Det er så yndigt

”Størst af alt er kærligheden”, lyder Bibelens pris til det ord, som på dansk skal dække over alt fra eros til agape, fra det brusende erotiske begær til den altruistiske kærlighed, der hengiver sig til den elskede.

Malene Fenger-Grøndahl skriver i sit forord om idéen til bogen, at hun var lidt skeptisk. Ville det blot blive til en samling af floskler om kærligheden koblet sammen med de mest velkendte bibelcitater? Men hun bliver selv positivt overrasket over de mange forskelligartede indfaldsvinkler til bogens undertitel: ”Tanker om tro, kærlighed og ægteskab”. Det er 12 kendte danskere, som reflekterer over tematikken, og det gør de på deres helt egenartede personlige måder.

SF-politikeren Jacob Mark lægger ud under overskriften ”Jeg tror, at Jesus var typen, der kunne lide dybe samtaler” og med reference til Matthæusevangeliet 7.7-8 ” Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer. For enhver, som beder, får; og den, som søger, finder; og den, som banker på, lukkes der op for.”

Vejen til kærligheden, er gået fra dyrkelsen af den individuelle uforpligtende frihed, til en erkendelse, hvor han siger: ”når man ikke forpligter sig, går man også glip af det største” s.26. Det er lettere at være uforpligtet, at holde de svære ting for sig selv og derved undgå den sårbarhed, der er i den dybe og ærlige samtale, men det efterlader mennesket hvileløst og uden kærlighedens gave.

Journalisten Line Gertsen, taler om nysgerrigheden i forholdet. ”Man skal blive ved med at møde sin partner med noget af den samme nysgerrighed, som man møder et fremmed menneske med. Gør jeg det, får jeg muligheden for at forny min indtagethed i ham som person eller ligefrem genforelske mig”. Det kræver selvfølgelig en grundlæggende tryghed, og derfor er hendes bibelske afsæt i 1.Joh 4.16-20, hvor der bl.a. står ”Frygt findes ikke i kærlighed…”

Sørine Gotfredsen, som nok er blandt de mest udtalte teologer i landet, er optaget af ikke at ”overromantisere” ægteskabet, fordi ægteskabet også handler om ”pligt, vilje og tro” – hun advarer derfor imod at lade følelserne overtrumfe løftet om at blive sammen. En anden kendt præst og politiker, Margrete Auken, fortsætter lidt i samme tone og skal her citeres for en rammende udtalelse: ”Der går sutsko i alle forhold på et tidspunkt, og det er en udfordring, hvis man opfatter forelskelsen som kærlighedens mest sande udtryk” s.128 .

Bogen er meget inspirerende, tankevækkende og der kan plukkes en mængde super gode citater til bryllupstaler eller bare almindelig selvransagelse.

Malene Fenger-Grøndahl: Det er så yndigt – Tanker om tro, kærlighed og ægteskab
248 sider. 279,95 kr.
Bibelselskabet


Artiklen fortsætter efter annoncen: