Gravhaven er genåbnet

– I januar følte jeg, at det var på tide at åbne Gravhaven igen, for vi har et budskab om håb, både til den lokale befolkning og til alle pilgrimmene, fortæller havens direktør Simon Holland.

Den 12. februar åbnede Gravhaven i Jerusalem efter at have været lukket pga. krigen i Gaza. Gravhaven er et historisk udendørsmuseum over Jesu død, begravelse og opstandelse. De har derfor ikke et normalt beskyttelsesrum af stål og beton.

Gravhaven blev lukket efter Hamas’ angreb på jødiske landsbyer langs Gazastriben den 7. oktober 2023. 1200 blev dræbt, 4800 såret og 246 mennesker kidnappet fra Israel. Det medførte, at Israels hær gik ind i Gaza for at fjerne terroristerne.

Da raketterne blev skudt fra Gaza mod Jerusalem, gik flyalarmen. Der blev også hørt brag og fundet splinter i Jerusalem. Udfordringens medarbejder i Jerusalem sad sammen med sin kone og israelere flere gange i bomberum, mens de hørte kraftige eksplosioner.

Gravhaven har ikke beskyttelsesrum

– Vi gik ind i en kirke, som er forstærket med stål. Der var vi otte gange. Ikke alle nåede dertil. Et par søgte tilflugt et andet sted, hvor de sad og holdt omkring hinanden i frygt, fortæller direktør Simon Holland.

– I begyndelsen var folk bange. Der lød kraftige brag af raketter. Man ved ikke, om de bliver skudt ned af antimissil-systemet ”Iron Dome”. Derfor må man søge til beskyttelsesrum.

Mens raketalarmen lød i Jerusalem, læste de i Bibelen ”Vær stille og kend, at jeg er Gud” (Salme 46, 11). Holland fortæller, at da sænkede freden sig over menneskene i kirken, der blev brugt som tilflugtsrum.

– Den 26. oktober bestemte ejerne af Gravhaven, at medarbejderne fra udlandet skulle rejse hjem. Desværre skulle jeg rejse, og Gravhaven kan ikke åbnes, uden at jeg er til stede, fortæller Holland.

Besøger Gravhaven

– I januar følte jeg, at det var på tide at åbne Gravhaven igen, for vi har et budskab om håb, både til den lokale befolkning og til alle pilgrimmene, fortæller Simon Holland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den første åbningsdag, den 12. februar, kom der 48 mennesker. Næste dag kom der 32 besøgende. Holland fortæller videre, at der også kommer en mindre strøm af lokale til haven.

– Gravhaven fik også besøg af en gruppe muslimske piger. De spurgte, hvem Jesus er. Vi fortalte, hvorfor han døde og opstod, at Jesus har betalt for alle vore synder.

Fra udlandet har Gravhaven allerede haft besøg af folk fra både Brasilien, USA, Zimbabwe, Filippinerne og Indonesien. Krigen i Gaza har ført til, at en betydelig del af flytrafikken til Israel nu er stoppet, men nogle pilgrimme tager flyet til Jordan og kører derefter til Israel via landevejen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Gravhaven kan modtage op mod 450.000 mennesker om året. Jeg regner med, at der vil ske en gradvis øgning af turisttrafikken. Det er godt, hvis vi inden slutningen af året ender op med 50.000 besøgende. Men meget afhænger af, hvad der sker på fronten med Hizballah i Libanon.

Nyrenoveret

Millioner af kristne mener, at Gravhaven i Jerusalem er det sted, hvor Jesus blev korsfæstet, begravet og stod op igen påskemorgen for over 2000 år siden.
Nu er store dele af haven renoveret. Holland fortæller, at når man venter mange gæster, må man sørge for, at der er et godt flow. Et nyt stenbelagt fortov med gelænder betyder, at folk går ind på den ene side og videre ud til et sted, hvorfra de kan tage billeder uden at standse strømmen af mennesker.

– Der har før renoveringen været folk, som er faldet på de to trappetrin, som leder til og fra graven. Dette er nu klaret med en lille ”bro”.

Turisterne passerer ”nadversalen”, og mange pilgrimsgrupper ønsker at holde nadver i Gravhaven. Der er stærke følelser her, særlig udenfor og i den tomme grav. Udfordringen så en afrikansk kvinde knæle længe i dyb alvor, før hun gik ind i graven og senere ud igen. Det var måske hendes livs største oplevelse at gå til den grav, hvor hun tror, Jesus lå og senere opstod fra.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Strømmen af mennesker ledes fra graven til Gravhavens ende. Her er der udsigt til en klippeformation. På gamle billeder ses to øjenhuller i ”hovedskallen”. Det er Golgata eller Hovedskalstedet. Nogle mener, at korsene med Jesus og de to røvere stod der oppe. Og så blev Jesus lagt i graven lige i nærheden. I Gravhaven er der også en gammel cisterne, så man kunne vande haven, hvor Jesus blev lagt. For mange stemmer geografien her med Bibelens beskrivelse.

– Er dette stedet, hvor Jesus blev korsfæstet, begravet og opstod igen?

– Det er et af de mulige steder. Her får folk en følelse af Den levende Gud. Det er det bedste, vi kan gi’ mennesker, siger Holland.

Simon Holland og hustruen Anne har nu været bestyrerpar i Gravhaven i fem år. Den 60-årige Simon Holland siger, at han måske fortsætter arbejdet, til han fylder 65 år. Normalt står turisterne i kø for at komme ind til møde påskemorgen. De to første engelsksprogede møder starter ved solopgang, og næste gudstjeneste er ved nitiden. Mødet for skandinavisktalende finder sted om formiddagen, og til sidst er der et finsk møde.

I år bliver der kun holdt ét engelsksproget møde klokken 06.00 og et skandinavisk møde klokken ni.

– Påskens budskab er, at døden ikke er slutningen. Der er håb. Bed for os, om at vi må kunne proklamere evangeliet, opfordrer Simon Holland.