Fraværende fædre præger børnenes tro negativt

80% af de trofaste kirkegængere er vokset op med begge forældre, viser ny undersøgelse.

Børn og unge, som ikke har oplevet et sundt familieliv, har meget sværere ved at forstå, at der er en far i himlen, som elsker dem, så han sendte sin eneste søn til at dø for dem, konkluderer forskerne bag en ny undersøgelse.

Ifølge det kirkelige konsulentfirma Communio’s rapport, Study on Faith and Relationships, er fraværende fædre og brudte ægteskaber to hovedårsager til, at kristendommen er i tilbagegang i USA.

Undersøgelsen behandlede svarene fra 19.000 kirkegængere fra 112 evangeliske, protestantiske og katolske menigheder i 13 af USA’s delstater. Ifølge undersøgelsen har trofaste kirkegængere typisk haft fædre i deres liv, og 80% af dem er opvokset i hjem, hvor begge biologiske forældre var til stede i løbet af barndommen.

I rapporten hedder det også, at “drenge, der er vokset op i hjem med gifte forældre, er betydeligt mere tilbøjelige til at gå i kirke regelmæssigt som voksne.”

Ikke-nærværende fædre udfordrer unges tro

Communios direktør, JP DeGance, fastslår, at det ikke er mangel på opsøgende arbejde, der holder unge væk fra kirkerne. ”Vi har aldrig brugt flere penge i kirkens historie på at overføre vores tro til vores unge mennesker, og alligevel falder de fra i stigende antal,” udtaler DeGance til The Christian Post. Når stadig færre bliver troende, skyldes det blandt andet, at mange vokser op i hjem, hvor forældrene ikke er gift – eller i hjem, hvor far ikke er særlig engageret i sit barns liv, mener han.

”Medmindre vi bliver meget effektive i forhold til at øge antallet af kristne ægteskaber, så unge vokser op i hjem med trofaste og sunde kristne familier, vil vi fortsætte med at se en stigning i antallet af unge uden religiøs tilknytning,” siger DeGance.

19.000 kirkegængere fra 112 menigheder er med i undersøgelsen fra NGO’en Communio

Bibelske forbilleder

Direktøren beskriver også vigtigheden af sunde familieforhold med eksempler fra Bibelen, hvor Gud omtales som far, og hvor det fx hedder, at Jesus kommer ved tidernes ende for at hente sin brud. ”Det burde derfor ikke overraske os, at når den menneskelige analogi af ægteskab og familieliv går i stykker, så er det meget sværere for et ungt menneske at forstå, at der er en far i himlen, ”som elskede dem, så han sendte sin eneste søn til at dø for dem.”

Dette bliver svært, når man aldrig har været i stand til at forholde sig til en far på en sund måde, hvis man måske hader sin far eller har et anstrengt forhold til ham,” konkluderer De Gance.

Den vigtige kernefamilie

Undersøgelsen forudser, at “det er usandsynligt, at det samlede antal af kirkefremmede (religiøse ”nones”) vil stabiliseres før 25-30 år, efter at familiestrukturen er stabiliseret.” Der er dog udsigt til en ændring til det bedre. For antallet af unge, som vokser op i hjem, hvor mor og far har været gift i alle årene, ser ud til at have været konstant i løbet af de seneste ti år. Og det er utrolig vigtigt for kirkerne, mener DeGance.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirkerne kan blive ”kærligheds-skoler”

Når tendensen er, at sex skilles fra et forpligtende ægteskab og fra det at være forældre, må både kristne forældre og kirkeledere hjælpe de unge. ”Dette er en fantastisk mulighed for at fremme evangeliet, så kirkerne kan blive skoler i kærlighed. Kirkerne kan faktisk hjælpe med at danne mennesker, så de bliver bedre til at vurdere deres forhold og få sunde dating-forhold, der kan føre til ægteskab. De kan også hjælpe kristne ægtepar til bedre trivsel og et sundt Kristus-centreret ægteskab,” siger DeGrance.

”Hvis kirkerne har denne indstilling, kunne det ifølge undersøgelsen tyde på, at vi senere vil se en stor vækkelse,” fastslår De Grance i interviewet med The Christian Post.