600 til Alister McGrath event

Ungdomsevent i Randers Arena samlede skeptikere, kristne og folk af anden overbevisning, da Oxford professor Alister McGrath holdt oplæg om sammenhængen mellem kristendom og videnskab.

Randers Arena var helt fyldt den 15. september, da 600 deltagere var kommet for at høre professor Alister McGrath.

Arrangementet “SCIENCE, REASON & FAITH” med Oxford professor Alister McGrath i Randers Arena blev afholdt af Unite og Skywalk, to af Randers kristne ungdomsforeninger.

De 600 deltagere var del af en aften med spoken word-optræden af Rasmus Jonstrup, musikalske indslag leveret af Simon Pedersen + band, et inspirerende oplæg af Alister McMgrath, efterfulgt af en Q&A-session med spørgsmål fra publikum til Alister McGrath. Efter Q&A-sessionen var der mulighed for at fortsætte samtalen om tro og videnskab i Arena Randers’ smukke café-område.

Alister McGrath er professor i teologi ved Oxford Universitet.

Fra ateist til troende

Hovedattraktionen var uden tvivl Alister McGrath, der i sit oplæg skulle diskutere spørgsmålet “Kan vi tro på Gud som moderne mennesker?” med fokus på viden, fornuft og tro. Alister McGrath er professor i teologi ved Oxford Universitet, en produktiv forfatter, en kendt offentlig debattør, en af de mest citerede teologer og udpeget som en af verdens mest indflydelsesrige nulevende teologer.

Alister McGrath fortalte i oplægget, at han havde været en overbevist ateist, der levede med den overbevisning, at naturvidenskaben kunne besvare alt. I naturvidenskabelig forskning så Alister dog, at alt ikke kan og bør forklares naturvidenskabeligt. På den måde kom han til tro.
Med sin egen forvandling fra ateist til troende og høj universitetsgrad i både naturvidenskab og teologi (Ph.d. i biomolekylær fysik + en doktorgrad i teologi) har Alister McGrath gode kompetencer for at præsentere en objektiv komplementær sammenhæng mellem kristendom og videnskab, der igangsætter tanker hos både troende og ikke-troende. Dette var i den grad også resultatet af aftenen i Randers.

Professorens ydmyghed skabte rum til folk med forskellige tros- overbevisninger. Det kom blandt andet til udtryk ved, at Oxford professorens oplæg ikke bestod af en lang række fakta, men han opsatte spændende vinkler på emnet, der derfor overlod deltageren til selv at tage tankerne videre i samtale og refleksion. Et eksempel, han kom med, var med en te-kande. Hvad er grunden til, at den koger? Det kan forklares naturvidenskabeligt, men grunden er også, at der er en, der koger vand til sin te – altså to måder at forklare samme spørgsmål.

Han fortalte i oplægget, at han selv har oplevet kristendommen som sandheden, men udtrykkeligt ønsker, at publikum selv skal reflektere og bearbejde spørgsmålet om Guds eksistens.

Mikela Muhlig var begejstret for eventet, som hun kalder indbydende og gennemført.

“Troen i et større perspektiv”

Mikela Muhlig, en 20-årig deltager, udtrykte sin begejstring for eventet, der var ”vildt godt, gennemtænkt, organiseret og tænkt på detaljen.” Hun roser arrangørerne for at planlægge et event for både troende og ikke-troende og kalder det ”et indbydende event for alle”. Mikela tog særligt denne pointe med fra oplægget. “Livet er kompliceret, så derfor er der brug for forskellige redskaber til at navigere i det. Derfor kan videnskaben og troen bruges til at tolke forskellige sider af livet.“
Hun bemærker, at hun ikke er overrasket over, at alle 600 billetter blev udsolgt:
“Mange er i dag nysgerrige på tro og søgende efter en dybere mening i livet. Sådan et event møder netop dem, især når der tales om videnskab og tro som tit opstilles mod hinanden.“

Jacob Johansen, en anden deltager, udtrykte stor glæde over for aftenens event. Jacob, der stadig forholder sig spørgende til kristendommen, nåede netop til dette stadie af refleksion, som Professor McGrath så entydigt ønskede for aftenen.
Jacob beskrev eventet som ”akademisk, men forståeligt”. Han oplevede, at Alister McGraths pointer fik tankerne til at vende, og fortæller opmuntret, at de har styrket hans tro på kristendommen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En anden ung deltager, der ikke er troende, fortæller begejstret, at hun vil hjem og læse flere bøger om emnet. Hun beskriver eventet som tankevækkende og inspirerende. Hun er en af mange deltagere, som tager hjem med en lyst til at dykke mere ned i emnet, særligt troen på Gud.

Tobias Groen og Sebastian Vestergaard var ovenud tilfredse efter den trosfokuserede aften med den verdenskendte professor, Alister McGrath.

En vision blev til virkelighed

Bag det imponerende arrangement var ungdomslederne Sebastian Vestergaard fra Unite i Kronjyllands Frimenighed og Tobias Groen fra Skywalk i Frikirken Randers. Sebastian fik ideen til eventet, da han opdagede, at Alister McGrath skulle besøge Danmark for at holde seminarer. Han tog initiativ til at skrive en mail, og visionen om at skabe et udadvendt arrangement med fokus på at nå ud til ikke-troende vakte interesse hos Alister McGrath. Efter måneder med fondsansøgninger, koordinering og hjælp fra omkring 40 frivillige, stod de to ledere, Sebastian Vestergaard og Tobias Groen, tilbage med store smil efter et fuldt booket event, der fremkaldte refleksioner.

Brobygning mellem Tro og Videnskab

Tobias Groen fortæller: “Formålet med eventet var at skabe rum til samtale mellem forskellige overbevisninger, skeptikere, kristne og folk af anden overbevisning. Vi ville vise, hvordan den kristne tro og videnskaben ikke er modsætninger, men hvordan de kan komplimentere hinanden.”
Sebastian Vestergaard tilføjer: ”Vi ønskede, at eventet skulle vække interesse, så spørgsmålet “Kan vi tro på Gud som moderne mennesker?” kan fortsætte både her i caféen, men også når folk tager hjem i skole eller på arbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Begge ungdomsledere var tilfredse og fik god respons på eventet. Sebastian fortæller, at han snakkede med en af deltagerne, der begejstret fortalte, at selvom han var opvokset i et kristent miljø, var det forfriskende, at kristendommen ikke blev presset i hovedet på én, men at pointerne blev givet til selv at danne sig et standpunkt. Også Tobias Groen fortæller, at han snakkede med en, hvis ven, som er ateist, gik oplyst derfra og havde lyst til at dykke ned i emnet derhjemme. “En anden nævnte for mig, at han simpelthen oplevede “at være kommet tættere på Jesus”, fortæller Tobias.

Alister McGrath og de to arrangører opnåede således deres mål om at samle mennesker fra forskellige baggrunde til et meningsfuldt arrangement, der har formået at igangsætte samtaler og tanker om forholdet mellem tro og videnskab.