Stadig flere bliver kristne i de muslimske golfstater

I løbet af de sidste ti år er antallet af kristne i golflandene steget med over en million. Det skyldes især, at mange af migrantarbejderne bliver kristne. Senere tager de troen med sig tilbage til hjemlandet. Foto: Dan Aksel Jacobsen, Det Norske Bibelselskap.

Der er fem millioner kristne på Den arabiske Halvø. De fleste er dog ikke arabere, men migrantarbejdere fra Asien, Afrika, Europa og Latinamerika. Når de senere vender hjem, tager de troen med og spreder den videre der.

Det skriver Kristelig Pressekontor.no med henvisning til generalsekretæren i Golfens bibelselskab, Hrayr Jebejian, som netop har besøgt bibelselskabet i Norge.

– Kirken i Golfen vokser. I løbet af de seneste ti år er antallet af kristne steget med over en million, fortæller Hrayr Jebejian, der er født og opvokset i Libanon. Han kalder sig armenier og tredjegenerations overlevende efter folkemordet i perioden 1915-1917. Efter ti års tjeneste i det libanesiske bibelselskab er han nu generalsekretær for The Bible Society in the Gulf, som dækker syv lande på Den arabiske Halvø: Kuwait, Saudi-Arabien, Bahrain, Qatar, De forenede Arabiske Emirater, Oman og Yemen.

Arbejdere fra hele verden

Jebejian, der bor i og arbejder fra Kuwait, fortæller om Golfområdet:

– Alle landene er arabiske, med islam som officiel religion. De er meget rige på grund af olie og gas og andre naturressourcer, og det har tiltrukket mange migrantarbejdere. I flere af golfstaterne er den oprindelige befolkning i stort mindretal. I Emiraterne og Qatar er 90 procent af indbyggerne fra andre lande, i Kuwait er det 70 procent og i Bahrain næsten 60. I Emiraterne alene er der 160 forskellige nationaliteter repræsenteret.

– Nogle få er læger eller regnskabsførere, men rigtig mange er ufaglærte og analfabeter, siger Jebejian til KPK.

Fattige og traumatiserede

Mange af migrantarbejderne i Golfen lever under kummerlige forhold, men de finder trøst i Bibelen og det kristne fællesskab. Foto: Dan Aksel Jacobsen, Bibelselskapet

15 millioner migrantarbejdere bor og arbejder i golfstaterne, flertallet under vanskelige arbejds- og boligforhold. Lønnen er lav – hvis den da bliver udbetalt. Folk sover i køjesenge i baraklejre sammen med 5-6 andre, de har dårlige sanitære forhold og begrænset privatliv. Det er også småt med sundhedsvæsen, og der er ingen fagforeninger. Mange kvinder, der arbejder som hushjælp, bliver misbrugt seksuelt, voldtaget og uønsket gravide.

Migrantarbejderne kommer oftest uden familie, og nogle bliver der i årevis, så de ikke ser deres egne børn vokse op. Mange lider af ensomhed, misbrug og traumer, og selvmord er udbredt, forklarer Jebejian, som gør alt for at sprede lys i mørket.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har et bibelbaseret program for traumebehandling og bruger Bibelen, så mennesker kan blive løftet op. På den måde afværger vi selvmordsforsøg og giver håb. For der er kraft i ordet, siger han engageret. Jebejian peger på, at der er mange kristne i golfstaterne, selv om der er dødsstraf for at forlade islam, og det er forbudt at forkynde for den arabiske befolkning. Men kristne fra udlandet bliver tolereret, selv om der er nogle restriktioner. Migrantarbejdere kan frit danne menigheder og bygge kirker, og det har mange benyttet sig af. Der er også mange trosretninger repræsenteret.

Bibelspredning

– Vi må være forsigtige med, hvordan vi driver vor virksomhed, fortæller generalsekretær Hrayr Jebejian fra Golflandenes bibelselskab. Foto: Stein Gudvangen.

– Vi må være forsigtige med, hvordan vi driver vor virksomhed. Det er meget vigtigt, at vi som bibelselskab bruger lovlige kanaler for import og spredning af bibler. Hvis en lokal person beder om at købe en bibel – og det sker – sælger vi den til ham, fortæller Jebejian. Han tilføjer, at køberen får kvittering med, men der er tale om et minefelt, hvor de skal udvise stor forsigtighed.

”Glokale” kirker

Generalsekretæren fortæller om sit helt unikke og vigtige arbejde i de ”glokale” kirker. Ordet er sammensat af ”global” og ”lokal”. Fordi næsten hele verden er samlet på et sted, skal man ikke gå særlig langt for at sprede Bibelen. For når de kristne migrantarbejderne vender hjem, vil de sprede troen der.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Øyvind Haraldseid (til venstre i billedet), der er generalsekretæren i det norske bibelselskab, besøgte sidste år migrantarbejdere i Golfen og fik dermed et indblik i deres trange leveforhold. Foto: Dan Aksel Jacobsen, Bibelselskapet

– Nogle har boet der i generationer, nogle er født der, men migranterne kan aldrig blive statsborgere i en golfstat, og før eller siden rejser de hjem. Men når de får et møde med Guds ord, vil de dele troen med andre, med kolleger i baraklejrene eller folk i landsbyen hjemme. Forskning viser, at arbejdere uden kristen baggrund har startet menigheder i hjemlandet. Fx i Indien er der mange, der har hørt om Jesus, fordi naboen kom til tro på Den arabiske Halvø, siger Jebejian. Han tilføjer, at menighederne er livsvigtige for tusindvis af migrant-arbejdere.

– Kirken er et hjem for mange, den giver opmuntring til ensomme folk, som længes hjem. Det er noget åndeligt, men det nærer også resten af samfundet. Kirken medbringer en kultur, hvad enten man accepterer den eller ej. Der foregår en interaktion mellem menigheden og samfundet, som påvirker værdier og overbevisninger i landet, siger Jebejian.

– Guds ord, Bibelen, har magt til at forandre menneskers liv. Bibelen er den bog, som hjælper os med at forholde os til og acceptere andre i en verden med så megen afvisning. Vi har alle brug for en mere inkluderende verden. Det angår os alle, for hele verden er involveret i det, som sker i Mellemøsten. Vold avler bare ny vold. Alle er derfor ansvarlige for at etablere fred, både Vesten, Østen, Mellemøsten og USA. Og Bibelen er den bog, som giver os de værdier, vi har brug for, slutter Hrayr Jebejian.