Nu åbner Blå Kors sit tredje vinterherberg

Når Den Blå Oase, der er Blå Kors’ værested i Aabenraa, åbner dørene til deres vinterherberg i begyndelsen af januar, kan hjemløse få en seng at sove i, aftens- og morgenmad og trygge rammer i løbet af årets koldeste måneder. Blå Kors har også vinterherberg i Aarhus og København.

Der bliver igen i år en varm seng og tag over hovedet til nogle af de mest udsatte borgere i Aabenraa og de omkringliggende kommuner i de kolde vintermåneder. Blå Kors Danmarks værested, Den Blå Oase, åbner for Sønderjyllands eneste vinterherberg for hjemløse den 3. januar kl. 20.

”De mennesker, der kommer på vores vinterherberg, er nogle af de mest sårbare og udsatte i vores samfund. Vi ved, at der er nogle, som har ventet på, vi skulle åbne. Behovet er der,” lyder det fra Robert Refslund Nørgaard, der er leder i Den Blå Oase.

Betyder meget

På vinterherberget, som ligger på Sønderport 49 i Aabenraa, er der plads til otte overnattende, som får tag over hovedet og en lun seng fra kl. 20 om aftenen til kl. 8 dagen efter.

”Det betyder meget for dem, at de ved, der er et sted, hvor de kan få varmen, rent og tørt tøj, en seng og så videre, men der er også den mentale del. Det giver dem noget, at de bliver mødt i deres situation,” siger Robert Refslund Nørgaard, der tilføjer, at der er gratis rugbrødsmadder, kaffe og kage om aftenen, og den efterfølgende dag tilbyder vinterherberget havregryn.

Gode frivillige

For Robert Refslund Nørgaard og vinterherberget er det vigtigt at skabe et rum til socialt samvær, og det gør de blandt andet ved at mødes om fjernsynet eller brætspil, hvor både de hjemløse og frivillige kan være med, hvis de har lyst. Og netop frivillige gør værestedslederen glad. ”Jeg har armene højt oppe af begejstring, for vi har nogle gode frivillige, der gerne vil tage mange vagter, så vi kan få det hele til at løbe rundt,” siger Robert Refslund Nørgaard.

Udover to frivillige pr. nat er der hver aften en medarbejder, som er med til at lukke gæsterne ind, og når der er ro på, er vedkommende tilkaldevagt hjemmefra.
Den Blå Oases vinterherberg har åbent til og med den 3. marts 2024.

Herbergspladser i København og Aarhus

Med åbningen af herberget i Aabenraa har Blå Kors nu tre åbne vinterherberger i alt. I København drives vinterherberget af Blå Kors’ værested i København, GraceKBH. Her er der plads til 16 hjemløse beboere. I København kan man skrive sig op til en plads om mandagen og får så tildelt en seng for en uge. Er der flere personer end senge, bliver der trukket lod om pladserne, hvorefter de resterende må søge videre til andre overnatningsmuligheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Aarhus drives vinterherberget i et samarbejde mellem Blå Kors, Røde Kors, Folkekirken i Aarhus, Aarhus Kommune og Kirkens Korshær. Her er der plads til, at 22 hjemløse kan få en seng at sove i. Vinterherberget i Aarhus er for byens udenlandske hjemløse. Som lovgivningen i øjeblikket er skruet sammen, må udenlandske hjemløse nemlig ikke benytte de almindelige overnatnings- og botilbud til hjemløse, selvom de opholder sig lovligt i landet.