Hærværk mod 436 kirker i USA

I den nye rapport fra tænketanken FRC kan man blandt andet læse, at der den 8. juni 2023 blev øvet hærværk mod Fowler United Methodist Church Annapolis i Maryland. Der skete skader for over $100.000, idet vandalerne blandt andet havde flået sider fra bibler og salmebøger og spredt dem ud over gulvet og kirkebænkene. Foto: Facebook/Eastport United Methodist Church

Antallet af fjendtlige hændelser rettet mod kirker i USA blev mere end fordoblet i 2023, viser en stor ny rapport fra Family Research Council.

I den nye rapport beskriver den konservative kristne tænketank FRC 436 hændelser mod kirker i 2023, hvilket er mere end det dobbelte af mængden rapporteret i 2022 og otte gange det antal, der blev beskrevet i 2018. De seneste seks år har FRC identificeret i alt 915 sådanne hændelser.

Hærværk, brand og trusler

Mellem januar og november 2023 rapporterede FRC, at der var foregået mindst 315 tilfælde af hærværk, 75 forsøg på brandstiftelse foruden våbenrelaterede hændelser, bombetrusler m.m. i amerikanske kirker. Ifølge rapporten faldt 17 af hændelserne ind under mere end én kategori, hvor hærværk og brandstiftelse er den mest almindelige kombination.

De fjendtlige handlinger mod kirker var mest udbredt i folkerige stater, fx havde Californien 33 hændelser og Texas 28. I Fowler United Methodist Church, en historisk sort kirke i Annapolis, Maryland, flåede vandaler sider fra bibler og salmebøger og spredte dem ud over gulvet og kirkebænkene. De rev også de polstrede stole i stykker, tog et stort trækors ned, fjernede et kristent flag fra stativet og fjernede bogstaverne fra kirkens udendørsskilt.

Politisk betinget vold

FRC’s præsident Tony Perkins ser en sammenhæng mellem ”voksende religiøs forfølgelse i udlandet og hastigt stigende fjendtlighed mod kirker herhjemme” – og det skyldes den amerikanske regerings politik, mener han. I udlandet er der en udbredt ligegyldighed over for religionsfrihed. Samtidig er der en stigende fjendtlighed i USA’s befolkning mod de ”moralske absolutter”, som man fastholder i bibeltro kirker,” forklarede Tony Perkins.

I Ohio menes flere hændelser at være relateret til en afstemning om retten til abort. Ifølge rapporten trak nogen et skilt med teksten ”Vote No” (”stem Nej”) op af jorden ved Cincinnati’s St. Monica-St. George Church og smed det i en skraldespand.

I en anden kirke i Cincinnati, St. Bartholomew Church, fjernede nogen mellem seks og otte ”Stem nej”-skilte og erstattede dem med ”Stem ja”-skilte.
Rapporten nævner også et par hærværkshandlinger med ”anti-israelske eller antisemitiske holdninger” efter terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023. I november blev et skilt med teksten ”Vi står med Israel” sprøjtemalet med ordene ”Israels folkemord” på kirkens ejendom i Decatur Heights i Decatur, Georgia.

Sataniske symboler

”I juli brød vandaler ind i Most Holy Trinity Catholic Church of El Paso, Texas, og efterlod sataniske billeder. De skrev blandt andet tallet ”666” på flere genstande,” hedder det i rapporten. ”Inde i kirken blev kors vendt på hovedet, og hellig olie blev smidt ud. I oktober spraymalede nogen ordene ”Devil Has Risen” (djævelen er opstået) og et pentagram-symbol på bygningerne i Jesus Worship Center i Jennings, Louisiana,” hedder det i rapporten fra FRC, som også nævner, at der i januar 2023 skete flere målrettede tilfælde af hærværk mod julekrybber.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Religiøs intimidering

”De fjendtlige handlinger sender budskabet om, at kirker ikke er ønskede i samfundet eller respekterede generelt,” siger Arielle Del Turco fra Center for Religiøs Frihed ved FRC.

Arielle Del Turco, der er direktør for Center for Religiøs Frihed ved FRC og forfatter til rapporten, konkluderer, at motiverne for mange af handlingerne kan være ukendte, men “effekten er umiskendelig: Religiøs intimidering.”

“De sender budskabet om, at kirker ikke er ønsket i samfundet eller respekteret generelt,” sagde Del Turco. “Vores kultur viser en voksende foragt for kristendommen og kernekristen tro, og fjendtlige handlinger mod kirker kan være en fysisk manifestation af det. Uanset årsagerne til disse forbrydelser, bør alle behandle kirker og alle gudshuse med respekt og bekræfte betydningen af ​​religionsfrihed for alle amerikanere,” skriver Arielle Del Turco.