Birgitte kom på sporet af Gud i Christiania

Birgitte Lange Fjelstrup fortæller i sin nye selvbiografiske debut- roman om livet i fristaden Christiania ca. 1980 og om hendes egen åndelige udvikling, efter at hun kom på sporet af Gud.

Birgitte Lange Fjelstrup har skrevet en spændende roman ud fra sine egne oplevelser som ung på Christiania.

”Jeg kendte ikke Birgitte Lange Fjelstrup i forvejen, og egentlig var det bare en korrekturopgave, jeg påtog mig, da hun bad mig om at rette sit manuskript ”Ved du, at du er Værdifuld”.

Men korrekturlæsningen endte med, at jeg måtte læse bogen færdig for at finde ud af, hvordan den udviklede sig, før jeg kunne koncentrere mig om korrekturen.” Sådan skriver tidligere forlagsredaktør Birgit Bidstrup Jørgensen. ”Jeg vidste, at romanen delvis var autobiografisk, og hurtigt blev jeg indfanget i mødet med en 25-årig kvinde, der bor på Christiania og kæmper for at finde ud af, hvem hun selv er, og hvad hun vil med sit liv. ”

Hash og fri kærlighed

Romanen handler nemlig om forfatterens egne oplevelser som beboer på Christiania omkring 1980, hvor fristaden endnu var fuld af idealisme, og hvor hverken rockere eller pushere havde sat sig på den. Vi oplever også beboernes dagligdag og deres forskellige håndværk. Dengang handlede det især om en alternativ livsstil og en søgen efter mening.

Og de ingredienser, som christianitterne bl.a. troede på var hash og ”fri” kærlighed. Men det fremgår af romanen, at det ikke altid var så ukompliceret for romanens hovedperson Maria, der har et ulykkeligt kærlighedsforhold til en anden christianit.

Du er værdifuld

Men så er det, at Maria får en god ny-kristen veninde, som en dag spørger hende: ”Véd du, at du er værdifuld, Maria?” Disse ord får afgørende betydning for Marias udvikling.

”Selv om hun er usikker på det og på flere måder ulykkelig, bl.a. i sit parforhold, viser hun snart sin sunde kerne af værdier og en søgen efter mening og tro. Romanen udvikler sig i takt med, at hovedpersonen Marias sunde kerne får lov til at overtage styringen i hendes liv, samtidig med at hun møder en tro på Gud, som hun overgiver sig til. Derfra udvikler hun en styrke til at ændre sit livs retning radikalt,” fortæller tidligere forlagsredaktør Birgit Bidstrup Jørgensen, som er imponeret over Birgitte Fjelstrups roman.

En god roman

”Sproget er originalt og billedrigt, og handlingen bliver aldrig hverken kedelig eller uvedkommende. Det er ikke let at skrive en bog, hvor man skal holde styr på en så kompleks handling med mange personer i fortid og nutid på både det ydre og det indre plan. Men i særdeleshed var dét, der fangede mig ved bogen, hvor godt den er komponeret, så handlingen holdes i gang og alle tråde følges op. Ja, og så selvfølgelig, at det hele virker ægte og troværdigt, så læseren bevæges og udvikler sympati for hovedpersonen og hendes personlige integritet,” skriver den tidligere forlagsredaktør.

Nu blev det så Udfordringens forlag, som fik mulighed for at udgive Birgitte Fjelstrups roman. Og vi har spurgt forfatteren, hvad der fik hende til at skrive romanen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælp til mennesker med dårligt selvværd

– Jeg har i mange år haft lyst til at skrive en bog. Det skulle være en inspiration for mennesker, der kæmper med et dårligt selvværd og derfor ikke udlever de drømme, som ligger gemt i hjertet, svarer Birgitte Fjelstrup.

– Jeg håber, at bogen må bringe håb til mennesker,
der kæmper med at tro på, hvor elsket og værdifulde de er.

– I mange år tænkte jeg, at det skulle være en mere teoretisk bog, men efter at jeg havde skrevet min livshistorie helt tilbage fra min barndom og op til 23 års alderen, blev jeg inspireret til at lade mit eget liv (fra ca. 25 års alderen, red.) være grundlaget for en historie, der redegør for de mønstre, vi kan hænge fast i.
Den beskriver en svær kæreste-relation, en konfliktfyldt forældre-relation og destruktive handlinger som konsekvens af forvirring og usikkerhed i kampen for at blive voksen. Romanen fortæller om, hvordan Jesus blev min vej ud af en bundethed, som jeg ikke selv kunne se mig ud af.

– Bogen blev på 340 sider. Hvor længe har du skrevet på manuskriptet?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det har taget mig et år at skrive bogen. Når jeg havde fri fra arbejde, havde jeg bare lyst at sætte mig ved computeren og skrive.

– Hvad håber du, at læseren får ud af at læse bogen?

– Jeg håber, at bogen må bringe håb til mennesker, der kæmper med at tro på, hvor elsket og værdifulde de er. At den må vække en tro på, at vi i et liv med Gud får vist hans muligheder, og at vi dermed kan tænke nyt og konstruktivt om os selv.

– Romanen handler også om en stor rejse til Sri Lanka.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ja, det var en afgørende tid i mit liv, hvor jeg på en rejse til Sri Lanka tog en beslutning om at overgive mig til Gud, hvilket satte en ny kurs for mit liv. Den sidste del af bogen omhandler, hvilke forandringer min overgivelse til Gud førte med sig. Hvad jeg i afmagt havde kæmpet for med hensyn til grænsesætning og at følge mit eget hjerte, blev pludselig til en hel ny erfaring i at stå ved mig selv.

– Hvem, håber du, vil læse bogen?

– Jeg håber, at mange vil læse bogen. Både folk, der tror, men sandelig også dem der endnu ikke tror på Jesus. Vi er allesammen på en rejse gennem livet, og vi er alle ofre for fjendens forsøg på, at vi skal tænke hans destruktive tanker om os selv,” siger Birgitte, som dog specielt har et hjerte for en særlig gruppe:

– For dem, der sidder i et følelsesmæssigt ”fangeskab”, som jeg selv gjorde, inden jeg fandt min frihed i Jesus. For dem bløder mit hjerte nok allermest med et håb om, at de vil læse bogen, slutter Birgitte, der i de sidste 11 år har arbejdet med socialpædagogisk arbejde på et bosted. Hun har siden 2005 haft sin egen klinik som massageterapeut i Københavnsområdet.

Den 5. oktober kl. 16 har hun sammen med forlaget inviteret til reception for bogen i Café Kant på Drejervej på Nørrebro, hvor hun vil fortælle lidt mere og signere bogen.