Bøn ved åbningen af USA’s Kongres har vakt forargelse

Pastor Jack Hibbs fra kirken Calvary Chapel Chino Hills i Californien havde i første omgang accepteret at bede en bøn efter de politisk korrekte retningslinjer. Men på vej til Washington D.C. fortrød han sin accept og valgte at give ære til Gud som Jesu Kristi far i sin bøn for Kongressen. Foto: Calvary Chapel Magazine.

Pastor Jack Hibbs valgte at adlyde Gud mere end mennesker, da han bad åbningsbønen i den amerikanske Kongres.

”Det er en stor ære at blive spurgt om at bede ved Kongressens åbning, og det har været en forfatningsmæssig tradition gennem årene. Men formen har desværre udviklet sig drastisk i årenes løb,” fortæller Jack Hibbs, der blev interviewet til Washington Watch af Tony Perkins.

Bøn til Jesus forbudt

Hvordan kan man bede ved en stor forsamling, hvis man ikke må bruge ordene fader eller Jesus? Hvis man kalder Gud ”Far”, vil det fornærme nogle mennesker, og hvis man kalder Jesus ”vor Herre og Frelser” vil det blive opfattet som proselytisering. Men det var præcis, hvad pastor Jack Hibbs fra Calvary Chapel Church, Californien, fik at vide, da han blev bedt om at åbne Kongressen i bøn den 30. januar 2024.

Accepterede krav om censur af 90 sekunders bøn

I interviewet efter hændelsen fortæller Jack Hibbs, at han opfattede invitationen som en stor ære og ønskede at overholde de gældende krav:

– Ja, han ville begrænse sin bøn til kun 90 sekunder.
– Ja, han ville også udelade ordene fader og Jesus.
– Og ja, han ville skrive sin bøn ud og sende den til dem før den store dag.

Fortrød på vejen til Washington

Men på vej til Washington D.C. måtte præsten stoppe op og bede Gud om at tilgive ham for den bøn, han havde skrevet og fået godkendt. Han rettede derfor bønnen og brugte den nye version som åbningsbøn i Kongressen. Med egne ord valgte Jack Hibbs ”guddommelig ulydighed” frem for at overholde de politisk korrekte regler, der ellers ville have undertrykt hans egen tros- og samvittighedsfrihed.

Apostlene Peter og Johannes gjorde i sin tid det samme. Bagefter fortalte de lederne i Rådet, der havde forbudt dem at bruge Jesu navn: ”Vi må adlyde Gud mere end mennesker” (Apostelenes Gerninger 5,29).

”At blive inviteret til at bede for Kongressen er en overvældende oplevelse, og man ønsker ikke at bede en generisk bøn på trods af de begrænsninger, man får mht. både ord og tid. I stedet ønsker man at gøre det så bibelsk, så det bliver efter Guds hjerte. Og det er, hvad jeg gjorde,” fortæller Jack Hibbs i interviewet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Protester – og tak

Mike Johnson, der er formand for Repræsentanternes Hus, udtalte et entusiastisk ”Amen” efter Jack Hibbs’ bøn. Men nu skal formanden forklare, hvordan det kunne gå så galt, at præsten Jack Hibbs bad en kristen bøn i Kongressen.

Det valg, præsten traf, har provokeret Demokraterne på Capitol Hill, og det har udløst en enorm polemik fra dem, der var til stede. 26 medlemmer af Kongressen har underskrevet et brev til kapellan Margaret Kibben og parlamentets formand, Mike Johnson, som var den, der havde inviteret pastor Hibbs. Kongresmedlemmerne beder om en forklaring på pastor Jack Hibbs opførsel.

Men på trods af denne modstand siger Jack Hibbs, at han, da han trådte ned fra podiet, blev mødt af flere kongresmedlemmer, inklusive kapellanen, som takkede ham for at have bedt bønnen, som han gjorde det. Og faktisk kan man høre, at Mike Johnson på videooptagelsen siger et både højt og entusiastisk ”Amen”.

– Hvem er under angreb i Amerika – er det Jack Hibbs eller kristendommen?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den ”forbudte” bøn

Her bringer vi Jack Hibbs’ 90 sekunders bøn. Vurder selv, om der er noget galt med den:

”Almægtige Gud og vor Herre og Frelser Jesu Kristi Fader, sammen kommer vi frem for dig i ydmyghed som et folk, der har brug for din tilgivelse, din barmhjertighed, din godhed og din nåde. I disse 250 år – eller deromkring – har vores fædre i denne Kongres bedt om din vejledning og beskyttelse. Og nu står vi her i en ydmyg bøn om, at du i dag må gøre det samme, at denne nation og dens enestående forfatning – din store gave til alle frihedselskende mennesker – må blive fornyet her og på tværs af dette land som et fyrtårn af håb for alle, der søger fred. Jeg beder dig i dag, Fader, om at bringe os en stor vækkelse præget af retfærdighed og tillid til dig, som alene er mægtig til at frelse. Hør mit råb i denne tid med stor nød, så vi i ydmyghed må blive velsignet af dig, når vi omvender os fra vor nations synder. Du, almægtige Gud, er kilden til al visdom, og der er ingen anden visdom end den, der kommer fra dig. Vi beder om, at du vil komme til de mennesker her, som er forvaltere for vores nation. Lad dem have din visdom, som kommer ovenfra, og lad dem have ærefrygt for dig. Lad dem vide, at vi nærmer os Dommens Dag, hvor både dem, som tidligere har haft magt og myndighed, og dem, som har det nu, vil stå til ansvar overfor dig; du, som er den store dommer over både himlen og jorden. Jeg beder for dem, der er på dette sted. Jeg beder denne bøn, til dig, Far, i Jesu Kristi navn, i din Søns og vores korsfæstede og opstandne Frelsers og Herres navn.
I Jesu navn. Amen.”

”Vær ikke bange for menneskers hån”

I en kommentar kort efter balladen om ”den forbudte bøn i Kongressen” opmuntrede Jack Hibbs sine medkristne. Flere kristne har nemlig været frustrerede over de mange negative overskrifter i medierne. Men Gud har ikke svigtet os, forsikrer Jack Hibbs med en tekst fra Esajas 51, 7-8, der gengives i kirkebladet Calvary Chapel Magazine:

”Lyt til mig, I, som ved, hvad retfærdighed er, og som har min lov i jeres hjerter: Vær ikke bange for menneskers hån og spottende ord. For de er som gamle klude, der ædes op af møl, som uld, der fortæres af insekter. Men min retfærdighed varer evigt, min frelse gælder fra slægt til slægt.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: