Spændende tredje bind i romanserie for de større børn

”Men jeg havde aldrig før mødt nogen, der opførte sig, som I gjorde.” Han kiggede på hver enkelt af os. ”Jeg var fremmed, men I tog jer af mig. Selv da I fandt ud af, at jeg var syg. Bryn, du satte endda livet på spil for mig. I står hinanden nærmere end brødre, selv om I er fra vidt forskellige stammer. Derfor vidste jeg, at det ikke var tomme ord, når I talte om Guds kærlighed. Jeres Gud er virkelig, og I kender ham personligt”. S.157

Ved imperiets grænse er tredje bind i den historiske romanserie om Bryn og den tidlige kristenhed. Bryn er gået fra at være slave i Rom, til nu at være på vej hjem til Britannien. Det er ikke en ufarlig rejse, fordi pirater og et ulmende oprør skaber fælder både for den unge kristnes krop og sjæl. Udfordringerne står i kø, for Bryn må forholde sig til en verden, som minder om den, han blev bortført fra, men som han nu er fremmedgjort fra pga. den kristne tro og den romerske kultur, som han er blevet formet af.

Samtidig kan han ikke forlige sig med det romerske åg, som ligger tungt over hans landsmænd. Den åbenlyse urimelighed og de umenneskelige vilkår, som hans mor og andre landsmænd undertrykkes ved, får ham til at vakle i sin tro og stille sig bag oprøret imod romerne. Men han kan ikke gå ind i det helhjertet, fordi det samtidig indebære druidernes okkultisme. Der er med andre ord lagt op til drama i den unge mands liv.

Som alle historiske romaner får vi fornøjelsen af at rejse i fortællingen tilbage i tiden og opleve virkeligheden, som den kunne have set ud for fortidens folk, men på betryggende afstand for læseren. Romanserien er skrevet af Kathy Lee, og oversat i en lettilgængelig dansk udgave, som børn i helt ned til indskolingen vil kunne læse, selvom voldsomheden tilsiger, at det nok er bedst at vente til de lidt ældre årgange.

Læseren får et fint billede af, hvordan kristendommen bredte sig til de fjerneste kroge af imperiet. Med det indledende citat, bliver vi også i dag mindet om, at vore handlinger taler stærkere end ord. Og Jesus sagde netop til sine disciple, at de skulle kendes på deres indbyrdes kærlighed. Kristne – dengang som nu – må leve et anderledes liv, og det gør indtryk.

Kathy Lee: Ved imperiets grænse.
158 sider. 149,95 kr. Forlagsgruppen Lohse