Et år efter jordskælvet i Tyrkiet og Syrien sender SAT-7 stadig budskab om håb

Et år efter jordskælvene i Tyrkiet og Syrien, som var blandt de mest dødbringende katastrofer i nyere tid, fortsætter SAT-7 TÜRK og SAT-7 ARABIC med at bringe historier om håb og støtte til seere, der fortsat lider under konsekvenserne.

Mange kirker tog også skade under det store jordskælv i Tyrkiet og Syrien i februar 2023. Foto: Sat-7

Artiklen er udgivet af SAT-7 og har også været bragt på SAT-7’s hjemmeside.

Den 6. februar 2023 kl. 4 om morgenen ramte det første af to kraftige jordskælv syd for Tyrkiet og nordvest for Syrien. Over 50.000 liv gik tabt, og millioner af mennesker blev berørt. I kølvandet var der overvældende behov. Hele samfund manglede husly, mad, rent vand, sanitet og sovepladser, mens mange overlevende oplevede intens sorg og traume.

Omgående respons

SAT-7 TÜRK skyndte sig til stedet for at dokumentere situationen og mobilisere bøn over hele nationen. Teamet fandt udbredt ødelæggelse, herunder ved historiske kristne steder. Men de fandt også kristne, der stod sammen, tjente deres naboer og handlede med stor medfølelse. ”Kirkernes steder var ødelagte,” siger Melih Ekener, administrerende direktør for SAT-7 TÜRK , ”men kirkesamfundet var mere levende og stærkere end nogensinde.”

SAT-7 TÜRK udsendte historier om håb, herunder kirker, der åbnede deres døre for mennesker, der havde mistet deres hjem, kristne, der serverede varme måltider fra popup-køkkener, og frivillige grupper, der rejste langt for at uddele varmt tøj, madpakker og medicin til dem, der blev fanget i katastrofen.
SAT-7 ARABIC dedikerede specielle liveprogrammer til jordskælvet.

Programmet ”Du er ikke alene” talte med mennesker, der havde deltaget i genopretningsindsatsen, herunder Ali Saifeldeen, medlem af et frivilligt brandmandshold fra Libanon, der reddede en kvinde og et barn ud af ruinerne i Aleppo, Syrien. Der blev også tilbudt følelsesmæssig og åndelig støtte til seere i kølvandet på katastrofen.

En syrisk seer ved navn Henriette kontaktede SAT-7 ARABIC-programmet ”Del dit hjerte” for at sige, at hun havde alvorlige panikanfald efter jordskælvet.
Teamet bag programmet bad sammen med Henriette, og efterfølgende sagde hun: ”Mange tak. I hjalp mig virkelig bare ved at sige denne bøn.”

Langsigtet støtte

Jordskælvets konsekvenser mærkes stadig. Hatay, en kystregion i det sydlige Tyrkiet, hvor den bibelske Antiokia (nu Antakya) ligger, er et helt andet sted end for et år siden. Dens befolkning menes at være skrumpet fra 1,7 millioner til kun 250.000 siden jordskælvet, mens hundredtusinder af mennesker i regionen stadig bor i improviserede hjem, ofte omdannede containere.

Mens folk forsøger at genopbygge deres liv, leder de desperat efter håb. SAT-7 forbliver dedikeret til at støtte seere, mens de navigerer gennem disse vedvarende vanskeligheder. SAT-7’s seerstøtteteams er altid klar til at tale med seere via de sociale medier, live telefonopkald og direkte beskeder. De modtager bønneanmodninger som denne fra Petek, en tyrkisk kvinde:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Bed venligst for min datters hus, som blev beskadiget af jordskælvet, og for mit barnebarn, som blev påvirket af det.”

Særligt program på årsdagen

På et-årsdagen for jordskælvet udsendte SAT-7’s kanaler særlige programmer for at reflektere over, hvad der skete den dag, og hvordan folk forsøger at komme videre. Med sine programmer ønsker SAT-7 at minde sine seere om, at deres smerte stadig betyder noget, og at de ikke er blevet glemt. SAT-7 TÜRK-programmet ”Verdenssyn” udsendte en særlig episode denne uge.

Kirkor Dinçkayıkçı er medlem af en armensk kirke i Hatay og var en af flere kirkeledere, der blev interviewet i programmet. Han sagde:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Der er håb i kernen af kristendommen. Vi ved, at vi altid skal være i fred og kærlighed uden at opgive håbet. Sådan er det, og sådan skal det være, [selv i] Antakya og Iskenderun, som var to af de regioner, der blev berørt af jordskælvet.”

Hemmeligheden ligger i troen

Det er muligt for kristne i Tyrkiet og Syrien at finde håb og glæde igen. Hemmeligheden, som en ung seer fra Syrien forklarede, ligger i troen. ”Til [dem], der står over for vanskelige tider, er min bøn altid at holde fast ved din tro på Jesus. Han vil give dig styrken til at fortsætte, og jeg opfordrer dig til aldrig at stoppe med at bede, det har været mit eneste tilflugtssted.”

SAT-7

SAT-7 er en satellit-kanal, der producerer og sender tv til Mellemøsten og Nordafrika. Udsendelserne kan også modtages i Danmark og resten af Europa. Millioner af mennesker ser regelmæssigt SAT-7.

SAT-7 har fire satellit-kanaler: SAT-7 ARABIC, SAT-7 KIDS på arabisk, SAT-7 PARS på persisk og SAT-7 TÜRK på tyrkisk. SAT-7 ARABIC har flest seere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alle SAT-7’s udsendelser kan ses live-streamet og on demand på SAT-7 PLUS over hele kloden – på nettet, på mobil-app og på tv-app til smart-tv.

Udsendelserne produceres primært i SAT-7’s egne studier i Egypten, Libanon, Tyrkiet og Cypern.