Børnefamilie missionerede blandt katolikker og mafiosoer i Syditalien

”Den mindste bliver til tusind” er oversat af danske Jan Rye. Han bor i Schweiz sammen med hustruen Emmi.

”Den mindste bliver til tusind” er beretningen om et ægtepar, som sammen med deres fem små børn forlader det trygge liv i Schweiz for at blive trosmissionærer i Syditalien.

Bogen er skrevet af Ernst og Rosemarie Bretscher-Aguet og deres søn Ernesto Daniel Bretscher. Det er beretningen om en familie på syv, som kører hele vejen fra Schweiz til Italiens ”tå” i en lille overlæsset Citroën 2 CV. Familien er blevet inviteret til Calabrien af en lokal præst, som leder et børnehjem. Da de ankommer, viser det sig, at situationen er helt anderledes end forventet, og præsten forventer, at missionærerne har medbragt en større donation.

Det er ikke tilfældet, men missionærparret bliver også hurtigt klar over, at eventuelle indtægter alligevel ikke vil gå til børnehjemmet, men derimod direkte i præsteparrets lommer.

Forfølgelser

Trods skuffelsen bevarede missionærparret troen på, at Gud havde kaldet dem til at forkynde evangeliet i det fattige Calabrien. De kom til at opleve utrolig stor modstand fra katolske gejstlige, når de forsøgte at sælge kristen musik, bøger og bibler under de religiøse helgenfester i landsbyerne. I starten forkyndte de evangeliet ved hjælp af en batteridrevet megafon på markedspladserne, men gang på gang blev de afbrudt af politiet.

Det er muligt for både enkeltpersoner, familier og grupper at bo på feriehuset Emmaus, som er tilknyttet børnehjemmet i Calabrien. Det ligger i Roccella Jonica kun 3 km fra Det Ioniske Hav. Her kombineres kristen tro og gæstfrihed, og gæsterne kan opleve et socialt projekt, hvor handicappede og udsatte tager del i landbrugsproduktion og i alle arbejdsprocesserne fra såning til høst og fra rengøring til madlavning.

Når Ernst blev arresteret, kunne han dog altid slippe fri igen ved at henvise til landets lov om trosfrihed. Der skete også voldsommere ting, som da familien en sen aften efter et møde fandt benzintanken fuld af sand. Men familien bad Gud om hjælp, og hvor utroligt det end lyder, var de i stand til at starte og køre hjem. Næste dag var det derimod umuligt at starte den lille 2CV – og mekanikeren fattede ikke, hvordan de havde kunnet køre hjem i den.

Der var også et tilfælde, hvor en meget vred mand ville skyde Ernest i mødeteltet efter aftenmødet og rettede revolveren mod hans bryst. Men den klikkede to gange. Manden gik uden for teltet og trykkede på aftrækkeren: ”Bang! Bang! To skud lød. Han vendte sig om, sigtede på mig – og igen: Klik! Han blev helt forvirret, hoppede ind i bilen og kørte væk,” fortæller Ernst Bretscher-Aguet (side 111).

Bogen er skrevet på italiensk og oversat til spansk, russisk, engelsk, fransk, portugisisk, tysk og dansk.

Missionens frugter

Den ene af Ernst og Rosemarie Bretscher-Aguets sønner bor nu i Torino, hvor han er præst i ”forsoningskirken”, der samler både protestanter og katolikker. En anden præst i kirken, Giovanni Traettino fra Caserta i nærheden af Napoli, havde besøg af kardinal Jorge Mario Bergoglio (før han blev pave Frans) og fik mulighed for at vaske hans fødder. Sammen med den karismatiske vækkelse i den katolske kirke var dette med til at fremme forsoningsarbejdet.

– Nu kan turister besøge børnehjemmet og se deres økologiske landbrugsprojekt, som engagerer mange handicappede og udsatte, fortæller Jan Rye, som har oversat bogen til dansk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Den mindste bliver til tusind” kan købes for 200 kr. gennem Udfordringen.