Højesteret vil hindre tvangskonvertering af barnebrude

”Dette er første gang, at højesteret vil sige sin mening om den lovlige alder for ægteskab for minoritetspiger,” siger advokat Saif Ul Malook. Den nye afgørelse har vakt håb blandt kristne familier, hvis mindreårige døtre risikerer både tvangskonvertering til islam og tvangsægteskab med ældre mænd. Foto: KPK

Kristne i Pakistan glæder sig, fordi højesteret den 29. august beordrede regeringen til at forhindre domstolene i at tillade tvangskonvertering og ægteskab med minoritetspiger. Disse domme legaliserer ifølge kritikerne nemlig børnevoldtægt.

Det oplyste kilder ifølge Morning Star News.

Lahore High Court (LHC) besluttede ellers for to år siden at lade den dengang 13-årige kristne pige Nayab Gill bo hos sin muslimske ”mand”.
Advokat Saif Ul Malook, som tidligere har hjulpet den blasfemianklagede kristne kvinde Asia Bibi, har kæmpet for Nayab Gills sag, og det har nu ført til LHC’s nye afgørelse.

I august 2021 accepterede LHC at lade Nayab bo sammen med den 30-årige Saddam Hayat, der var anklaget for at have kidnappet hende og tvangskonverteret hende til islam. Nayabs forældre ønskede derfor manden varetægtsfængslet.

Afviser fødselsdokumenter

”Anmodningen var til behandling i retten i to år, hvor pigen blev genforenet med sin familie efter at være flygtet fra fangenskabet hos sin bortfører,” sagde Malook. ”Retten bemærkede, at selvom Nayab var vendt hjem, ønskede den at finde en permanent løsning på problemet.”

Malook sagde, at højesteret nu kræver svar fra regeringen, fordi han har fremhævet beviserne i Nayabs sag og sat spørgsmålstegn ved uoverensstemmelsen mellem straffelovene og sharia-loven angående minimumsalderen for ægteskab for piger. Domstolene anvender ikke officielle fødselsdokumenter som bevis for pigernes alder. I stedet accepterer dommerne påstande om, at de er myndige og kan gifte sig af deres egen frie vilje, udtalte Malook til Morning Star News.

I Nayabs tilfælde afviste LHC hendes officielle fødselsdokumenter, der viste, at hun var 13, og accepterede i stedet hendes påstand – der var udtalt under tvang – om, at hun var 19 år gammel. Ifølge påstanden havde hun frivilligt konverteret til islam og giftet sig med Hayat, der i forvejen var gift og far til fire børn.

I modstrid med pakistansk lov har domstolene gentagne gange fastslået, at ægteskab med en mindreårig muslimsk pige ikke kan betegnes som ugyldigt, fordi islamisk lov fastslår, at en ”samtykkende” muslimsk pubertetspige kan gifte sig. Resultatet bliver derfor ofte tvangskonverteringer til islam, forklarer advokaten.


Artiklen fortsætter efter annoncen: