Moderne kunstbibel formidler ordet i tekst og billeder

Bibelen i ord og billeder er en ganske storslået kunstbog, som formidler Bibelens største fortællinger ledsaget af et bredt udvalg af dansk kunst.

Med en baggrund som forfatter, salmedigter, teolog og kunsthistoriker finder man næppe en bedre fagligt egnet arkitekt bag værket end Lisbeth Smedegaard Andersen. I introduktionen til bogen gør Smedegaard opmærksom på, hvordan vi som mennesker kan have forskellige tilgange til Bibelen. Samtidig beskriver hun sin egen tilgang til skriften, som noget man med Helligåndens hjælp bør tage alvorligt som vidnesbyrd om en sandhed, der er til liv og salighed.

Med kunstbogen ønsker hun at vække til eftertanke og ny dialog, og at de udvalgte værker, ligesom hun selv har oplevet det, må virke som øjenåbnere.

Inspiration til kunst

Bibelen har langt tilbage i historien været en stor inspirationskilde for kunstnere, som i fortællingerne og i det farverige persongalleri har fundet utallige motiver og idéer for deres kunst. Det gælder også op gennem nyere tid, hvor danske kunstnere gennem de sidste 50 år har skabt nyere kirkekunst. Alligevel er det kun få af de kunstværker, som Smedegaard har udvalgt, der direkte illustrerer den bibelberetning, det er sat sammen med.

Bibelteksterne tænkes således ind i en nutidig sammenhæng, hvilket giver god anledning til at grunde over begreber som bl.a. dom, død og det skrøbelige menneskeliv. Bogen dækker mere end 80 højdepunkter fra Bibelen og med værker af kunstnere som Anna Syberg, Vilhelm Hammershøj, Asger Jorn, Kirsten Justesen, Christian Lemmerz, Maja Lisa Engelhardt, Storm P. og Anna Ancher er der kunst for enhver smag.

Som helhed fremstår bogen med de valgte kunstværker med et lidt melankolsk udtryk, som nok passer til nogle af fortællingerne, men det glædelige budskab, som evangeliet er, finder man som læser først og fremmest i selve bibelteksten. Ind i mellem finder man dog også farvestrålende værker som fx Sigurd Swanes ”Jakobs drøm”.

Men absolut en spændende udgivelse for bibel- og kunstelskere. Og måske nogle gæster uden særligt kendskab til Bibelen finder ny vej ind i de bibelske tekster, når de lige må bladre lidt i den indbydende bog, som pryder stuen, de er på besøg i.

Lisbeth Smedegaard Andersen: Bibelen i ord og billeder.
Format: 220 x 280 mm.
256 sider. 399,95 kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen: