Indianske kristne værdsætter Thanksgiving: ”Europæerne bragte os jo også evangeliet”

Sådan har den amerikanske maler Jean Leon Gerome Ferris (1863–1930) forestillet sig den første Thanksgiving i 1621, hvor europæiske pilgrimme og amerikanske indfødte spiste sammen.

I USA og Canada kunne man forrige torsdag fejre Thanksgiving, der på mange måder svarer til vores juleaften. Ikke alle de oprindelige folk værdsætter traditionen, men kristne indianere glæder sig over, at mødet med europæerne bragte dem evangeliet.

”Thanksgiving bragte ‘Den gode nyhed om Guds søn’ til os,” siger kristne fra Wampanoag-stammen, ifølge ChristianHeadlines.

Mødet med europæerne

Den traditionelle beretning fortæller, at i 1621 rejste pilgrimme fra Europa til Amerika, hvor de holdt en høstfest sammen med Wampanoag-indianerne.
Langtfra alle indianere er enige i beskrivelsen af det gode forhold. Men det afhænger af, hvem man spørger, forklarer Ron Hutchcraft fra missionsorganisationen Ron Hutchcraft Ministries.

“Det oprindelige forhold mellem pilgrimmene og Wampanoag-indianerne var relativt brugbart,” siger Ron Hutchcraft. ”De havde en fredsaftale, der varede i 50 år; der var gensidig respekt mellem den primære høvding [fra Wampanoag] og den primære leder for pilgrimmene, guvernør Bradford. Men da de døde, begyndte det for alvor at gå ned ad bakke.”

Blandede følelser

Flere indianske samfund har blandede følelser både til begivenhederne for næsten 400 år siden og den årlige Thanksgiving.

”Fra et indfødt perspektiv er Thanksgiving Day det første kapitel af en tragisk historie, som koster dig dit land, din kultur, dit sprog og i mange tilfælde dit liv,” forklarer Hutchcraft og tilføjer: ”Nogle indianere kalder Thanksgiving for sorgens dag.” Men samtidig glæder kristne indianere sig over det åndelige perspektiv ved højtiden.

”Hvis det ikke havde været for disse mennesker,
ville det budskab måske aldrig have nået os”

“Jeg har nogle indianske brødre og søstre, der udtrykker det sådan: ‘Jeg er altid ked af, at europæernes komme i sidste ende betød, at vores folk tabte. Men jeg er evigt taknemmelig for, at de gode nyheder om Guds søn kom med dem,” fortæller Hutchcraft. En af præsterne siger: ”Hvis det ikke havde været for disse mennesker, ville det budskab måske aldrig have nået os,” forklarer Hutchcraft ifølge Christian Headlines.

Thanksgiving-festen minder indianere om, hvad de har mistet. Men europæerne kom også med evangeliet, fortæller evangelisten Ron Hutchcraft.

Ron Hutchcraft Ministries

Ron Hutchcraft Ministries arbejder med at ”kommunikere til de fortabte på deres eget sprog”, samt at ”motivere og udruste troende til at kommunikere Kristus til de fortabte i deres verden.” Organisationen, som har hovedsæde i byen Harrison i Arkansas, USA, citerer også ApG 13,47: ”At bringe frelse til jordens ender” som en del af sin vision.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pilgrimsfædrene

De europæiske pilgrimme, der også er kendt som pilgrimsfædrene, var de engelske bosættere, der rejste til Amerika ombord på skibet Mayflower. De etablerede Plymouth-kolonien i Plymouth, Massachusetts, i 1620. Pilgrimmenes ledere var brownister (tilhængere af præsten Robert Browne) eller separatistiske puritanere, som var flygtet fra religiøs forfølgelse i England. De havde boet i Holland, før de valgte at krydse Atlanten.

Thanksgiving er en høstfest, der fejres primært i USA og Canada. Festen fejres med familie og venner, og mange beder bordbøn og takker Gud for hans gaver. Traditionelt udsender USA’s præsident i anledning af Thanksgiving en proklamation med taksigelse til Gud.

Den første Thanksgiving fandt sted i 1621. Ifølge traditionen mindes man, hvordan de første europæere kom til Amerika, og at de indfødte hjalp dem med at skaffe føde. I USA fejres helligdagen den fjerde torsdag i november. I Canada fejres helligdagen den anden mandag i oktober.


Artiklen fortsætter efter annoncen: