SAT-7: ”Jordskælvet har forværret afghanernes lidelser”

SAT-7 Pars sender blandt andet kristne børneprogrammer til Afghanistan.

Mere end to år med Taleban-styre har betydet økonomisk uro, kønsbaseret diskrimination, udbredt kriminalitet og stofmisbrug samt en voksende humanitær krise for befolkningen i Afghanistan. Ydermere har en række jordskælv i den vestlige del af landet ødelagt hele landsbyer og krævet over 2.000 menneskeliv.

Det skriver den kristne tv-station SAT-7 International på hjemmesiden. Et jordskælv med en styrke på 6,3 ramte lørdag den 7. oktober 40 km nordvest for Herat, der er en af ​​de største byer i Afghanistan. Tre kraftige efterskælv fulgte. Endnu et jordskælv med en styrke på 6,3 ramte den 16. oktober og forårsagede store ødelæggelser, da huse af muddersten og andre faciliteter som skoler og sundhedsklinikker kollapsede.

Beder om forbøn

Kristne i Afghanistan råber til Gud for dem, der lider. Nava, hvis datter ivrigt ser SAT-7 PARS’ børneprogrammer, voksede op i Herat og bor nu i Tadsjikistan med sin familie. Hun bad SAT-7 om at bede for sine landsmænd i Herat:

”Bed venligst for alle dem, der har mistet deres kære, om at kende Jesu Kristi trøst. I dag er der så meget sorg i Herat. Alle er bange, og folk sover udenfor på trods af, at det er meget koldt. Bed venligst om, at Herren vil forhindre endnu et jordskælv i at komme.”

90 % af ofrene var kvinder

Over 2.400 afghanere har mistet livet i jordskælvene. Chokerende nok rapporterede FN-embedsmænd, at 90 % af de mennesker, der blev dræbt i de tidligere jordskælv, var kvinder og børn. Dette følger et bredere mønster, hvor kvinder og piger er uforholdsmæssigt berørt af kriser i Afghanistan. Siden Taliban genvandt kontrollen over landet i sommeren 2021, er kvinder og piger med mellemrum blevet hindret i at gå i gymnasiet.

Børneægteskaber er stigende og vil fortsætte med at forværre uddannelsesmæssige, økonomiske og sundhedsmæssige resultater samt øge risikoen for vold i hjemmet. Kvinder er også blevet udelukket fra offentlige steder, forbudt at arbejde på NGO-kontorer, udelukket fra autoritetsstillinger i regeringen, forpligtet til at overholde strenge påklædningskoder og begrænset i deres bevægelsesfrihed.

”Undertrykkelsen og uretfærdigheden mod folket vokser hver dag, og vi troende er også nødt til at forblive skjulte,” sagde Fahima, en kvinde fra Afghanistan, til SAT-7 og tilføjede: ”Bed venligst for Afghanistan.”

Udbredt fattigdom

Hver anden afghaner lever i fattigdom, og selvom der var en lille stigning i den økonomiske aktivitet i 2023, er arbejdsløsheden i landet fordoblet.
”Vi står over for en masse problemer her, og vores liv er elendigt,” udtalte Manouchehr, der er en af ​​SAT-7s mandlige seere. ”Bed venligst til, at tingene bliver bedre.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og det gør man også hos SAT-7 Pars, oplyser Panayiotis Keenan, der er administrerende direktør: ”Befolkningen i Afghanistan er meget i vores bønner efter de ødelæggende jordskælv, som har forværret deres lidelser og forværret den humanitære krise i landet. Vores seersupportteam er klar til at bede for og opmuntre mennesker fra Afghanistan, som kontakter os i nød og har brug for trøst. Vær venlig at støtte dem i dine bønner.”

Siden Talebans magtovertagelse i 2021 har SAT-7 øget sin støtte til afghanere, herunder undervisning, lovsang og debatprogrammer i Dari, den persiske dialekt, der tales i Afghanistan. Church4Kids og Church4Afghanistan har leveret sikre digitale rum, hvor de Jesustroende kan netværke, oplyser SAT-7.