Kronprinsparret deltager i Brødremenighedens 250-års jubilæum

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager i fejringen af Christiansfelds 250-års jubilæum. (Foto: Kongehuset.)

Søndag den 13. august markeres Christiansfelds grundlæggelse som Brødremenighedsby i 1773. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager i festgudstjenesten.

H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary besøger Christiansfeld søndag den 13. august 2023, når byens og Brødremenighedens 250-års jubilæum markeres. Christiansfeld blev grundlagt af Brødremenigheden i 1773 som en koloni og organiseret som en luthersk-evangelisk frimenighed. Kong Christian VII havde den 10. august 1772 underskrevet koncessionen, dvs. bevillingen, som gav Brødremenigheden lov til at anlægge en menighedsby på Tyrstrupsgaards jorder.

En byplan blev lagt efter samme mønster som menighedsbyerne i andre lande. Byen blev anlagt med to parallelle gader forbundet med en kvadratisk plads. Den officielle markering begynder med festgudstjeneste i Brødremenighedens Kirke, hvor Kronprinsparret deltager. Derefter går turen over kirkepladsen, der er Christiansfelds bycentrum. I Søstrehuset viser Museum Kolding Christiansfeld en jubilæumsudstilling, der giver indblik i Christiansfelds byplan, arkitektur, menighedsliv og i den herrnhutiske Brødremenighed.

Brødremenigheden trækker tråde tilbage til Herrnhut i Tyskland, hvortil kristne havde søgt tilflugt efter forfølgelser og religionskrige. Herrnhut betyder ”under Herrens varetægt” og blev oprettet som brødrekoloni på grev Zinzendorfs jorder i 1722. Derfra udgik et missionsarbejde i blandt andet De Vestindiske Øer.

I dag har Brødremenigheden i Christiansfeld omkring 350 medlemmer og et vidt forgrenet missions- og udviklingsarbejde gennem Brødremenighedens Danske Mission i Tanzania, DR Congo, Burundi, Rwanda, Israel/Palæstina og Albanien. I 2015 blev Brødremenighedsbyen Christiansfeld udnævnt til verdensarv af FN-organisationen UNESCO.