Sierra Leone har kun fem kirurger til otte millioner mennesker

Hospitalsskibet Global Mercy sejlede fra Tenerife og lagde den 23. august til Sierra Leones hovedstad, Freetown. Foto: Fred Bølge.

Sierra Leone kunne sidste tirsdag byde det splinternye hospitalsskib Global Mercy velkommen til Freetown.

Fem kirurger til otte millioner indbyggere. Sådan ser virkeligheden ud i det vestafrikanske land, Sierra Leone, hvor behovet for lægehjælp og uddannelse af lokalt sundhedspersonale er mere udtalt end langt de fleste andre steder på kloden. Global Mercy ligger nu til kaj i hovedstaden for at tilbyde gratis uddannelse og operationer til gavn for tusinder af mennesker med desperat behov for hjælp.

Den internationale hjælpeorganisation Mercy Ships er inviteret af Sierra Leones præsident, Julius Maada Bio, til at hjælpe landets befolkning. Det er sjette gang, at Mercy Ships besøger Sierra Leone, og frem til juni 2024 vil Mercy Ships i samarbejde med sundhedsministeriet tilbyde gratis specialiserede operationer til befolkningen foruden målrettet træning af sundhedspersonale i overensstemmelse med landets gældende sundhedsplan.

Dr. Mustapha Kabba stod klar på kajen, da Global Mercy ankom. Foto: Caleb Brumley

Regeringen takker for samarbejdet

Ifølge Dr. Mustapha S. Kabbe, Deputy Chief Medical Officer for Clinical Services, Ministry of Health and Sanitation i Sierra Leone, er der ”med kun fem uddannede kirurger til en befolkning på otte millioner i Sierra Leone massiv mangel på adgang til lægehjælp”. Præsident Julius Maada Bio bød Mercy Ships velkommen med ordene: ”Regeringens samarbejde med Mercy Ships afspejler vores vision om et robust sundhedssystem i Sierra Leone. Det er et partnerskab, der styrker vores skridt mod en sundere nation og en lysere fremtid for alle.”

Medlemmer af Country Engagement Team fejrede skibets ankomst til Queen Elizabeth II-kajen i Freetown. Foto: Caleb Brumley

2.350 sikre operationer

Mercy Ships’ partnerskab med Sierra Leone går helt tilbage til 1992, hvor hospitalsskibet Anastasis lagde til i landet for første gang. Siden da er Mercy Ships vendt tilbage i årene 2001– 2004 efter borgerkrigen i landet og igen i 2011. Og i løbet af de kommende 10 måneder forventer Mercy Ships at udføre 2.350 sikre, gratis operationer ombord på Global Mercy. Alt arbejdet på skibet udføres af professionelle frivillige fra hele verden.

Operationerne er kirurgiske og omfatter tumorfjernelse, korrektion af læbe- og ganespalte, fjernelse af grå og grøn stær, ortopædi og rekonstruktionsplastik. Forud for Global Mercys ankomst har lokale patientudvælgelses-teams otte steder i landet udvalgt og registreret de patienter, som skal have en operation.

Under opholdet vil Mercy Ships i samarbejde med nationale og internationale partnere sideløbende uddanne og træne flere end 200 lokale sundhedsfaglige inden for eksempelvis kirurgi, sygepleje og anæstesi, og effekten af Mercy Ships’ besøg vil derfor strække sig langt ud over den periode, hvor hospitalsskibet ligger ved kaj.

Sierra Leone

Det vestafrikanske land Sierra Leone var hårdt ramt af Ebola i perioden 2014-16, hvor en stor del af sundhedssektoren fik smitten. Der er fortsat mangel på kvalificeret sundhedspersonale som følge af en utilstrækkelig infrastruktur på sundhedsområdet. Efterspørgslen efter kirurgiske indgreb overskrider betydeligt de tilgængelige ressourcer, da landet kun har fem uddannede kirurger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også akrobater optrådte på kajen under ankomstceremonien. Foto: Elizabeth Page Brumley

Global Mercy

Mercy Ships nyeste skib, Global Mercy, er verdens største civile hospitalsskib og udstyret med topmoderne faciliteter, der giver mulighed for at udføre komplekse operationer og give lægehjælp i verdens fattigste lande. Skibet er udstyret med seks operationsstuer, en intensivafdeling, laboratorium og røntgenfaciliteter og har kapacitet til at huse over 600 besætningsmedlemmer som består af frivillige fra hele verden, også fra Sierra Leone.

Man kan læse mere om Mercy Ships på: www.mercyships.dk