’Stille Stunder’ vil gøre det nemmere at bruge tid med Gud

’Stille Stunder’ er en forening i vækst. Ud af et behov for et forum for nye danske lovsange er ’Stille Stunder’ i dag vokset til også at omfatte en podcast med omkring 1.000 månedlige lyttere og et pladeselskab.

Rasmus Helmner Smedstrup har sammen med en god ven oprettet foreningen Stille Stunder, der både udsender andagter via podcast, udgiver sange og agerer pladseselskab. Privatfoto.

Det hele begyndte, da Rasmus Helmner Smedstrup i 2014 var på en cykeltur i Nordjylland: ”Jeg syntes, den nye musik til kirker var gået lidt i stå, og jeg manglede ny dansk lovsang og nye danske salmer. Så jeg spurgte mig selv, hvad jeg kunne bidrage med. Jeg skriver ikke sange, men jeg kunne lave simple optagelser,” fortæller Rasmus Helmner Smedstrup.

”Jeg havde dengang bare et lydkort og en mikrofon – og så havde jeg et kamera. Med det kunne jeg lave små akustiske optagelser med de forskellige sangskrivere, som jeg kendte. Jeg vidste, der blev skrevet musik, men der var ikke en platform til at få det udgivet. Der var dengang ret langt fra at skrive noget musik til at få det udgivet,” forklarer Rasmus Helmner Smedstrup om begyndelsen på ’Stille Stunder’, som i dag udgiver en andagt fem dage om ugen, og som med jævne mellemrum også udgiver lovsange.

”Når jeg ser tilbage på nogle af de første indspilninger, vi lavede, var det jo ikke supergodt. Sangene var gode, men indspilningen var ikke i speciel høj kvalitet. Men jeg gjorde det i hvert fald, og det endte med, at folk tog virkelig godt imod det.”

Navnet ’Stille Stunder’

”Navnet opstod lidt på samme måde som ideen – ”ud af det blå”. Det var det første, der faldt mig ind, men så tænkte jeg: ”Nej, det er for dårligt et navn”. Jeg gik derefter og tænkte over, hvad det ellers kunne hedde og spurgte en masse, men der kom aldrig noget bedre.” De første sange, der blev lavet, var da også stille akustiske numre.

”På den måde var det meget stille og rolig. Siden har vi lavet al mulig andet. Men nu er det bare blevet det, vi hedder, og det er efterhånden vores brand.”

Dansk lovsang

”Det har helt fra starten været en stor ting netop at udgive danske lovsange. Jeg tror kun, vi har udgivet to engelske sange. For mig er det faktisk også blevet vigtigere i løbet af de seneste år. Det er, som om der i løbet af de seneste 10-20 år har sneget sig en mere ”amerikansk” kultur ind – specielt i lovsangen i de danske frikirker. Selvom der gemmer sig en masse gode ting i den kultur, har vi noget rigtigt vigtigt gemt i vores egen kultur. Vi har en speciel sang- og salmetradition, som bl.a. ses på de danske højskoler og efterskoler. Jeg vil definere det som en form for folkelighed. Den folkelighed, tror jeg, resonerer mere med den almene dansker end den mere hypede lovsangskultur, som vi kender fra USA og andre lande. Vi kan også se, at vores mest populære sange ofte har en salmeagtig lyd og tekst. Det er, som om de sange favner bredere i den danske befolkning. ’Stille Stunder’ er også et evangelisationsprojekt. Det er måske på en lidt speciel måde, for det er jo ikke som sådan direkte evangeliserende eller missionerende, men vi er med til at fylde de sociale medier og den danske musikbranche med noget andet.”

”Stille Stunder er også et evangelisationsprojekt […],
vi er med til at fylde de sociale medier
og den danske musikbranche med noget andet.”

En idé med vokseværk

”Det første år udgav vi en ny sang hver måned. Der skete rigtig meget det første år, og vi fik meget hurtigt skabt en stor platform, så der lige pludselig var flere tusinde mennesker, der fulgte med. Derefter kørte det egentlig stille og roligt i et par år, hvor der ikke skete vildt meget. Men på et tidspunkt tænkte jeg, at nu var det blevet for omstændigt. Jeg er meget drevet af min inspiration, og når der bliver for meget organisering og planlægning, står jeg af. Derfor var jeg på nippet til at trække stikket. Min gode kammerat, Jonathan Hadberg Stephansen, tilbød at hjælpe mig med at gøre nogle af de ting, jeg ikke kunne. Siden da – og det var i 2018-19 – har han været med, men det er ikke os, der gør al arbejdet. Vi er helt afhængige af, at folk kommer og hjælper os, skriver sange og har lyst til, at vi udgiver det.”

Foreningen ’Stille Stunder’

Med tiden blev det nødvendigt med noget mere organiseret:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Der var på det tidspunkt ikke noget officielt eller en forening. Vi talte lidt løst og fast om, hvordan vi kunne gøre ’Stille Stunder’ til en mere officiel ting og landede på, at det ville give mening at gøre det medlemsbåret og dermed også starte en forening. ’Stille Stunder’ skulle være noget, alle kunne være en del af.”
I dag er foreningen vokset til et sted mellem 300 og 400 medlemmer. Udover indtægterne fra medlemmerne, er ’Stille Stunder’ finansieret via gaver:

”Der er faktisk mange, der giver. Så lige nu, hvor vi ikke er lønnede, går det fint. Men vi er et sted nu, hvor det bliver svært at få tiden til at slå til. Jeg har lige fået en baby, og Jonathan har to børn. Der skal derfor snart ske noget, for vores fritid strækker ikke til længere. Vi har begge fuldtidsarbejde ved siden af og er derfor nødt til at finde en løsning, hvor vi kan få noget løn, hvis det skal fortsætte, og det vil vi jo gerne, at det kan.”

Podcast

Arbejdet bliver da også ved med at gribe om sig. Under coronatiden fik Rasmus således ideen til en daglig podcast-andagt:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det skulle være korte, opmuntrende og inspirerende andagter. Jeg har altid syntes, at det var svært at tage sig tid sammen med Gud. Jeg overvejede derfor, hvordan man kunne gøre tærsklen lidt lavere, så det var nemmere og mere tilgængeligt. Jeg tror ikke, at vores podcast er den eneste måde, man skal være sammen med Gud på, men jeg tror på, at det er bedre end slet ikke at gøre noget – og det her er bare virkelig nemt. Mange hører andagterne ved morgenbordet eller på vej til skole eller arbejde.”

Andagterne, som ’Stille Stunder’ udsender fem dage om ugen, har ca. 1.000 lyttere i løbet af en måned. Rasmus understreger, at det er vigtigt for dem at arbejde tværkirkeligt:

”Vi har været frimodige og skrevet ud til alverdens talere fra alle mulige kirkesamfund, og folk har været overraskende positive og har sagt ja.
Det tværkirkelige er noget, som kendetegner ’Stille Stunder’. Der er ikke noget kirkeskel.”

Pladeselskab

Idérigdommen slutter imidlertid ikke ved opstarten af podcasten:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det nyeste, der sker i ’Stille Stunder’, er, at vi også er blevet et pladeselskab. Tidligere har vi udgivet musikken i ’Stille Stunders’ navn, men nu er vi der, hvor vi hjælper nogle kristne artister til at udkomme med deres musik i eget navn. Vi har lavet et samarbejde med to fyre fra Aarhus, hvis band hedder ’Alt det der drukner’. De laver, hvad jeg vil kalde, mere kunstnerisk musik. Det er lidt mindre klassisk lovsang og mere to kristne mennesker, der laver ”lytte-til-musik”. De kommer begge to ud af en folkekirkelig tradition og er optaget af salmekunsten og er inspireret af Brorson og Grundtvig. Deres moderne salmer er fantastisk smukke. Vi er i gang med at udgive en EP med dem, som udkommer her i august med titlen ”I hvert rum og på hver en fløj”. Vi hjælper dem med at udkomme i deres navn. Så handler det ikke så meget om os og ’Stille Stunder’ mere, men vi vil gerne udruste andre til at lykkes med det, de gerne vil.”

Du kan læse mere om ’Stille Stunder’ på www.stillestunder.com eller søge på ”Stille Stunder” på diverse streaming- og podcasttjenester, hvis du selv vil høre andagterne eller musikken.