Vil styrke teologi, klimakamp og diakoni blandt 77 mio. lutheranere

Under Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Krakow blev Henrik Stubkjær valgt som præsident. Han afløser ærkebiskop Dr Panti Filibus Musa fra Nigeria. Foto: LWF/Albin Hillert

Biskop Henrik Stubkjær er blevet valgt som præsident for Det Lutherske Verdensforbund. Han bliver dermed den første dansker til at lede verdens 77 millioner lutheranere.

Der var brede smil i den danske delegation, da resultatet af præsidentvalget blev offentliggjort. Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift, er nemlig blevet valgt som præsident for Det lutherske Verdensforbund – som den første dansker nogensinde, skriver stiftet i en pressemeddelelse.

– Der er mange følelser, der trænger sig på. For det første ydmyghed over for den opgave, jeg nu skal påtage mig. Jeg ved, det er en stor opgave, men samtidig er der også en stor lyst til at komme igang, fortalte den nyvalgte præsident, Henrik Stubkjær. Også fra kirkeminister Louise Schack Elholm er der stolthed at spore:

– Som kirkeminister kan jeg kun være stolt over, at en dansk biskop nu skal stå i spidsen for 77 millioner lutherske kristne verden over. Jeg kender Henrik Stubkjær som et engageret og dygtigt menneske og ser frem til, at han bliver en vigtig stemme i det internationale lutherske kirkesamarbejde.”

– Jeg vil gerne kæmpe for, at teologi og diakoni følges ad, udtalte Henrik Stubkjær. Han vil fortsat være biskop i Viborg, selv om han skal være LWF’s præsident. Foto: LWF/Albin Hillert

Teologi og humanitært arbejde

Det Lutherske Verdensforbund er en international sammenslutning af 149 lutherske kirker fra alle verdensdele, som har hovedsæde i Geneve, Schweiz. Verdensforbundet yder et omfattende humanitært arbejde og har desuden fokus på mission, menneskerettigheder, kirkeudvikling samt teologisk undervisning.
-Jeg vil gerne kæmpe for, at vi holder teologien og den praktiske handling sammen. Altså teologi og diakoni. At det følges ad. Samtidig vil jeg arbejde for at styrke vores fællesskab, her på tværs af verden, og sikre, at alle får en stemme, udtaler biskop Henrik Stubkjær.

Præsident for syv-års periode

Henrik Stubkjær skal nu lede verdensforbundets øverste råd de næste syv år og sætte den strategiske retning for rådets arbejde. Han gik til valg på at arbejde for diakoni, klimakamp og styrkelse af den teologiske undervisning. Han ønsker også at skabe mere samarbejde mellem nødhjælpsarbejdet og den teologiske afdeling. Henrik Stubkjær fortsætter i sit embede som biskop i Viborg Stift, og han mener, at Danmark kan lære meget gennem LWF.

– Jeg håber og tror og ved, at vi vil kunne hente rigtig meget inspiration fra Det Lutherske Verdensforbund. Og så håber jeg også, at det kan være med til at signalere, at vores kirke er en global kirke, slutter den nyvalgte præsident Henrik Stubkjær.