Ateisten Richard Dawkins’ højre hånd kom til tro på Jesus

Josh Timonen var medforfatter til ”The God Delusion” og i en årrække Richard Dawkins betroede kampagneleder. Men hans verdensbillede ændrede sig efter drabet på George Floyd og de efterfølgende uroligheder.

På skærmbilledet fra Living Waters’ studie ses fra venstre Ray Comfort og ved siden af ham Josh Timonen, der fortæller om sin vej til troen på Jesus.
Som ung lærte Josh Timonen (til højre) ateisten Richard Dawkins at kende. De to blev hurtigt gode venner, og Josh var ansat som Dawkins’ kampagneleder og medarbejder i perioden 2006-2010. Skærmprint, Living Water.

Lederne af den kristne tænketank Living Waters skulle lige have det bekræftet, da Josh Timonen skrev til dem og fortalte, at han var blevet kristen efter i årevis at have været Richard Dawkins’ højre hånd.

Josh Timonen, der bor i USA, var vokset op i et kristent hjem, men allerede som 17-årig opgav han troen. Han blev herefter meget optaget af ateismen og biologen Richard Dawkins’ bøger. Josh begyndte at se religion som roden til alt ondt. Selv var han musiker og aktiv i mediebranchen. Senere fik han kontakt med Richard Dawkins, og de to udviklede både et venskab og et arbejdsfællesskab omkring flere ateistiske kampagner.

The God Delusion

Josh Timonen fik en særlig tak fra Dawkins for sit bidrag til bogen The God Delusion fra 2006.

For at bidrage til at sprede ateismen hjalp Josh Timonen Richard Dawkins med at skrive bogen “The God Delusion” (på dansk ”Illusionen om Gud”). Som tak for Josh Timonens bidrag dedikerede Dawkins denne bog til ham. Josh Timonen var også med Dawkins på Galapagosøerne, hvor han lavede filmoptagelser til støtte for evolutionslæren. Senere udviklede medietalentet Timonen ”Det røde A”, som blev et logo for Dawkins’ ny-ateistiske propaganda.

Bruddet med Dawkins

I studiet hos Living Waters fortalte Josh Timonen, hvordan det gik til, at han mødte Jesus. På et tidspunkt i 2010 ville Josh efter fire års forløb afbryde samarbejdet med Dawkins, og selv om de to ikke blev uvenner, indledte Dawkins’ firma en retssag imod Josh Timonen. Sigtelsen, kontraktbrud, blev dog senere frafaldet, og forløbet kom ikke til at ændre noget ved Josh Timonens ateisme. Det skete nemlig først efter en ny type rystelse.

Rystet over anarki

Josh Timonen (til højre) var som filmmand sammen med Richard Dawkins på Galapagosøerne. Skærmprint, Living Waters.

I 2020 kom de voldsomme optøjer i Portland i kølvandet på den fatale arrestation af George Floyd. Familien Timonen var naturligvis enige om at fordømme politiets brutalitet og racismen. Men folks reaktioner med vold, anarki og selvtægt i gaderne var helt uden et moralsk fundament, mente Josh Timonen. Situationen blev så alvorlig, at familien Timonen flyttede fra Portland til Waco, Texas, hvor forældrene selv underviste deres 6-årige datter.

”Kirken stod nok for noget moralsk godt”

I Waco opsøgte ægteparret en lokal cowboykirke, fordi de ønskede at få del i nogle sociale fordele. De lod også datteren komme med i søndagsskolen, fordi de mente, at kirken stod for noget moralsk godt. Både Josh og hustruen begyndte at komme i kirken, og de talte somme tider om det ”mærkelige”, som de kristne troede på.

– Jeg kunne se de samfundsmæssige fordele ved det, kirken stod for, fortæller Josh. Han begyndte også at læse i Bibelen. I starten troede han ikke engang, at Jesus nogensinde har levet. Men han blev klogere, da han læste Lee Strobels ”A Case for Christ”. Lee Strobel var en ateistisk journalist, som efter at have studeret beretningerne om Jesu liv, død og opstandelse måtte konkludere, at kristendommens budskab er sandt.

Og i 2020-2021 kom også Josh Timonen til den konklusion, at ”Jesus er den, han siger, han er”. Josh og hustruen talte meget om troen og det, de lærte i kirken. De søgte noget uden at vide, hvad de søgte. Men en dag begyndte de også at bede sammen. Og langsomt voksede troen, ligesom de efterhånden fik svar på flere og flere af deres spørgsmål. Nu fastslår den tidligere ateistiske kampagneleder, at “Ateisme er et verdensbillede for svage mænd.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Josh Timonen har stadig en form for venskabelig kontakt med Richard Dawkins. Men nu vil Dawkins’ tidligere kampagneleder altså følge Jesus. Man kan se YouTube-videoen om Josh Timonen på Living Waters’ hjemmeside.

The Banana Man

Josh Timonen havde i henvendelsen til Living Waters nævnt ”The Banana Man”. Living Waters CEO, Ray Comfort, havde nemlig mange år forinden lavet en morsom satire over evolutionslæren, hvor han ”forklarede”, hvordan Big Bang ”skabte” hhv. coladåsen og bananen.

Derefter lavede Josh Timonen en ny kampagnefilm for at imødegå Ray Comforts bananeksempel – og Richard Dawkins kaldte Ray Comfort ”The Banana Man”.
Men netop fordi han blev kendt som den dumme banan-mand i ateistiske netværk, har Ray Comfort senere fået mange anledninger til at forkynde evangeliet blandt ateister. Han fortæller hele historien meget humoristisk i videoen ”The Fool”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: