”Rejs dig, Afrika”

Augustnummeret af Open Doors Danmark og Færøernes blad indeholder mange beretninger om forfulgte kristne i Afrika. Der er også en bedekalender for august-oktober med særlig information om enkelte lande og områder i verden, hvor kristne forfølges netop nu.

”Militærkuppet i Niger kan åbne for islamiske ekstremisters angreb,” skriver Open Doors Danmark og Færøerne i en nyhedsmail.

Kuppet, som fandt sted den 28. juli, nåede dog ikke at blive omtalt i Open Doors’ nye blad, som har særligt fokus på netop Afrika.

Fire års fokus på Afrika

Der er dog ikke kun tale om en kort kampagne med anmodning om støtte og forbøn. For der er flere kristne i Afrika end nogen andre steder i verden, og den afrikanske kirke vokser, fastslår Open Doors. Men med til billedet hører samtidig, at der i mange lande syd for Sahara i stadig stigende grad øves vold mod kristne. Alligevel holder de fast i deres tro og udlever den gennem næstekærlighed, håb og hjælp, skriver Open Doors, som i 2022 hjalp 400.000 afrikanske forfulgte kristne. Nu er målet i løbet af de næste fire år at hjælpe hele fire millioner kristne i Afrika.

Ny æra af usikkerhed

Efter militærkuppet i Niger har Open Doors udsendt en nyhedsmail, hvor en ekspert, der stammer fra Niger, udtaler sig om situationen, efter at lederen af den tidligere præsidents vagtværn, general Abdourahmane Tchiani, tilbageholdt præsidenten og senere erklærede sig som Nigers nye leder. Illia Djadi, som nu arbejder for Open Doors, vurderer, at kuppet indvarsler en ”ny æra af usikkerhed, hvor radikale grupper kan udnytte ustabiliteten”.

Unge fra en baptistkirke i Texas måtte afbryde deres missionsrejse i Niger på grund af militærkuppet mod den demokratisk valgte præsident Mohamed Bazoum. De er nu tilbage i USA. Foto: Harmony Hill baptist Church/Facebook

De seneste dages hændelser i Niger har overrasket eksperten:

”Jeg er virkelig ked af det, for det var en uventet udvikling. Niger har været en oase af fred i en ustabil region. Selvom landet har været omringet af sikkerhedstrusler, har det været det eneste land i området, som har holdt et vist niveau af sikkerhed. Der er tusindvis af flygtninge i Niger, fordi de føler sig sikre der,” fortæller Illia Djadi ifølge Open Doors.

Eksperten nævner, at flere andre afrikanske lande også har oplevet militærkup. Det drejer sig om Mali, Burkina Faso, Guinea og Chad. Nu vil også Niger være i større risiko for, at de islamistiske grupper får fremgang. Disse grupper har fordele af politisk ustabilitet, forklarer Illia Djadi. Open Doors opfordrer til konkret forbøn for Niger, om at militæret må holde de islamiske ekstremister i skak, at de kristne må kunne navigere i den nye usikkerhed, og at Nigers nye ledere må acceptere den kristne minoritet i landet.