Hvad vil du fortsætte med i det nye år?

Af Jesper Oehlenschlæger Udviklingsdirektør, Samfonden

En undersøgelse viser, at knap hver tredje dansker laver nytårsforsætter. Man mener, at de såkaldte nytårsforsætter kan føres tilbage til det gamle Babylonien, hvor man ved årets udgang skulle levere lånte redskaber tilbage til ejermanden. Den vender vi tilbage til. Men populært er det, sådan at sætte mål for et nyt år. Og når så den 1. januar i år lå på en mandag, så kunne betingelserne for at række selvforbedringstiltag jo ikke blive mere gunstige.

Da jeg var sammen med min familie i juledagene, faldt snakken også på, hvad vi havde af mål for det nye år. Da det blev min tur, fik jeg halvt under gruppepres fremstammet, at jeg ville gå eller løbe en tur hver morgen, for man kan jo altid bare gå en tur, sagde jeg og søgte de anerkendende nik fra familien. Jeg havde egentlig først sagt, at jeg ville læse flere tykke bøger i det nye år, men kunne mærke, at jeg også måtte have et fysisk mål, eftersom alle i familien har kommenteret på mit forhøjede blodtryk (Det skulle jeg aldrig have fortalt dem om!).

Men hvad er det så, vi danskere sætter os for at skulle forbedre? Ja, de klassiske forsætter er ikke overraskende: At dyrke mere motion, tabe sig og spise sundere. Det biologiske menneskesyn har gået sin sejrsgang igennem samfundet. Det er åbenbart det, vi danskere mere end noget andet er blevet så bange for: At blive for dovne og for fede. Og ja, så ønsker vi danskere også at få bedre styr på privatøkonomien og spare mere op. I et af verdens rigeste og tryggeste samfund. Lidt ironisk, måske!

Som alle andre selvforbedrede danskere skal jeg nok lade være med at udfordre sundhedsregimet mere end højst nødvendigt. Jeg skal nok gå mine ture og æde min broccoli, men ikke uden indre modstand. Nu er det sagt! For når alt kommer til alt, så er jeg langt mere bekymret for vores eksistentielle sundhed end vores fysiske tilstand her til lands. I stedet for at planlægge en masse nytårsforsætter, så vil jeg i stedet øve mig på disse nytårsforsætter…

1. Jeg vil spise langt mere snobrød. Jeg ved godt, man kommer til at lugte af bål, og at brændt brød er sundhedsskadeligt; men samtaler ved et bål glemmer man sjældent.

2. Jeg vil læse flere bøger, jeg ikke skal ”bruge til noget”, tale med mennesker, jeg er uenig med, og se kunst, jeg ikke forstår en pind af. Bare fordi!

3. Jeg vil trodse den sunde fornuft og bygge en bogreol til vores sommerhus. Jeg ved godt, at oddsene ikke er i min favør, at mine børn og svigerbørn klukkede af grin, da jeg præsenterede dem for mit byggeprojekt i julen. Der er alt at vinde.

4. Jeg vil tro mindre på mig selv. Jeg orker simpelthen ikke at skulle præstere de store mængder af selvtillid, som kulturen påbyder os. I stedet vil jeg tro lidt mere på Gud og på mine medmennesker. Det er der noget mere perspektiv over.


Artiklen fortsætter efter annoncen:5. Apropos det at aflevere det lånte tilbage…det bliver i år, at min genbo skal have sin gamle rustne trillebør tilbage!

Godt Nytår!