader i 2019 og det var som om jeg havde fået en dobbelt dåb af Helligånden. Bibelen talte til mig som aldrig før. Gud genopbyggede mig de næste 3½ år. Jeg kunne tænke klart, og jeg kunne sove om natten. Før vågnede jeg med alle de negative tanker og følelser. Men nu vågnede jeg med at sige tak for beskyttelsen pga. Jesu blod, og så kastede jeg alt det dårlige ud i Jesu navn. Jeg skrev faktisk ned, at jeg kastede 88 dårlige tanker og følelser ud i løbet af de næste par måneder, fortæller Jytte, der nu sammen med sin mand Ole hjælper andre til frihed.