Endnu en kristen konvertit løsladt i Iran

Saheb blev benådet i februar, men i juni blev han arresteret og pisket for brud på ”eksilregler”.

Zaman (Saheb) Fadaei blev arresteret i 2016, løsladt i febr. 2023 – og igen tilbageholdt og pisket den 25. juni for ”brud på orlovs-regler”.

Blandt Irans kristne er der glæde over løsladelsen af Zaman (Saheb) Fadaei, der ellers skulle have afsonet en dom fra 2017 på to års internt eksil.

Saheb blev arresteret sammen med pastor Yousef Nadarkhani og tre andre kristne konvertitter i maj 2016. I juni 2017 blev fire af de anholdte, inklusive Saheb og Yousef, hver idømt ti års fængsel for at ”handle imod den nationale sikkerhed”, herunder at fremme husmenigheder og ”zionistisk kristendom”, skriver organisationen Middle East Concern (MEC).

Pisket og tilbageholdt

Saheb og Yousef fik også en dom på to års internt eksil på et fjerntliggende sted. De begyndte at afsone deres straf i det berygtede Evin-fængel i Teheran i juli 2018. I maj 2020 blev dommene reduceret til seks års fængsel. Saheb og Yousef blev løsladt i februar 2023 af den øverste leder Khamenei til minde om årsdagen for den islamiske revolution i 1979, skriver MEC.

I juni rejste Saheb fra sin hjemby Rasht til Evin-fængslet for at anmode om tilbagelevering af ejendomsskøder indsendt som kaution. Her fik han at vide, at han stadig skulle afsone den interne eksilperiode. Samtidig fik han en ekstra dom på 50 piskeslag for ikke at være kommet tilbage i tide fra sin fængselsorlov. Piskeslagene faldt på stedet den 25. juni.

Det var anden gang, at Saheb blev pisket – i november 2020 fik han 80 piskeslag for at drikke nadvervin.

Eksil-dom droppet

Den 8. august kontaktede fængslet Saheb for at informere ham om, at han kunne afhente de ejendomsbreve, der blev indleveret som kaution, og den 10. august blev det bekræftet, at han ikke skal afsone den interne eksilperiode. Saheb anmoder nu om forbøn for, at også Yousef Nadarkhanis toårige interne eksilperiode bliver eftergivet, skriver MEC.

– Der er ofte politiske motiver bag løsladelser af kristne i diktaturstater, siger generalsekretær i Dansk Europamission, Samuel Nymann Eriksen.

Både glædeligt og tankevækkende

Generalsekretær i Dansk Europamission, Samuel Nymann Eriksen, udtaler:

”Det ser ud til, at bølgen af løsladelser og frifindelser af kristne ikke er stoppet i Iran. Det er på den ene side glædeligt for de personer det vedrører. På den anden side må man dog være bevidst om, at der muligvis, og jeg understreger muligvis, kan være et politisk motiv til bølgen af frifindelser og løsladelser. Nemlig, at Iran måske gerne vil forbedre forholdet til Vesten i en tid, hvor Biden-regeringen i USA forsøger at genoplive atomaftalen med Iran. USA’s tidligere præsident, Donald Trump, trak USA ud af denne aftale. Det fremmer Irans ry over for USA og de øvrige vestlige lande, når kristne samvittighedsfanger bliver løsladt. Og genoplives atomaftalen, vil Vestens økonomiske sanktioner mod Iran lempes, hvilket vil forbedre mulighederne for økonomisk vækst i Iran. For det andet sælger Iran i øjeblikket shahed-droner til Rusland, som anvendes i angreb på Ukraine. Denne iranske støtte til Rusland fremmer ikke just Irans anseelse i Vesten, som i høj grad står på Ukraines side. Og igen kan løsladelse og frifindelse af fanger moderere de politiske skader i forholdet til Vesten som Irans dronesalg medfører.
Som sagt kan disse mulige politiske motiver ikke dokumenteres, men når man arbejder med forfulgte kristne, må man i hvert fald være sig bevidst om, at diktaturstater, hvor kristne undertrykkes, kan bruge kristne i et politisk spil. Løsladelser og lempelser kan have større signalværdi end reelt indhold. I den forbindelse kan det nævnes, at Iran trods frifindelserne fortsat arresterer kristne.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Dansk Europamission sikrede i 2022, at 15.549 Ny Testamenter kunne trykkes og indsmugles i Iran. Desuden får familier til kristne samvittighedsfanger støtte til at købe mad, betale elektricitet og opvarmning, mens manden, der typisk bærer en stor del af forsørgerbyrden, er i fængsel.

Dansk Europamission støtter Middle East Concerns arbejde og har gjort det i mange år, oplyser Samuel Nymann Eriksen.

Løsladte konvertitter

Flere konvertitter er blevet løsladt på grund af det generelle amnesti, der blev givet til fanger på 44-årsdagen for den islamiske revolution. I marts 2023 blev Milad Goodarzi løsladt fra Karaj-fængsel, hvor han havde afsonet siden november 2021. I maj blev konvertit-parret Homayoun Zhaveh og hans kone Sara Ahmadi løsladt fra Evin-fængslet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: