204 jøder reddet ud af Nord-Etiopien

Israel har i al stilhed hentet 204 ”jøder” fra Etiopien til Israel. Men et stort flertal af de nye borgere i Israel har vist sig at være kristne. Foto: Israels ambassade i Etiopien.

Tre israelske fly har hentet 204 israelere og etiopiske jøder ud fra krigsområder i Amhara i den nordlige del af Etiopien. De blev fløjet til Israel i en hemmelig operation, oplyser israelsk presse.

I løbet af 24 timer kontaktede Israels ambassade i Etiopien og udenrigsministeriet i Jerusalem de fleste israelske indbyggere i Gondar og Bahir Dar. De fik besked om at møde op på forskellige steder. Her ventede busser, som tog dem til flyvepladser i Gondar og Bahir Dar. Fra byen Gondar hentede israelske myndigheder ialt 174 israelske borgere og etiopiske jøder med ret til at søge om statsborgerskab.

Samtidig blev ca. 30 personer samlet op fra byen Bahir Dar. Alle 204 blev fløjet til Etiopiens hovedstad, Addis Abeba, fremgår det af en pressemeddelelse fra Regeringens pressekontor (GPO) i Jerusalem.

Redningsaktion

Fra det krigshærgede Amhara blev 204 israelere og etiopiske jøder hentet til Israel. Foto: Israels ambassade i Etiopien

– Den israelske stat passer på sine indbyggere, uanset hvor de er. De seneste dage er israelske borgere og folk, som har ret til aliyah (indrejse til Israel, red.) fra Etiopien, havnet i en nødsituation i kamp-områder. Jeg gav besked om, at de skulle bringes ud, sagde statsminister Benjamin Netanyahu ifølge GPO.
Han takkede Israels nationale sikkerhedsråd, folk ved statsministerens kontor, udenrigsministeriet og Jewish Agency for den hurtige, stille og især vellykkede aktion.

– Staten Israel vil ikke stå på sidelinjen og lade en eneste israeler blive tilbage. Dette var resultatet af en vellykket operation, sagde Israels udenrigsminister Eli Cohen, der roste ambassadens hurtige og effektive indsats.

Nedkæmper opstand

Avisen «ADDIS STANDARD» skrev, at der har været hårde kampe i Amhara-regionen, inklusive i delstatens hovedstad, Bahir Dar. Avisen Hamodia forklarede, at der er voldelige sammenstød mellem regeringsstyrkerne og FANO-militsen. Reuters skrev den 9. august, at myndighederne har taget kontrol over Gondar, som er Amharas næststørste by. Der har angiveligt været mange civile ofre i kampene.

Tidligere i denne måned erklærede statsminister Abiy Ahmed seks måneders undtagelsestilstand i delstaten, som har ca. 17 millioner indbyggere.

Jøder i Etiopien

Israel har en særlig lov om, at ”jøder”, som er kvalificerede jøder ifølge halakha, den jødiske religiøse lov, har ret til at komme til Israel. Myndighederne sagde ifølge Jerusalem Post, at disse jøder har gjort aliya, og at der ikke er flere jøder tilbage i Etiopien. Men det skabte protester.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Flere hundrede etiopiere protesterede den 13. august i Jerusalem. De krævede, at deres slægtninge i Etiopien fik mulighed for at komme til Israel, skrev avisen Haaretz. David Zaru, som bor i Or Yehuda, sagde til avisen, at både hans bedstefar, bedstemor og onkler stadig er i Gondar. Han hævdede, at det er hudfarven, som gør, at de ikke slipper ind.

Haaretz skrev videre, at 4000 jøder i lejre i Gondar og Addis Abeba har søgt om tilladelse til at gøre aliya. Jerusalem Post skrev, at ifølge deres kilder, kan der være op til 6000–7000 personer, som må anses som jøder efter israelsk lov. Der er cirka 9000 personer fra ”Zera Yisrael” i Gondar, som har jødisk blod, men ikke opfylder de halakhiske krav for at kunne immigrere til Israel.

Jøder eller kristne?

Tal fra Israels center for immigrationspolitik (IIPC) viste, at af over 5000 etiopiske immigranter fra ”Operasjon Tzur”, som kom til Israel mellem 2020 og 2022, var der 3301, som identificerede sig som kristne, mens 1773 identificerede sig som efterkommere af jøder, uden at det kunne bevises. Ingen havde efter gældende lov ret til at komme til Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristne kom ind på humanitært grundlag i forbindelse med familiesammenføring. Derfor antages det, at mange medlemmer af det jødiske samfund i Etiopien ikke er jøder, og de praktiserer en anden religion. Ifølge IIPC er det siden år 2000 kun omkring ti procent af de etiopiske immigranter, som har identificeret sig som jøder ved ankomsten til Israel.

The Jerusalem Post skriver videre, at mange etiopiske jøder er efterkommere af jøder på moderens side, og det gør dem til jøder ifølge de kendte, nu afdøde rabbinere Ovadia Yosef og Mordechai Eliyahu. Det bliver også påpeget, at nogle jødiske efterkommere blev tvunget til at konvertere til en anden religion, men de praktiserede stadig omskærelse og giftede sig inden for samfundet. Israels regering har nu udpeget en specialudsending, som skal undersøge og foreslå en løsning på det, som bliver kaldt en aliya-krise i Etiopien.

–Staten Israel bør sørge for, at enhver jøde, som ønsker at komme til Israel, kan komme, sagde direktør Yona Cherki i IIPC til Jerusalem Post.
Hun påpeger, at ifølge Befolknings- og Immigrationsmyndigheden er der jøder i Etiopien, som har ret til at immigrere, men ikke gør det. Omvendt ankommer nogle til Israel, som ikke har ret til det.